2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Észak-Korea ´´új´´ rakétahordozó tengeralattjárója?

Észak-Korea ´´új´´ rakétahordozó tengeralattjárója?
Art of WAR  |  2019. 07. 24., 14:48
Észak-Korea ´´új´´ rakétahordozó tengeralattjárója?

A közelmúltban a KCNA észak-koreai hírügynökség több fényképet tett közzé, amelyeken Kim Dzsong Un egy hajógyár üzemcsarnokában, egy tengeralattjárót szemrevételez. A tudósítás szerint a hajó Észak-Korea első korszerű rakétahordozó tengeralattjárója.

Az ifjú vezér, mivel nagyon elégedett volt a látottakkal, a szemle végén szokás szerint személyesen tartott eligazítást a jelenlévőknek és látta el a haditengerészet, valamint az üzem képviselőit hasznos tanácsaival.

H. I. Sutton a Covert Shores tengeralattjárókkal foglalkozó blog szerzője, a téma szakértője szerint, a valóságos kép kissé árnyaltabb annál, mint amit az észak-koreai propaganda láttatni akar. A hajó méreteit látványosan érzékeltető, de a részleteket gondosan homályban hagyó fotók tanulmányozása alapján úgy tűnik, hogy az új tengeralattjáró, korántsem új, hanem minimum húsz éve épült és valószínűleg az észak-koreai tengeralattjáró erők gerincét alkotó Projekt 633, vagy Romeo-osztályú szovjet/kínai eredetű dízel-elektromos egység átépített példánya. A típus terveit a Szovjetunió átadta Kínának, ahol aztán kisebb – nagyobb módosításokkal hosszú ideig gyártották. Ezek közük került hét példányt átadtak Észak-Koreának, majd később további tizenhármat Kínából odaszállított részegységekből ott szereltek össze.

A most bemutatott hajó valószínűleg egy átalakított Romeo, vagy annak kínai klónja, amit a szovjet Projekt 629A, vagy Golf II rakétahordozó mintájára építettek át, így meghosszabbított tornyában két, vagy három Pukgeukseong, vagy KN-11 típusú ballisztikus rakétát hordozhat, amelyek 1200 kilométeres hatótávolságukkal, a Japán-tengerről nemcsak Japán terültét, de a Guam szigetén lévő stratégiai fontosságú amerikai támaszpontot is elérthetik. A rakétaindító tubusok beépítése miatt valószínűleg el kellett távolítani a hajó akkumulátorainak közel a felét, emiatt csökkent a teljesítménye és jóval kevesebb időt tölthet a mélyben.    

Sutton szerint műszaki elavultsága ellenére Kim Dzsong Un legújabb játékszerét  erős fegyverzete miatt korántsem szabad lebecsülni és az potenciális fenyegetést jelent majd a jövőben, különösen, ha több hasonló egység is épül.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.