2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Észak-Korea ´´új´´ rakétahordozó tengeralattjárója?

Észak-Korea ´´új´´ rakétahordozó tengeralattjárója?
Art of WAR  |  2019. 07. 24., 14:48
Észak-Korea ´´új´´ rakétahordozó tengeralattjárója?

A közelmúltban a KCNA észak-koreai hírügynökség több fényképet tett közzé, amelyeken Kim Dzsong Un egy hajógyár üzemcsarnokában, egy tengeralattjárót szemrevételez. A tudósítás szerint a hajó Észak-Korea első korszerű rakétahordozó tengeralattjárója.

Az ifjú vezér, mivel nagyon elégedett volt a látottakkal, a szemle végén szokás szerint személyesen tartott eligazítást a jelenlévőknek és látta el a haditengerészet, valamint az üzem képviselőit hasznos tanácsaival.

H. I. Sutton a Covert Shores tengeralattjárókkal foglalkozó blog szerzője, a téma szakértője szerint, a valóságos kép kissé árnyaltabb annál, mint amit az észak-koreai propaganda láttatni akar. A hajó méreteit látványosan érzékeltető, de a részleteket gondosan homályban hagyó fotók tanulmányozása alapján úgy tűnik, hogy az új tengeralattjáró, korántsem új, hanem minimum húsz éve épült és valószínűleg az észak-koreai tengeralattjáró erők gerincét alkotó Projekt 633, vagy Romeo-osztályú szovjet/kínai eredetű dízel-elektromos egység átépített példánya. A típus terveit a Szovjetunió átadta Kínának, ahol aztán kisebb – nagyobb módosításokkal hosszú ideig gyártották. Ezek közük került hét példányt átadtak Észak-Koreának, majd később további tizenhármat Kínából odaszállított részegységekből ott szereltek össze.

A most bemutatott hajó valószínűleg egy átalakított Romeo, vagy annak kínai klónja, amit a szovjet Projekt 629A, vagy Golf II rakétahordozó mintájára építettek át, így meghosszabbított tornyában két, vagy három Pukgeukseong, vagy KN-11 típusú ballisztikus rakétát hordozhat, amelyek 1200 kilométeres hatótávolságukkal, a Japán-tengerről nemcsak Japán terültét, de a Guam szigetén lévő stratégiai fontosságú amerikai támaszpontot is elérthetik. A rakétaindító tubusok beépítése miatt valószínűleg el kellett távolítani a hajó akkumulátorainak közel a felét, emiatt csökkent a teljesítménye és jóval kevesebb időt tölthet a mélyben.    

Sutton szerint műszaki elavultsága ellenére Kim Dzsong Un legújabb játékszerét  erős fegyverzete miatt korántsem szabad lebecsülni és az potenciális fenyegetést jelent majd a jövőben, különösen, ha több hasonló egység is épül.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!