2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Oroszország szupertitkos tengeralattjárója

Oroszország szupertitkos tengeralattjárója
Art of WAR  |  2019. 09. 24., 09:54
Oroszország szupertitkos tengeralattjárója

2019. július 1-jén egy tragikus tűzeset során 14 orosz tengerész vesztette életét. Az ügy meglehetősen homályos nemcsak háttere, hanem a balesetet szenvedett tengeralattjáró miatt is, mert az a titokzatos, valószínűleg mindössze egyetlen példányban létező Projekt 10831 Losharik lehetett, amelyről csak minimális információ áll rendelkezésre.

A nyilvánosságra került műszaki paraméterek is jelentős részben csak becslésekre és a csekély mennyiségű kiszivárgott adatra alapozottak.

A Losharikot a hidegháború alatt kifejlesztett, alig 40 méteres Projekt 1851 és a 30 méterrel hosszabb, Projekt 1910 utódjának szánták. Építését még 1988-ban kezdhették el Szeveromorszkban, de a munkálatok a Szovjetunió megszűnése és az azt követő politikai és gazdasági káosz miatt hosszú évekre leálltak. Amikor aztán a kilencvenes évek közepén újból elővették a programot, az a továbbra is súlyos pénzhiány miatt nagyon vontatottan haladt, így a hajó valószínűleg csak 2003-ban állhatott szolgálatba.

Hossza hozzávetőleg 70 méter, vízkiszorítása kb. 1600 - 2000 tonna lehet. Meghajtásáról egy 5 megawattos, E-17 típusú atomreaktor gondoskodik és a víz alatt kb. 10 – 11 csomós sebesség elérésére lehet képes. A Projekt 10831 külsőre hagyományos tengeralattjáró képét mutatja, de az áramvonalas burkolat alatt, hét egymással összekapcsolt gömbből álló nagyszilárdságú, nyomásálló belső hajótest rejtőzik. A hátsó gömbökben van elhelyezve a reaktor és annak segédberendezései, az elülsőkben pedig  az érzékelők, szenzorok, valamint mellettük, a 25 fős személyzet felettébb szűkös lakó és munkatere. A speciális kialakítás oka hogy a Projekt 10831 küldetéseit gyakran 1000 méteres mélységbe lemerülve, a tengerfenéken végzi, ahol ez a szerkezeti kialakítás különösen előnyös szilárdsága miatt, az ott uralkodó nyomásviszonyok közepette. (a típus a Losharik becenevet, egy gömbökből álló testű rajzfilmfiguráról kapta) 

A Mélytengeri Kutatások Igazgatósága (GUGI), formálisan ugyan civil intézmény, de a valóságban a Katonai Hírszerzés, a GRU fennhatósága alá tartozik, ennek megfelelően a Losharik küldetései szigorúan titkosak, akárcsak maga a hajó. Elsődleges feladata a tengeralatti távközlési kábelek „megcsapolása” és az elektronikai hírszerzés, valamint érzékelők, szenzorok ellenőrzése, cseréje, telepítése, de ugyanígy alkalmas mélytengeri szabotázsakciók végrehajtására is. Ennek megfelelően erős és mozgékony, többcélú manipulátorkarokkal, valamint a tengerfenékre való leérkezést tompító, behúzható talpakkal is felszerelték. A Losharik alkalmas arra is, hogy a mélyben összekapcsolódjon a még az elődtípusok fogadására átépített, BS-64 jelzésű, Delta III típusú, egykori rakétahordozó tengeralattjáróval, mint egyfajta anyahajóval. Állomáshelyük az Olenya Gubában található titkos bázis a Kola-félszigeten, ahol egy fedett dokk rejti őket a műholdak elől.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 23., 11:30
Katonai és védelmi ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben Mohammad Fadhel Al Mazrouei-vel, az Öböl-menti állam védelmi ügyekért felelős államminiszterével.
2024. 04. 22., 10:34

Tata, ahol most jó katonának lenni!

Fokozott Hanghatás podcast: beszélgetés Tóth István ezredessel, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnokával.
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!