2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Irán új támadó tengeralattjárója

Irán új támadó tengeralattjárója
Art of WAR  |  2019. 10. 31., 10:44
Irán új támadó tengeralattjárója

2019. február 17-én hosszú fejlesztés és tesztsorozat után, hivatalosan is szolgálatba állt az Iráni Iszlám Köztársaság haditengerészeténél, az első Fateh (Hódító) osztályú tengeralattjáró, ezzel a közel-keleti ország is belépett azon államok sorába, amelyek képesek saját tervezésű egységek előállítására.

Az iráni haditengerészet jelenleg csaknem negyven tengeralattjárót tart üzemben, amelyek közül a legpotensebbnek és legnagyobbnak a három Kilo (Projekt 877) osztályú, Oroszországból beszerzett, dízel-elektromos hajó számít, a többi különböző, elsősorban Észak-Koreából beszerzett tervek alapján, Iránban gyártott, kisméretű egység, mint például a legnagyobb, húsznál több példányban rendszeresített, 120 tonnás Ghadir típus (az észak-koreai Yono osztály iráni verziója).

A Fateh osztályt a kétezres évek eleje óta fejlesztették és a jelek szerint teljes mértékben hazai tervezésű, bár sok technikai megoldást átvettek az orosz, az észak-koreai, valamint a kínai típusokról is. Mérete viszonylag kicsi, hossza mindössze 48, a törzs átmérője pedig kb. 4 méter, de így is másfélszer nagyobb a Ghadir osztálynál. Vízkiszorítása teljesen lemerülve 593 tonna. A meghajtás hagyományos, dízel-elektromos, amellyel a felszínen 11, a mélyben 14 csomós sebesség elérésére képes. Maximális merülési mélysége kb. 250 méter.

A nyilvánosságra hozott képek tanúsága szerint a hajótest kialakítása hagyományosnak mondható, sőt a függőleges orr rész miatt kissé régimódinak hat, de a gyári felvételek szerint a burkolaton belül, nincs a szovjet/orosz tervezési gyakorlatnak megfelelő, különálló, belső, nyomásálló hajótest. A tat kúpos kialakítású, kereszt alakban elhelyezett kormánysíkokkal és a Ghadir típusú hajókéval megegyező, ötszárnyú hajócsavarral. A torony, feltűnően hosszú, a tat felé elnyújtott formájú, elején valószínűleg búvárzsilipet is kialakítottak.

A fő fegyverzetet a négy 533 mm – es torpedócső képezi, amelyekből YT-534UW1 nehéz, felszíni hajók elleni torpedókat (az észak-koreai PT-97W/YT-534-W1 továbbfejlesztett változata), vagy a Jask-2 típusú hajó elleni rakétákat is indíthatnak. Utóbbi fegyver érdekessége, hogy egy torpedó alakú, kis teljesítményű motorral ellátott konténerben lövik ki a torpedócsőből és a felszínre emelkedve ebből startol el a kijelölt célpont felé. Tervezik az orosz, szupergyors VA-111 Skhval torpedó Hoot néven történő gyártását is, ami valószínűleg szintén bekerül majd a Fateh arzenáljába.

Jelenleg a Fateh osztályból csak az első példány, az IRIS 920 üzemel, testvérhajója az IRIS 961 még tesztelési fázisban van. Valószínűleg ezen a típuson alapul a nagyobb, 1200 tonnás, Besat osztály, amelyről azonban még nem tudni, hogy tervezett két egysége mikor áll majd szolgálatba.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.