2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Már Japánban is tervezik a jövő tengeralattjáróját

Art of WAR  |  2019. 07. 12., 11:55
Már Japánban is tervezik a jövő tengeralattjáróját

A Japán Tengeri Önvédelmi Erők jelenleg mintegy húsz tengeralattjáróval rendelkezik, ezek közül tizenegy Soryu-osztályú támadó egység, amely a nem nukleáris meghajtású típusok között jelenleg a legkorszerűbbnek és a legcsendesebbnek számít a világon.

Bár a Soryu-osztály csak 2009 óta áll hadrendben és a tervezett tizenöt egységből, négy még gyártás alatt van, a közelmúltban a Mitsubishi Heavy Industries bemutatta az utódjának koncepcióját. Ennek oka, hogy a japán flotta tengeralattjáróit általában húsz évig tartja hadrendben és ezután lecseréli őket.

A 29SS jelzést viselő típus (A 29 a közelmúltban lemondott, Akihito császár uralkodásának 29. évét jelzi, amikor a fejlesztés elkezdődött, az SS pedig a nem nukleáris meghajtású tengeralattjárók nemzetközi betűjelzése) sok tekintetben hasonlít majd az elődtípusra, de várhatóan számos új, innovatív technikai megoldás és nagyfokú automatizáltság lesz jellemző rá. Szerkezetileg a bevált, nyomásálló, belső hajótest és a különálló, külső héjazat kombinációját alkalmazzák majd, de maradnak az eddig csak Japánban alkalmazott X elrendezésű vezérsíkok is (a megoldást most kezdik átvenni a világ más részein), a jellegzetes, csapott orr résszel együtt. A legszembetűnőbb újdonság, hogy a torony az eddigiekhez képest szokatlanul alacsony lesz, ami a típus megjelenését az egykori szovjet Alfa és a szovjet / orosz Akula-osztályéhoz teszi némileg hasonlatossá. A torony kialakítása miatt az eddig annak kétoldalán lévő merülési kormányok, a törzs elülső részére kerülnek majd.

Szakítanak a hagyományos hajócsavarral és a rajzok alapján az új tervezésű tengeralattjárókon egyre elterjedtebb pump-jet hajtóművet alkalmazzák majd, amelyet nagyteljesítményű, lítium-ion akkumulátorok látnak majd el energiával. (Tekintettel a japán iparnak ezen a téren elért jelentős eredményeire, a közelmúltban a Soryu-osztály hajóit is ilyenekkel szerelték fel.) Az új típusnak már nem lesz szüksége beépített dízelmotorokra sem, mert az új energiaforrás többhetes folyamatos, vízalatti működést tesz majd lehetővé. A hajók beépítendő fegyverzetéről még nincsenek pontos információk, de valószínűleg legalább hat 533 mm – es torpedócsővel és hajó elleni rakétákkal fognak rendelkezni.

A 29SS osztály első egységei várhatóan a 2020 – as évek elején állnak majd szolgálatba, fokozatosan leváltva az addigra üzemidejük végére érő korábbi típusokat.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!