2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Iráni drón tengeralattjáró?

Iráni drón tengeralattjáró?
Art of WAR  |  2020. 02. 25., 11:04

Irán az elmúlt évtizedekben jelentős erőfeszítéseket tett és nagy összegeket fordított a különböző, még a sah idejéből örökölt amerikai eredetű fegyverek, fegyverrendszerek működőképes állapotban tartására, lemásolására, de továbbfejlesztésére és ezek alapján új eszközök kifejlesztésére is.

A közelmúltban nyilvánosságra került, hogy a nagyméretű, amerikai tengeralattjáró drón, az Orca első példányai hamarosan rendszeresítésre kerülnek, mivel pedig az USA és Irán közötti amúgyis rossz viszony mostanra igencsak elmérgesedett, felmerült szakértői körökben, hogy Irán haditengerészete is valami hasonló eszköz megvalósításán gondolkodhat, bár erre egyelőre nincs kézzelfogható bizonyíték.

Mivel a közel-keleti ország anyagi forrásai lényegesen korlátozottabbak, mint a fő ellenségének tekintett Egyesült Államoké, ha valóban léteznek ilyen tervek, nagy valószínűséggel valamilyen relatíve olcsó megoldást választanak majd megvalósításához. Egy az Orcához hasonlóan nagyméretű drón tengeralattjáró kifejlesztéséhez jó alapot adhat az iráni flottánál már régóta, rendszerben álló, helyben gyártott, észak-koreai eredetű (eredetileg Yono osztályú), mindössze 120 tonnás, 29 méteres IS-120 Ghadir. Ez a kisméretű típus, viszonylag egyszerű szerkezete révén kiválóan megfelelne az automatizálásra.

Ezek a robothajók lényegesen olcsóbbak lennének a hagyományos, személyzettel üzemelő egységeknél, mivel legénység nélkül elhagyhatják a tornyot, a 18 főnyi legénységek egyébként igencsak szűkös lakótereit és a létfenntartó rendszereket, így nagyobb hely juthat az üzemanyag, a beépített irányítórendszerek és szenzorok számára. A hagyományos dízel-elektromos meghajtást valószínűleg a levegőtől független AIP rendszerrel, vagy lítium-ion akkumulátorokkal oldják meg, így a robothajó majd akár egy hetet, de ennél több időt is kint tölthet a nyílt vízen járőrözve, vagy ha kell, a tengerfenéken rejtőzködve. A fegyverzet a feltételezések szerint az alaptípuson is alkalmazott két 533 mm – es, felszíni célok elleni nehéz torpedó lesz, amelyeket bevetés előtt előre betöltenek majd az indítócsövekbe, de lehetőség lesz majd a kívülről történő, nyílt tengeri újratöltésre is.

Az iráni tengeralattjáró drónokat egyáltalán nem szabad lebecsülni, mivel amennyiben rendszeresítésre kerülnek, nemcsak az iráni partok védelmében játszhatnak majd szerepet, de nagy veszélyt jelenthetnek a térség hajóforgalmára és a Hormuzi-szorosban rejtőzködve akár az olajszállításokat is megbéníthatják.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.