2023. 06. 08. csütörtök
Medárd
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megvalósulhat az orosz robot tengeralattjáró program?

Megvalósulhat az orosz robot tengeralattjáró program?
Art of WAR  |  2019. 03. 18., 15:28
Megvalósulhat az orosz robot tengeralattjáró program?

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, a közelmúltban mutatták be a Boeing, Echo Voyager elnevezésű, kisméretű drón tengeralattjáróját, azonban Oroszországban is évek óta dolgoznak valami hasonlón.

A Rubin Tervezőirodában Cephalophod (tintahal) programról már 2015 óta tudni lehetett, de a nyugati szakértők sokáig nem tulajdonítottak neki különösebb jelentőséget, sokkal jobban érdekelte őket a Poseidon óriástorpedó. A titokzatos robot tengeralattjáróról továbbra is csak lassan szivárognak az adatok, így pontos méretei, hajtóműve, teljesítménye nem ismert, de az biztosnak tűnik, hogy nagyobb és erősebb a Boeing féle Echo Voyagernél, így amennyiben valaha szolgálatba áll, komoly fenyegetést jelenthet a jövőben.

A rendelkezésre álló gyér információk alapján elrendezése általánosságban hasonló az oroszok tengeralattjárókéhoz, tatján hagyományos, nagyméretű kormánysíkokkal és hajlított szárnyakkal ellátott, viszonylag nagyméretű hajócsavarral. Mindezek alapján azt a következtést vonták le, hogy a Cephalophod esetében a tervezők a lopakodóképességet másodrangú szempontnak tekintették a sebességgel és a manőverezőképességgel szemben.

Fegyverzetébe valószínűleg az oldalsó rekeszekben elhelyezett, MTT típusú, kifejezetten tengeralattjárók elpusztítására kifejlesztett, 324 mm – es torpedókat integrálják, amelyeket egyébként helikopterek és hajók fedélzetéről alkalmaznak. Az MTT mindössze 60 kg – os robbanófejével például egy repülőgép-hordozó ellen nem lenne túl hatásos, de egy mélyben haladó tengeralattjárón, amelynek törzsére hatalmas víznyomás nehezedik végzetes sérülést okozhat.

A Cephalophod a feltételezések szerint a jövőben átveheti az erősen öregedő orosz tengeralattjáró flotta bizonyos feladatait. A robothajókat hadrendbe állításuk esetén az ellenséges rakétahordozó tengeralattjárók levadászására és a saját egységek kíséretére, egyfajta testőrként, de a viszonylag sekély parti vizek, vagy kikötők védelmére egyaránt alkalmazhatják.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.