2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Eddig ismeretlen, speciális olasz tengeralattjáró

Eddig ismeretlen, speciális olasz tengeralattjáró
Art of WAR  |  2023. 06. 19., 10:06
Eddig ismeretlen, speciális olasz tengeralattjáró

A Köztársaság Napja alkalmából, 2023. június 2-án Rómában tartott díszszemlén, az olasz hadsereg különleges erői (COMSUBIN) is képviseltették magukat és felvonultatták egyik eddig ismeretlen eszközüket.

A trélerre helyezett, kisméretű AE-90 típusú tengeralattjáróról nagyon keveset lehet tudni. Gyártója a CABI Cattaneo, amely 1936 óta látja el speciális járművekkel a nagy múltra visszatekintő vízalatti harcra kiképzett kommandóegységeket. Az AE-90 elől áramvonalas kialakítású, de tatja meglehetősen vaskos. A fényképek tanúsága szerint a fedélzeti nyílások mögött nincs zsilipkamra, ami arra utal, hogy az adott feladattól függően utasterében szállíthat utasokat, de vízzel feltöltve akár harci búvárokat is.

Utóbbiak a jármű tetején, illetve oldalán található nyílásokon át indulhatnak bevetésre, anélkül, hogy a hajónak ezért a felszínre kellene emelkednie. (az nem világos, hogy alul is kialakítottak – e búvónyílást). A hajótest hátsó részében találhatóak a valószínűleg lítium-ionos akkumulátorokkal működő elektromos hajtóművek, amelyek a kétoldalt gyűrű alakú burkolattal védett propellereket hajtanak. A visszahúzható merülési kormányok törzs tetején, egészen elől, a kormánylapátok hátul közvetlenül a hajócsavarok mögött lettek elhelyezve. Külön érdekesség, hogy a tat felső részén egy hátrahajtható árboc található, amely valószínűleg a kommunikációs és érzékelő berendezések szenzorainak hordozásra szolgál. A szemlén készült fotókon jól látható hátul, egy kívülről nyitható, nem vízhatlan rekesz is, amely a feltételezések szerint a harci búvárok felszerelésének, eszközeinek tárolására szolgál.

Az AE-90-nel kapcsolatban tehát nagyrészt csak találgatásokra lehet hagyatkozni, mivel egészen a 2023 júniusában megtörtént bemutatásáig gyakorlatilag ismeretlen volt és továbbra sem hoznak róla nyilvánosságra információkat. Az sem világos, hogy bevetésre saját erőből, vagy valamilyen, felszíni hajó, tengeralattjáró segítségével juthatott-e el. Az olasz haditengerészet tengeralattjáróin időnként láthatóak speciális tartóbölcsők, amelyek mini tengeralattjárók hordozásra szolgálhatnak, de az AE-90 ezekhez túl nagynak tűnik. A szakértők szerint egyébként valamikor a kilencvenes években kerülhetett rendszeresítésre és most is csak azért láthatta a nyilvánosság, mert már kivonásra került és azóta valamilyen korszerűbb verziója áll szolgálatban.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  NÉPSZERŰ HÍREK