2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megpecsételődött a Helge Ingstad fregatt sorsa

Megpecsételődött a Helge Ingstad fregatt sorsa
Art of WAR  |  2019. 07. 24., 10:25
Megpecsételődött a Helge Ingstad fregatt sorsa

Úgy tűnik, hogy végleg megpecsételődött a norvég Helge Ingstad sorsa. Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, a hadihajó még 2018. november 8-án összeütközött a TS Sola nevű tartályhajóval.

Legénysége, hogy megakadályozza elsüllyedését, a sérült fregattot a partközeli sziklákra vitte, de az végül mégis megadta magát és néhány napon belül, erősen oldalra dőlve elmerült. A Helge Ingstad hajtóművei és fedélzeti rendszerei nagyrészt tönkrementek a sós víztől, ezért miután sikerült kiemelni és újra úszóképessé tenni, az elmúlt hónapokban a norvég kormányzat és a hadiflotta sokat vitázott további sorsát illetően. A jelek szerint győztek a pénzügyi szempontok.

A számítások szerint a hajó teljes kijavítása és fedélzeti rendszereinek cseréje, mintegy 1,4 – 1,6 milliárd dollárba kerülne, míg egy teljesen új egység megépítése „mindössze” 1,3 -1,5 milliárdos költségvonzattal járna, ezért döntöttek a roncs szétbontása mellett. A hajó leszerelése magában 11 millióba kerül, de az illetékesek abban reménykednek, hogy a felújítható állapotban maradt részegységek, berendezések kimentésével és az osztály többi egységén történő felhasználásával akár a 44 millió dollárt is megtakaríthatnak.

A Helge Ingstad az öttagú Fritjof Nansen-osztály negyedik egysége volt és a spanyolországi Ferrolban, a Navantia Hajógyárban épült. A baleset idején még csak kilenc éves volt, tehát bőven maximális élettartamán belül. 76 mm – es OTO Melara Super Rapid, többcélú fedélzeti lövegén kívül, nyolc a Kongsberg által kifejlesztett NSM hajóelleni rakétával, és két nyolccellás Mk 41 VLS felszín - levegő rakétával (32 darab RIM-162 Seasparrow), valamint négy torpedócsővel (4 darab Sting Ray torpedóval) volt felszerelve. Tatfedélzetéről egy NH-90 típusú helikoptert üzemeltettek. A Nansen-osztály érdekessége, hogy az egyik legkisebb méretű hadihajótípus, amelyre telepítették a Lockheed Martin AEGIS rendszerét, így a Helge Ingstad testvérhajóival fontos része volt a NATO északi rakétavédelmi erőinek.

Az immáron véglegesen kiesett hajót valószínűleg a Nansen-osztály módosított változatával fogják pótolni, mivel a baleset rávilágított egy tervezési hibára, amit ki kell küszöbölni. Kiderült ugyanis, hogy az üreges kialakítású csavartengelyeken bejutó víz is hozzájárult a hajó elsüllyedéséhez.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 03., 15:52
Ünnepi sorakozót és emléktábla avatást tartottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred megalakulása alkalmából március 1-jén, szerdán. Egyúttal megnyitották a Hadikikötőben található hajózástörténeti kiállítást is, ahol a látogatók megismerhetik a folyamőrség történetét.
2023. 03. 03., 13:10
1939. szeptember 10-én, még csak kilenc napja tartott a II. világháború, amikor a Royal Navy elvesztette első hajóját, a HMS Oxley tengeralattjárót. A történteket nemcsak tragikussá, hanem felettébb kínossá is tette, hogy az egyébként már eléggé elavultnak számító egységet nem egy német U-Boot küldte a tenger fenekére, hanem egy másik brit tengeralattjáró, a HMS Triton.
2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.