2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Amerikai Haditengerészet ´´szellemflotta´´ kiépítésébe kezd

Az Amerikai Haditengerészet ´´szellemflotta´´ kiépítésébe kezd
Art of WAR  |  2019. 05. 27., 15:22
Az Amerikai Haditengerészet ´´szellemflotta´´ kiépítésébe kezd

Az Egyesült Államok haditengerészete a 2020-as költségvetési évben, mintegy 400 millió dollárt különített el személyzet nélküli, drón hadihajók rendszerbe állítására. A tervek szerint 2024-ig évente két egység átvételét tervezik, amelyek a jövőbeli úgynevezett „szellemflotta” alapját képezik majd és a későbbiekben nagy szerepet szánnak neki a flottakötelékek, de főleg a repülőgép-hordozók védelmében, tekintettel, a megnövekedett orosz és kínai fenyegetésre és az olyan új hajó elleni fegyverek megjelenésére, mint például a kínai DF-21D és DF-26 rakéták.

A programnak nagy lökést adott, a Vigor Industries által, a DARPA megbízásból kifejlesztett 140 tonnás, Sea Hunter trimarán sikere, amely San Diegoból, Pearl Harborba hajózott, majd onnan sikeresen hazatért a kísérő hajók beavatkozása nélkül. (a teszt valószínűleg még 2018 októberében zajlott le, de csak 2019 januárjában jelentették be hivatalosan)

A szellemflotta megvalósításához és a kísérletekhez a költségek csökkentése érdekében egyelőre egy már létező hadihajótípust kívánnak drónná alakítani, ez pedig a 60 méter hosszú, 200 tonnás RiverHawk OSV 60 típusú őrnaszád, amelyet az amerikai hadiflottán kívül az iraki haditengerészet alkalmaz még. Amennyiben a program sikeres lesz és folytatásához a pénzügyi fedezetet is biztosítják, akkor kerül sor nagyobb, korvett méretű egységek kifejlesztésére, amelyek a radarokon és szenzorokon, valamint a tüzérségi eszközökön kívül torpedókkal, de elsősorban nagy hatótávolságú felszín – levegő rakétafegyverzettel lesznek felszerelve.

Az még nem teljesen tisztázott, hogy a „szellemflotta” hogyan fog a haditengerészet rendszerébe illeszkedni, de a távlati elképzelések szerint egységei alkalmasak leszek az élőerő veszélyeztetése nélküli, az ellenséges vizekre való behatolásra és ott speciális felderítő, csapásmérő bevetések végrehajtására. Hálózatba kapcsolva, a flottakötelékek elővédjeként légvédelmi előrejelző és légelhárító tevékenységet is végezhetnek majd, időben semlegesítve az ellenség hajó elleni rakétáit, robotrepülőgépeit. Ez a megoldás jelentősen kiterjesztené a repülőgép-hordozók és kísérőhajóik védelmét, mert a rombolók és cirkálók saját radarjainak hatótávolságán kívülről érkező fenyegetésekre sokkal korábban tudnak majd reagálni.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.