2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megvalósulhat az orosz robot tengeralattjáró program?

Megvalósulhat az orosz robot tengeralattjáró program?
Art of WAR  |  2019. 03. 18., 15:28
Megvalósulhat az orosz robot tengeralattjáró program?

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, a közelmúltban mutatták be a Boeing, Echo Voyager elnevezésű, kisméretű drón tengeralattjáróját, azonban Oroszországban is évek óta dolgoznak valami hasonlón.

A Rubin Tervezőirodában Cephalophod (tintahal) programról már 2015 óta tudni lehetett, de a nyugati szakértők sokáig nem tulajdonítottak neki különösebb jelentőséget, sokkal jobban érdekelte őket a Poseidon óriástorpedó. A titokzatos robot tengeralattjáróról továbbra is csak lassan szivárognak az adatok, így pontos méretei, hajtóműve, teljesítménye nem ismert, de az biztosnak tűnik, hogy nagyobb és erősebb a Boeing féle Echo Voyagernél, így amennyiben valaha szolgálatba áll, komoly fenyegetést jelenthet a jövőben.

A rendelkezésre álló gyér információk alapján elrendezése általánosságban hasonló az oroszok tengeralattjárókéhoz, tatján hagyományos, nagyméretű kormánysíkokkal és hajlított szárnyakkal ellátott, viszonylag nagyméretű hajócsavarral. Mindezek alapján azt a következtést vonták le, hogy a Cephalophod esetében a tervezők a lopakodóképességet másodrangú szempontnak tekintették a sebességgel és a manőverezőképességgel szemben.

Fegyverzetébe valószínűleg az oldalsó rekeszekben elhelyezett, MTT típusú, kifejezetten tengeralattjárók elpusztítására kifejlesztett, 324 mm – es torpedókat integrálják, amelyeket egyébként helikopterek és hajók fedélzetéről alkalmaznak. Az MTT mindössze 60 kg – os robbanófejével például egy repülőgép-hordozó ellen nem lenne túl hatásos, de egy mélyben haladó tengeralattjárón, amelynek törzsére hatalmas víznyomás nehezedik végzetes sérülést okozhat.

A Cephalophod a feltételezések szerint a jövőben átveheti az erősen öregedő orosz tengeralattjáró flotta bizonyos feladatait. A robothajókat hadrendbe állításuk esetén az ellenséges rakétahordozó tengeralattjárók levadászására és a saját egységek kíséretére, egyfajta testőrként, de a viszonylag sekély parti vizek, vagy kikötők védelmére egyaránt alkalmazhatják.

Forrás: https://www.popularmechanics.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.