2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Német törpe tengeralattjáró

Német törpe tengeralattjáró
Art of WAR  |  2019. 11. 07., 13:01
Német törpe tengeralattjáró

Németország mindig élen járt a tengeralattjárók és a hozzájuk kapcsolódó technológiák fejlesztésében. Az emdeni Nordseewerke Emden hajógyár a jelek szerint meg kívánja vetni a lábát a törpe tengeralattjárók piacán is.

Még 2018 szeptemberében jelentették be, hogy elkezdődtek az új N-310 típus fejlesztési munkálatai és ekkor mutatták be a külső és belső elrendezését szemléltető modelljét is. Az új törpe tengeralattjáró feltűnően bumfordi kinézetű, de a látszat csal, mert valójában egy csúcstechnológiás, modern fegyverrendszerről van szó. Tervezett vízkiszorítása kicsi, mintegy 310 tonna lesz, hossza pedig mindössze 31 méter, ehhez képest a hajótest átmérője viszont eléri majd a 6,5 métert. Szerkezeti kialakításában a hagyományos, kettős elrendezést kívánják alkalmazni, vagyis egy belső nyomásálló és egy különálló, külső hajótestet, ahol a ballaszttartályok kerülnek elhelyezésre.

A törzs feltűnően nagy átmérője a középső szekcióban két belső fedélzet kialakítását teszi lehetővé, amelyek közül a felsőn lesz az irányítóterem és a kis számú legénység szállásai, alatta pedig a jelenleg még közelebbről meg nem nevezett típusú, a törzs hátsó részét elfoglaló meghajtórendszer egyes elemei, üzemanyagcellák, vagy lítium-ion akkumulátorok, mivel az biztosra vehető, hogy levegőtől független (AIP) meghajtást alkalmaznak majd, hagyományos hajócsavaros megoldással.

Az orr részben a tervezők szándékai szerint jobboldalon egy praktikus teherblokk és egy búvárzsilip lesz elhelyezve és itt lesznek természetesen a torpedócsövek is, de a nyomásálló belső törzsön kívül. A hordozandó fegyverek típusa még kérdéses, de az N-310 valószínűleg két, esetleg négy 324 mm - es könnyű, elsősorban tengeralattjárók és/vagy két 533 mm – es nehéz, felszíni célpontok elleni torpedóval lesz felszerelve, amelyeket betöltenek a csövekbe bevetés előtt. A hajó az alacsony torony mögött, dél-koreai gyártmányú Vogo SDV-300, vagy olasz Drass típusú, kétszemélyes, harci búvárok szállítására készült járművet is hordozhat. 

A tervek szerint az első prototípus működési tesztjei 2021 – ben kezdődhetnek. A Nordseewerke Emden elsősorban a kisebb, közel és távol-keleti flottákra számít, mint potenciális megrendelőkre. 

 

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-18 15:07:54
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.