2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Iráni drón tengeralattjáró?

Iráni drón tengeralattjáró?
Art of WAR  |  2020. 02. 25., 11:04

Irán az elmúlt évtizedekben jelentős erőfeszítéseket tett és nagy összegeket fordított a különböző, még a sah idejéből örökölt amerikai eredetű fegyverek, fegyverrendszerek működőképes állapotban tartására, lemásolására, de továbbfejlesztésére és ezek alapján új eszközök kifejlesztésére is.

A közelmúltban nyilvánosságra került, hogy a nagyméretű, amerikai tengeralattjáró drón, az Orca első példányai hamarosan rendszeresítésre kerülnek, mivel pedig az USA és Irán közötti amúgyis rossz viszony mostanra igencsak elmérgesedett, felmerült szakértői körökben, hogy Irán haditengerészete is valami hasonló eszköz megvalósításán gondolkodhat, bár erre egyelőre nincs kézzelfogható bizonyíték.

Mivel a közel-keleti ország anyagi forrásai lényegesen korlátozottabbak, mint a fő ellenségének tekintett Egyesült Államoké, ha valóban léteznek ilyen tervek, nagy valószínűséggel valamilyen relatíve olcsó megoldást választanak majd megvalósításához. Egy az Orcához hasonlóan nagyméretű drón tengeralattjáró kifejlesztéséhez jó alapot adhat az iráni flottánál már régóta, rendszerben álló, helyben gyártott, észak-koreai eredetű (eredetileg Yono osztályú), mindössze 120 tonnás, 29 méteres IS-120 Ghadir. Ez a kisméretű típus, viszonylag egyszerű szerkezete révén kiválóan megfelelne az automatizálásra.

Ezek a robothajók lényegesen olcsóbbak lennének a hagyományos, személyzettel üzemelő egységeknél, mivel legénység nélkül elhagyhatják a tornyot, a 18 főnyi legénységek egyébként igencsak szűkös lakótereit és a létfenntartó rendszereket, így nagyobb hely juthat az üzemanyag, a beépített irányítórendszerek és szenzorok számára. A hagyományos dízel-elektromos meghajtást valószínűleg a levegőtől független AIP rendszerrel, vagy lítium-ion akkumulátorokkal oldják meg, így a robothajó majd akár egy hetet, de ennél több időt is kint tölthet a nyílt vízen járőrözve, vagy ha kell, a tengerfenéken rejtőzködve. A fegyverzet a feltételezések szerint az alaptípuson is alkalmazott két 533 mm – es, felszíni célok elleni nehéz torpedó lesz, amelyeket bevetés előtt előre betöltenek majd az indítócsövekbe, de lehetőség lesz majd a kívülről történő, nyílt tengeri újratöltésre is.

Az iráni tengeralattjáró drónokat egyáltalán nem szabad lebecsülni, mivel amennyiben rendszeresítésre kerülnek, nemcsak az iráni partok védelmében játszhatnak majd szerepet, de nagy veszélyt jelenthetnek a térség hajóforgalmára és a Hormuzi-szorosban rejtőzködve akár az olajszállításokat is megbéníthatják.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.