2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Amerikai Haditengerészet ´´szellemflotta´´ kiépítésébe kezd

Az Amerikai Haditengerészet ´´szellemflotta´´ kiépítésébe kezd
Art of WAR  |  2019. 05. 27., 15:22
Az Amerikai Haditengerészet ´´szellemflotta´´ kiépítésébe kezd

Az Egyesült Államok haditengerészete a 2020-as költségvetési évben, mintegy 400 millió dollárt különített el személyzet nélküli, drón hadihajók rendszerbe állítására. A tervek szerint 2024-ig évente két egység átvételét tervezik, amelyek a jövőbeli úgynevezett „szellemflotta” alapját képezik majd és a későbbiekben nagy szerepet szánnak neki a flottakötelékek, de főleg a repülőgép-hordozók védelmében, tekintettel, a megnövekedett orosz és kínai fenyegetésre és az olyan új hajó elleni fegyverek megjelenésére, mint például a kínai DF-21D és DF-26 rakéták.

A programnak nagy lökést adott, a Vigor Industries által, a DARPA megbízásból kifejlesztett 140 tonnás, Sea Hunter trimarán sikere, amely San Diegoból, Pearl Harborba hajózott, majd onnan sikeresen hazatért a kísérő hajók beavatkozása nélkül. (a teszt valószínűleg még 2018 októberében zajlott le, de csak 2019 januárjában jelentették be hivatalosan)

A szellemflotta megvalósításához és a kísérletekhez a költségek csökkentése érdekében egyelőre egy már létező hadihajótípust kívánnak drónná alakítani, ez pedig a 60 méter hosszú, 200 tonnás RiverHawk OSV 60 típusú őrnaszád, amelyet az amerikai hadiflottán kívül az iraki haditengerészet alkalmaz még. Amennyiben a program sikeres lesz és folytatásához a pénzügyi fedezetet is biztosítják, akkor kerül sor nagyobb, korvett méretű egységek kifejlesztésére, amelyek a radarokon és szenzorokon, valamint a tüzérségi eszközökön kívül torpedókkal, de elsősorban nagy hatótávolságú felszín – levegő rakétafegyverzettel lesznek felszerelve.

Az még nem teljesen tisztázott, hogy a „szellemflotta” hogyan fog a haditengerészet rendszerébe illeszkedni, de a távlati elképzelések szerint egységei alkalmasak leszek az élőerő veszélyeztetése nélküli, az ellenséges vizekre való behatolásra és ott speciális felderítő, csapásmérő bevetések végrehajtására. Hálózatba kapcsolva, a flottakötelékek elővédjeként légvédelmi előrejelző és légelhárító tevékenységet is végezhetnek majd, időben semlegesítve az ellenség hajó elleni rakétáit, robotrepülőgépeit. Ez a megoldás jelentősen kiterjesztené a repülőgép-hordozók és kísérőhajóik védelmét, mert a rombolók és cirkálók saját radarjainak hatótávolságán kívülről érkező fenyegetésekre sokkal korábban tudnak majd reagálni.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!