2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Irán új támadó tengeralattjárója

Irán új támadó tengeralattjárója
Art of WAR  |  2019. 10. 31., 10:44
Irán új támadó tengeralattjárója

2019. február 17-én hosszú fejlesztés és tesztsorozat után, hivatalosan is szolgálatba állt az Iráni Iszlám Köztársaság haditengerészeténél, az első Fateh (Hódító) osztályú tengeralattjáró, ezzel a közel-keleti ország is belépett azon államok sorába, amelyek képesek saját tervezésű egységek előállítására.

Az iráni haditengerészet jelenleg csaknem negyven tengeralattjárót tart üzemben, amelyek közül a legpotensebbnek és legnagyobbnak a három Kilo (Projekt 877) osztályú, Oroszországból beszerzett, dízel-elektromos hajó számít, a többi különböző, elsősorban Észak-Koreából beszerzett tervek alapján, Iránban gyártott, kisméretű egység, mint például a legnagyobb, húsznál több példányban rendszeresített, 120 tonnás Ghadir típus (az észak-koreai Yono osztály iráni verziója).

A Fateh osztályt a kétezres évek eleje óta fejlesztették és a jelek szerint teljes mértékben hazai tervezésű, bár sok technikai megoldást átvettek az orosz, az észak-koreai, valamint a kínai típusokról is. Mérete viszonylag kicsi, hossza mindössze 48, a törzs átmérője pedig kb. 4 méter, de így is másfélszer nagyobb a Ghadir osztálynál. Vízkiszorítása teljesen lemerülve 593 tonna. A meghajtás hagyományos, dízel-elektromos, amellyel a felszínen 11, a mélyben 14 csomós sebesség elérésére képes. Maximális merülési mélysége kb. 250 méter.

A nyilvánosságra hozott képek tanúsága szerint a hajótest kialakítása hagyományosnak mondható, sőt a függőleges orr rész miatt kissé régimódinak hat, de a gyári felvételek szerint a burkolaton belül, nincs a szovjet/orosz tervezési gyakorlatnak megfelelő, különálló, belső, nyomásálló hajótest. A tat kúpos kialakítású, kereszt alakban elhelyezett kormánysíkokkal és a Ghadir típusú hajókéval megegyező, ötszárnyú hajócsavarral. A torony, feltűnően hosszú, a tat felé elnyújtott formájú, elején valószínűleg búvárzsilipet is kialakítottak.

A fő fegyverzetet a négy 533 mm – es torpedócső képezi, amelyekből YT-534UW1 nehéz, felszíni hajók elleni torpedókat (az észak-koreai PT-97W/YT-534-W1 továbbfejlesztett változata), vagy a Jask-2 típusú hajó elleni rakétákat is indíthatnak. Utóbbi fegyver érdekessége, hogy egy torpedó alakú, kis teljesítményű motorral ellátott konténerben lövik ki a torpedócsőből és a felszínre emelkedve ebből startol el a kijelölt célpont felé. Tervezik az orosz, szupergyors VA-111 Skhval torpedó Hoot néven történő gyártását is, ami valószínűleg szintén bekerül majd a Fateh arzenáljába.

Jelenleg a Fateh osztályból csak az első példány, az IRIS 920 üzemel, testvérhajója az IRIS 961 még tesztelési fázisban van. Valószínűleg ezen a típuson alapul a nagyobb, 1200 tonnás, Besat osztály, amelyről azonban még nem tudni, hogy tervezett két egysége mikor áll majd szolgálatba.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.