2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kuba rejtélyes tengeralattjárója

Kuba rejtélyes tengeralattjárója
Art of WAR  |  2020. 06. 04., 14:40
Kuba rejtélyes tengeralattjárója

Kuba haditengerészete a hidegháború évtizedeiben, egy ideig egyszerre három Projekt 641, vagyis Foxtrot-osztályú dízel-elektromos tengeralattjáróval is rendelkezett, amelyeket a Castro rezsim a Szovjetuniótól kapott katonai segélyként.

Miután ezeket kivonták a hadrendből, sokáig úgy tűnt, hogy a szigetország haditengerészete végleg tengeralattjárók nélkül maradt. A kétezres évek elején azonban a havannai kikötőben egy turista véletlenül lencsevégre kapott egy, a rakpart mellett álló, ismeretlen típusú, kisméretű egységet, amelyről azóta is alig van információ és csak találgatnak róla a szakértők.

Az állítólag Delfinnek nevezett hajó meglehetősen kicsi, alig 20 méter hosszú és kb. 100 tonnás vízkiszorítású lehet, dízel-elektromos meghajtással és legalább 5 fős személyzettel. Eredetével kapcsolatban felvetődött, hogy az Észak-Koreában kifejlesztett Yugo-osztály egy példánya, vagy esetleg annak tervei alapján készülhetett, mert a kétezres évek elején egy kubai mérnökcsoport valóban hosszabb látogatást tett a Kim dinasztia birodalmában. A formai és méretbeli hasonlóság szembetűnő, de a hajótest finoman szólva eléggé egyszerű, sőt inkább primitív kialakítása, a torony hátsó részén jól látható, lefelé hajló U alakú kipufogócső, valamint a snorkel hiánya sokkal inkább egy nem túl kifinomult, hazai konstrukcióra utal.

Nincs információ arról, hogy a hajónak van – e fegyverzete. Amennyiben igen, mérete alapján egy vagy két az orrba épített, kívülről betölthető indítócsővel, vagy két külsőleg függesztett, 533 mm – es torpedóval rendelkezhet.      

A Delfint eddig leginkább a havannai és a la cabanai kikötőben látták feltűnni (valószínűleg utóbbi lehet a támaszpontja) és műholdak észlelték a Floridai-szorosban is. Bár harcértéke valószínűleg nem túl nagy, az amerikai haditengerészet mégis potenciális veszélyforrásnak tekinti, mert ha valóban felszerelték torpedófegyverzettel, fenyegetést jelent a Floridai-szoros és a Karib-tenger hajóforgalmára.

 

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.