2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rendszeresítésre kerül az Orca robot tengeralattjáró

Rendszeresítésre kerül az Orca robot tengeralattjáró
Art of WAR  |  2020. 02. 18., 13:18
Rendszeresítésre kerül az Orca robot tengeralattjáró

Az Egyesült Államok haditengerészete már jó ideje nyugtalanul figyeli az oroszok Poseidon típusú, hatalmas, nukleáris meghajtású tengeralattjáró drónjáról érkező híreket.

Részben ennek ellensúlyozása érdekében az US Navy még 2017-ben pályázatot írt ki egy ugyancsak nagyméretű, személyzet nélküli tengeralattjáró kifejlesztésére. A beérkezett pályázatok értékelése után végül a Boeing és a Lockheed Martin tervezete került kiválasztásra és ez a két cég kapott fejenként több mint 42 millió dollárt a konkrét tervek és a prototípusok elkészítésére. A tesztprogram befejezése után, 2019 februárjában került bejelentésre, hogy a Boeing által épített harmadik, egyben legnagyobb méretű (15 méter hosszú) prototípust, az Echo Voyagert találták jobbnak és ezt választották ki a hadrendbe állítandó típus alapjául.

Az Orca (gyilkos bálna) névre keresztelt drón, az XLUUV (Extra-Large Unmanned Underwater Vehicle) kb. nagyméretű személyzet nélküli vízalatti jármű, tervezői reményei szerint forradalmasítja majd a tengeralatti hadviselést.

Négyzetes keresztmetszetű, dobozszerű törzsének teljes hossza 25,9, átmérője 2,6 méter, teljes vízkiszorítása kb. 45 - 50 tonna. A kormánysíkok X elrendezésűek lesznek. Meghajtásáról dízel generátorral kombinált, 18 kW – os összteljesítményű akkumulátorok és pump-jet hajtómű gondoskodik majd, így sebessége maximum 8 csomó, utazósebessége 2,5 – 3 csomó lesz, amellyel a 3000 tengeri mérföld hatótávolságot is elérheti, de képes lesz legalább 3 hónapig autonóm módon, emberi beavatkozás nélkül is működni. Merülési mélysége eléri majd a 3000 métert.

Az Orca egyelőre szállító és felderítő küldetésekre van optimalizálva. Közel tíz méter hosszú, a hajtóműblokk előtt kialakított rakodóterében legalább 8 tonnányi katonai felszerelést, tengeralattjáróknak szánt tartalék torpedókat, vagy különböző, feladattól függően cserélhető szenzormodulokat helyezhetnek el. (a nagy átmérőjű törzs volt az egyik fő ok, amiért az US Navy a Boeing gyártmánya mellett döntött, mivel a rivális Lockheed Martin karcsúbb, torpedószerűbb járművének lényegesen kisebb volt a befogadóképessége) A hajótest felső részén, felnyitható, multifunkciós árbóc található, amely egyszerre a dízel generátor légperiszkópja, kommunikációs antenna és további érzékelők hordozója.

Természetesen a jövőbeli tervekben a jármű, illetve továbbfejlesztett verziójának felfegyverzése is szerepel. Ez gyorsabb lesz, hogy a célpontot üldözhesse és a nagyméretű rakodótérbe modulárisan beépíthető indítókban torpedókat, robotrepülőgépeket is hordozhat, illetve a tengerfenékre aknákat és érzékelő berendezéseket is telepíthet majd.

Az öt megrendelt példányt a Boeing 2020 és 2022 között fogja leszállítani az US Navy részére, a program folytatása és az Orca továbbfejlesztése az ezekkel szerzett tapasztalatok függvénye.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.