2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Eddig ismeretlen, speciális olasz tengeralattjáró

Eddig ismeretlen, speciális olasz tengeralattjáró
Art of WAR  |  2023. 06. 19., 10:06
Eddig ismeretlen, speciális olasz tengeralattjáró

A Köztársaság Napja alkalmából, 2023. június 2-án Rómában tartott díszszemlén, az olasz hadsereg különleges erői (COMSUBIN) is képviseltették magukat és felvonultatták egyik eddig ismeretlen eszközüket.

A trélerre helyezett, kisméretű AE-90 típusú tengeralattjáróról nagyon keveset lehet tudni. Gyártója a CABI Cattaneo, amely 1936 óta látja el speciális járművekkel a nagy múltra visszatekintő vízalatti harcra kiképzett kommandóegységeket. Az AE-90 elől áramvonalas kialakítású, de tatja meglehetősen vaskos. A fényképek tanúsága szerint a fedélzeti nyílások mögött nincs zsilipkamra, ami arra utal, hogy az adott feladattól függően utasterében szállíthat utasokat, de vízzel feltöltve akár harci búvárokat is.

Utóbbiak a jármű tetején, illetve oldalán található nyílásokon át indulhatnak bevetésre, anélkül, hogy a hajónak ezért a felszínre kellene emelkednie. (az nem világos, hogy alul is kialakítottak – e búvónyílást). A hajótest hátsó részében találhatóak a valószínűleg lítium-ionos akkumulátorokkal működő elektromos hajtóművek, amelyek a kétoldalt gyűrű alakú burkolattal védett propellereket hajtanak. A visszahúzható merülési kormányok törzs tetején, egészen elől, a kormánylapátok hátul közvetlenül a hajócsavarok mögött lettek elhelyezve. Külön érdekesség, hogy a tat felső részén egy hátrahajtható árboc található, amely valószínűleg a kommunikációs és érzékelő berendezések szenzorainak hordozásra szolgál. A szemlén készült fotókon jól látható hátul, egy kívülről nyitható, nem vízhatlan rekesz is, amely a feltételezések szerint a harci búvárok felszerelésének, eszközeinek tárolására szolgál.

Az AE-90-nel kapcsolatban tehát nagyrészt csak találgatásokra lehet hagyatkozni, mivel egészen a 2023 júniusában megtörtént bemutatásáig gyakorlatilag ismeretlen volt és továbbra sem hoznak róla nyilvánosságra információkat. Az sem világos, hogy bevetésre saját erőből, vagy valamilyen, felszíni hajó, tengeralattjáró segítségével juthatott-e el. Az olasz haditengerészet tengeralattjáróin időnként láthatóak speciális tartóbölcsők, amelyek mini tengeralattjárók hordozásra szolgálhatnak, de az AE-90 ezekhez túl nagynak tűnik. A szakértők szerint egyébként valamikor a kilencvenes években kerülhetett rendszeresítésre és most is csak azért láthatta a nyilvánosság, mert már kivonásra került és azóta valamilyen korszerűbb verziója áll szolgálatban.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 08., 11:28
Az USS United States repülőgép-hordozót arra tervezték, hogy atomfegyverekkel megrakott bombázógépeket indítson fedélzetéről és ezzel megszűnjön a frissen önállóvá vált amerikai légierő nukleáris csapásmérési monopóliuma. Az USS United States azonban sohasem hagyta el a hajógyárat, mert közbeszólt a politika.
2023. 09. 05., 12:06
A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a közelmúltban mutatták be a Szevasztopoli Állami Egyetem és a MoreAgroBioTech kutatási oktatási központ fiatal mérnökei által kifejlesztett tengeri drón, a Sargan prototípusát, amely nevét egy hosszú testű, hegyes orrú ragadozó hal után kapta.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-15 14:36:28
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 16:33
A napokban Budapestre szállított Leopard 2A4HU harckocsinak köszönhetően gyakorlativá vált a harckocsizó szakcsoportban tanuló honvéd tisztjelöltek képzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző és Hadtudományi Karán.
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.