2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megpecsételődött a Helge Ingstad fregatt sorsa

Megpecsételődött a Helge Ingstad fregatt sorsa
Art of WAR  |  2019. 07. 24., 10:25
Megpecsételődött a Helge Ingstad fregatt sorsa

Úgy tűnik, hogy végleg megpecsételődött a norvég Helge Ingstad sorsa. Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, a hadihajó még 2018. november 8-án összeütközött a TS Sola nevű tartályhajóval.

Legénysége, hogy megakadályozza elsüllyedését, a sérült fregattot a partközeli sziklákra vitte, de az végül mégis megadta magát és néhány napon belül, erősen oldalra dőlve elmerült. A Helge Ingstad hajtóművei és fedélzeti rendszerei nagyrészt tönkrementek a sós víztől, ezért miután sikerült kiemelni és újra úszóképessé tenni, az elmúlt hónapokban a norvég kormányzat és a hadiflotta sokat vitázott további sorsát illetően. A jelek szerint győztek a pénzügyi szempontok.

A számítások szerint a hajó teljes kijavítása és fedélzeti rendszereinek cseréje, mintegy 1,4 – 1,6 milliárd dollárba kerülne, míg egy teljesen új egység megépítése „mindössze” 1,3 -1,5 milliárdos költségvonzattal járna, ezért döntöttek a roncs szétbontása mellett. A hajó leszerelése magában 11 millióba kerül, de az illetékesek abban reménykednek, hogy a felújítható állapotban maradt részegységek, berendezések kimentésével és az osztály többi egységén történő felhasználásával akár a 44 millió dollárt is megtakaríthatnak.

A Helge Ingstad az öttagú Fritjof Nansen-osztály negyedik egysége volt és a spanyolországi Ferrolban, a Navantia Hajógyárban épült. A baleset idején még csak kilenc éves volt, tehát bőven maximális élettartamán belül. 76 mm – es OTO Melara Super Rapid, többcélú fedélzeti lövegén kívül, nyolc a Kongsberg által kifejlesztett NSM hajóelleni rakétával, és két nyolccellás Mk 41 VLS felszín - levegő rakétával (32 darab RIM-162 Seasparrow), valamint négy torpedócsővel (4 darab Sting Ray torpedóval) volt felszerelve. Tatfedélzetéről egy NH-90 típusú helikoptert üzemeltettek. A Nansen-osztály érdekessége, hogy az egyik legkisebb méretű hadihajótípus, amelyre telepítették a Lockheed Martin AEGIS rendszerét, így a Helge Ingstad testvérhajóival fontos része volt a NATO északi rakétavédelmi erőinek.

Az immáron véglegesen kiesett hajót valószínűleg a Nansen-osztály módosított változatával fogják pótolni, mivel a baleset rávilágított egy tervezési hibára, amit ki kell küszöbölni. Kiderült ugyanis, hogy az üreges kialakítású csavartengelyeken bejutó víz is hozzájárult a hajó elsüllyedéséhez.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK