2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Már Japánban is tervezik a jövő tengeralattjáróját

Art of WAR  |  2019. 07. 12., 11:55
Már Japánban is tervezik a jövő tengeralattjáróját

A Japán Tengeri Önvédelmi Erők jelenleg mintegy húsz tengeralattjáróval rendelkezik, ezek közül tizenegy Soryu-osztályú támadó egység, amely a nem nukleáris meghajtású típusok között jelenleg a legkorszerűbbnek és a legcsendesebbnek számít a világon.

Bár a Soryu-osztály csak 2009 óta áll hadrendben és a tervezett tizenöt egységből, négy még gyártás alatt van, a közelmúltban a Mitsubishi Heavy Industries bemutatta az utódjának koncepcióját. Ennek oka, hogy a japán flotta tengeralattjáróit általában húsz évig tartja hadrendben és ezután lecseréli őket.

A 29SS jelzést viselő típus (A 29 a közelmúltban lemondott, Akihito császár uralkodásának 29. évét jelzi, amikor a fejlesztés elkezdődött, az SS pedig a nem nukleáris meghajtású tengeralattjárók nemzetközi betűjelzése) sok tekintetben hasonlít majd az elődtípusra, de várhatóan számos új, innovatív technikai megoldás és nagyfokú automatizáltság lesz jellemző rá. Szerkezetileg a bevált, nyomásálló, belső hajótest és a különálló, külső héjazat kombinációját alkalmazzák majd, de maradnak az eddig csak Japánban alkalmazott X elrendezésű vezérsíkok is (a megoldást most kezdik átvenni a világ más részein), a jellegzetes, csapott orr résszel együtt. A legszembetűnőbb újdonság, hogy a torony az eddigiekhez képest szokatlanul alacsony lesz, ami a típus megjelenését az egykori szovjet Alfa és a szovjet / orosz Akula-osztályéhoz teszi némileg hasonlatossá. A torony kialakítása miatt az eddig annak kétoldalán lévő merülési kormányok, a törzs elülső részére kerülnek majd.

Szakítanak a hagyományos hajócsavarral és a rajzok alapján az új tervezésű tengeralattjárókon egyre elterjedtebb pump-jet hajtóművet alkalmazzák majd, amelyet nagyteljesítményű, lítium-ion akkumulátorok látnak majd el energiával. (Tekintettel a japán iparnak ezen a téren elért jelentős eredményeire, a közelmúltban a Soryu-osztály hajóit is ilyenekkel szerelték fel.) Az új típusnak már nem lesz szüksége beépített dízelmotorokra sem, mert az új energiaforrás többhetes folyamatos, vízalatti működést tesz majd lehetővé. A hajók beépítendő fegyverzetéről még nincsenek pontos információk, de valószínűleg legalább hat 533 mm – es torpedócsővel és hajó elleni rakétákkal fognak rendelkezni.

A 29SS osztály első egységei várhatóan a 2020 – as évek elején állnak majd szolgálatba, fokozatosan leváltva az addigra üzemidejük végére érő korábbi típusokat.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.