2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megvalósulhat az orosz robot tengeralattjáró program?

Megvalósulhat az orosz robot tengeralattjáró program?
Art of WAR  |  2019. 03. 18., 15:28
Megvalósulhat az orosz robot tengeralattjáró program?

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, a közelmúltban mutatták be a Boeing, Echo Voyager elnevezésű, kisméretű drón tengeralattjáróját, azonban Oroszországban is évek óta dolgoznak valami hasonlón.

A Rubin Tervezőirodában Cephalophod (tintahal) programról már 2015 óta tudni lehetett, de a nyugati szakértők sokáig nem tulajdonítottak neki különösebb jelentőséget, sokkal jobban érdekelte őket a Poseidon óriástorpedó. A titokzatos robot tengeralattjáróról továbbra is csak lassan szivárognak az adatok, így pontos méretei, hajtóműve, teljesítménye nem ismert, de az biztosnak tűnik, hogy nagyobb és erősebb a Boeing féle Echo Voyagernél, így amennyiben valaha szolgálatba áll, komoly fenyegetést jelenthet a jövőben.

A rendelkezésre álló gyér információk alapján elrendezése általánosságban hasonló az oroszok tengeralattjárókéhoz, tatján hagyományos, nagyméretű kormánysíkokkal és hajlított szárnyakkal ellátott, viszonylag nagyméretű hajócsavarral. Mindezek alapján azt a következtést vonták le, hogy a Cephalophod esetében a tervezők a lopakodóképességet másodrangú szempontnak tekintették a sebességgel és a manőverezőképességgel szemben.

Fegyverzetébe valószínűleg az oldalsó rekeszekben elhelyezett, MTT típusú, kifejezetten tengeralattjárók elpusztítására kifejlesztett, 324 mm – es torpedókat integrálják, amelyeket egyébként helikopterek és hajók fedélzetéről alkalmaznak. Az MTT mindössze 60 kg – os robbanófejével például egy repülőgép-hordozó ellen nem lenne túl hatásos, de egy mélyben haladó tengeralattjárón, amelynek törzsére hatalmas víznyomás nehezedik végzetes sérülést okozhat.

A Cephalophod a feltételezések szerint a jövőben átveheti az erősen öregedő orosz tengeralattjáró flotta bizonyos feladatait. A robothajókat hadrendbe állításuk esetén az ellenséges rakétahordozó tengeralattjárók levadászására és a saját egységek kíséretére, egyfajta testőrként, de a viszonylag sekély parti vizek, vagy kikötők védelmére egyaránt alkalmazhatják.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-18 15:07:54
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.