2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rendszeresítésre kerül az Orca robot tengeralattjáró

Rendszeresítésre kerül az Orca robot tengeralattjáró
Art of WAR  |  2020. 02. 18., 13:18
Rendszeresítésre kerül az Orca robot tengeralattjáró

Az Egyesült Államok haditengerészete már jó ideje nyugtalanul figyeli az oroszok Poseidon típusú, hatalmas, nukleáris meghajtású tengeralattjáró drónjáról érkező híreket.

Részben ennek ellensúlyozása érdekében az US Navy még 2017-ben pályázatot írt ki egy ugyancsak nagyméretű, személyzet nélküli tengeralattjáró kifejlesztésére. A beérkezett pályázatok értékelése után végül a Boeing és a Lockheed Martin tervezete került kiválasztásra és ez a két cég kapott fejenként több mint 42 millió dollárt a konkrét tervek és a prototípusok elkészítésére. A tesztprogram befejezése után, 2019 februárjában került bejelentésre, hogy a Boeing által épített harmadik, egyben legnagyobb méretű (15 méter hosszú) prototípust, az Echo Voyagert találták jobbnak és ezt választották ki a hadrendbe állítandó típus alapjául.

Az Orca (gyilkos bálna) névre keresztelt drón, az XLUUV (Extra-Large Unmanned Underwater Vehicle) kb. nagyméretű személyzet nélküli vízalatti jármű, tervezői reményei szerint forradalmasítja majd a tengeralatti hadviselést.

Négyzetes keresztmetszetű, dobozszerű törzsének teljes hossza 25,9, átmérője 2,6 méter, teljes vízkiszorítása kb. 45 - 50 tonna. A kormánysíkok X elrendezésűek lesznek. Meghajtásáról dízel generátorral kombinált, 18 kW – os összteljesítményű akkumulátorok és pump-jet hajtómű gondoskodik majd, így sebessége maximum 8 csomó, utazósebessége 2,5 – 3 csomó lesz, amellyel a 3000 tengeri mérföld hatótávolságot is elérheti, de képes lesz legalább 3 hónapig autonóm módon, emberi beavatkozás nélkül is működni. Merülési mélysége eléri majd a 3000 métert.

Az Orca egyelőre szállító és felderítő küldetésekre van optimalizálva. Közel tíz méter hosszú, a hajtóműblokk előtt kialakított rakodóterében legalább 8 tonnányi katonai felszerelést, tengeralattjáróknak szánt tartalék torpedókat, vagy különböző, feladattól függően cserélhető szenzormodulokat helyezhetnek el. (a nagy átmérőjű törzs volt az egyik fő ok, amiért az US Navy a Boeing gyártmánya mellett döntött, mivel a rivális Lockheed Martin karcsúbb, torpedószerűbb járművének lényegesen kisebb volt a befogadóképessége) A hajótest felső részén, felnyitható, multifunkciós árbóc található, amely egyszerre a dízel generátor légperiszkópja, kommunikációs antenna és további érzékelők hordozója.

Természetesen a jövőbeli tervekben a jármű, illetve továbbfejlesztett verziójának felfegyverzése is szerepel. Ez gyorsabb lesz, hogy a célpontot üldözhesse és a nagyméretű rakodótérbe modulárisan beépíthető indítókban torpedókat, robotrepülőgépeket is hordozhat, illetve a tengerfenékre aknákat és érzékelő berendezéseket is telepíthet majd.

Az öt megrendelt példányt a Boeing 2020 és 2022 között fogja leszállítani az US Navy részére, a program folytatása és az Orca továbbfejlesztése az ezekkel szerzett tapasztalatok függvénye.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.
2023. 11. 28., 10:50
Akkreditációs látogatás keretén belül fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az új olasz véderő, valamint az új görög véderő-, katonai és légügyi attasét.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.