2024. 06. 24. hétfő
Iván
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Irán új támadó tengeralattjárója

Irán új támadó tengeralattjárója
Art of WAR  |  2019. 10. 31., 10:44
Irán új támadó tengeralattjárója

2019. február 17-én hosszú fejlesztés és tesztsorozat után, hivatalosan is szolgálatba állt az Iráni Iszlám Köztársaság haditengerészeténél, az első Fateh (Hódító) osztályú tengeralattjáró, ezzel a közel-keleti ország is belépett azon államok sorába, amelyek képesek saját tervezésű egységek előállítására.

Az iráni haditengerészet jelenleg csaknem negyven tengeralattjárót tart üzemben, amelyek közül a legpotensebbnek és legnagyobbnak a három Kilo (Projekt 877) osztályú, Oroszországból beszerzett, dízel-elektromos hajó számít, a többi különböző, elsősorban Észak-Koreából beszerzett tervek alapján, Iránban gyártott, kisméretű egység, mint például a legnagyobb, húsznál több példányban rendszeresített, 120 tonnás Ghadir típus (az észak-koreai Yono osztály iráni verziója).

A Fateh osztályt a kétezres évek eleje óta fejlesztették és a jelek szerint teljes mértékben hazai tervezésű, bár sok technikai megoldást átvettek az orosz, az észak-koreai, valamint a kínai típusokról is. Mérete viszonylag kicsi, hossza mindössze 48, a törzs átmérője pedig kb. 4 méter, de így is másfélszer nagyobb a Ghadir osztálynál. Vízkiszorítása teljesen lemerülve 593 tonna. A meghajtás hagyományos, dízel-elektromos, amellyel a felszínen 11, a mélyben 14 csomós sebesség elérésére képes. Maximális merülési mélysége kb. 250 méter.

A nyilvánosságra hozott képek tanúsága szerint a hajótest kialakítása hagyományosnak mondható, sőt a függőleges orr rész miatt kissé régimódinak hat, de a gyári felvételek szerint a burkolaton belül, nincs a szovjet/orosz tervezési gyakorlatnak megfelelő, különálló, belső, nyomásálló hajótest. A tat kúpos kialakítású, kereszt alakban elhelyezett kormánysíkokkal és a Ghadir típusú hajókéval megegyező, ötszárnyú hajócsavarral. A torony, feltűnően hosszú, a tat felé elnyújtott formájú, elején valószínűleg búvárzsilipet is kialakítottak.

A fő fegyverzetet a négy 533 mm – es torpedócső képezi, amelyekből YT-534UW1 nehéz, felszíni hajók elleni torpedókat (az észak-koreai PT-97W/YT-534-W1 továbbfejlesztett változata), vagy a Jask-2 típusú hajó elleni rakétákat is indíthatnak. Utóbbi fegyver érdekessége, hogy egy torpedó alakú, kis teljesítményű motorral ellátott konténerben lövik ki a torpedócsőből és a felszínre emelkedve ebből startol el a kijelölt célpont felé. Tervezik az orosz, szupergyors VA-111 Skhval torpedó Hoot néven történő gyártását is, ami valószínűleg szintén bekerül majd a Fateh arzenáljába.

Jelenleg a Fateh osztályból csak az első példány, az IRIS 920 üzemel, testvérhajója az IRIS 961 még tesztelési fázisban van. Valószínűleg ezen a típuson alapul a nagyobb, 1200 tonnás, Besat osztály, amelyről azonban még nem tudni, hogy tervezett két egysége mikor áll majd szolgálatba.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.