2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kuba rejtélyes tengeralattjárója

Kuba rejtélyes tengeralattjárója
Art of WAR  |  2020. 06. 04., 14:40
Kuba rejtélyes tengeralattjárója

Kuba haditengerészete a hidegháború évtizedeiben, egy ideig egyszerre három Projekt 641, vagyis Foxtrot-osztályú dízel-elektromos tengeralattjáróval is rendelkezett, amelyeket a Castro rezsim a Szovjetuniótól kapott katonai segélyként.

Miután ezeket kivonták a hadrendből, sokáig úgy tűnt, hogy a szigetország haditengerészete végleg tengeralattjárók nélkül maradt. A kétezres évek elején azonban a havannai kikötőben egy turista véletlenül lencsevégre kapott egy, a rakpart mellett álló, ismeretlen típusú, kisméretű egységet, amelyről azóta is alig van információ és csak találgatnak róla a szakértők.

Az állítólag Delfinnek nevezett hajó meglehetősen kicsi, alig 20 méter hosszú és kb. 100 tonnás vízkiszorítású lehet, dízel-elektromos meghajtással és legalább 5 fős személyzettel. Eredetével kapcsolatban felvetődött, hogy az Észak-Koreában kifejlesztett Yugo-osztály egy példánya, vagy esetleg annak tervei alapján készülhetett, mert a kétezres évek elején egy kubai mérnökcsoport valóban hosszabb látogatást tett a Kim dinasztia birodalmában. A formai és méretbeli hasonlóság szembetűnő, de a hajótest finoman szólva eléggé egyszerű, sőt inkább primitív kialakítása, a torony hátsó részén jól látható, lefelé hajló U alakú kipufogócső, valamint a snorkel hiánya sokkal inkább egy nem túl kifinomult, hazai konstrukcióra utal.

Nincs információ arról, hogy a hajónak van – e fegyverzete. Amennyiben igen, mérete alapján egy vagy két az orrba épített, kívülről betölthető indítócsővel, vagy két külsőleg függesztett, 533 mm – es torpedóval rendelkezhet.      

A Delfint eddig leginkább a havannai és a la cabanai kikötőben látták feltűnni (valószínűleg utóbbi lehet a támaszpontja) és műholdak észlelték a Floridai-szorosban is. Bár harcértéke valószínűleg nem túl nagy, az amerikai haditengerészet mégis potenciális veszélyforrásnak tekinti, mert ha valóban felszerelték torpedófegyverzettel, fenyegetést jelent a Floridai-szoros és a Karib-tenger hajóforgalmára.

 

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.