2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Eddig ismeretlen, speciális olasz tengeralattjáró

Eddig ismeretlen, speciális olasz tengeralattjáró
Art of WAR  |  2023. 06. 19., 10:06
Eddig ismeretlen, speciális olasz tengeralattjáró

A Köztársaság Napja alkalmából, 2023. június 2-án Rómában tartott díszszemlén, az olasz hadsereg különleges erői (COMSUBIN) is képviseltették magukat és felvonultatták egyik eddig ismeretlen eszközüket.

A trélerre helyezett, kisméretű AE-90 típusú tengeralattjáróról nagyon keveset lehet tudni. Gyártója a CABI Cattaneo, amely 1936 óta látja el speciális járművekkel a nagy múltra visszatekintő vízalatti harcra kiképzett kommandóegységeket. Az AE-90 elől áramvonalas kialakítású, de tatja meglehetősen vaskos. A fényképek tanúsága szerint a fedélzeti nyílások mögött nincs zsilipkamra, ami arra utal, hogy az adott feladattól függően utasterében szállíthat utasokat, de vízzel feltöltve akár harci búvárokat is.

Utóbbiak a jármű tetején, illetve oldalán található nyílásokon át indulhatnak bevetésre, anélkül, hogy a hajónak ezért a felszínre kellene emelkednie. (az nem világos, hogy alul is kialakítottak – e búvónyílást). A hajótest hátsó részében találhatóak a valószínűleg lítium-ionos akkumulátorokkal működő elektromos hajtóművek, amelyek a kétoldalt gyűrű alakú burkolattal védett propellereket hajtanak. A visszahúzható merülési kormányok törzs tetején, egészen elől, a kormánylapátok hátul közvetlenül a hajócsavarok mögött lettek elhelyezve. Külön érdekesség, hogy a tat felső részén egy hátrahajtható árboc található, amely valószínűleg a kommunikációs és érzékelő berendezések szenzorainak hordozásra szolgál. A szemlén készült fotókon jól látható hátul, egy kívülről nyitható, nem vízhatlan rekesz is, amely a feltételezések szerint a harci búvárok felszerelésének, eszközeinek tárolására szolgál.

Az AE-90-nel kapcsolatban tehát nagyrészt csak találgatásokra lehet hagyatkozni, mivel egészen a 2023 júniusában megtörtént bemutatásáig gyakorlatilag ismeretlen volt és továbbra sem hoznak róla nyilvánosságra információkat. Az sem világos, hogy bevetésre saját erőből, vagy valamilyen, felszíni hajó, tengeralattjáró segítségével juthatott-e el. Az olasz haditengerészet tengeralattjáróin időnként láthatóak speciális tartóbölcsők, amelyek mini tengeralattjárók hordozásra szolgálhatnak, de az AE-90 ezekhez túl nagynak tűnik. A szakértők szerint egyébként valamikor a kilencvenes években kerülhetett rendszeresítésre és most is csak azért láthatta a nyilvánosság, mert már kivonásra került és azóta valamilyen korszerűbb verziója áll szolgálatban.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-18 15:07:54
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.