2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

´´Szárnyas´´ tengeralattjáró Oroszországból

´´Szárnyas´´ tengeralattjáró Oroszországból
Art of WAR  |  2019. 09. 05., 15:25
´´Szárnyas´´ tengeralattjáró Oroszországból

A még 2017 márciusában Arhangelszkben megrendezett Arctic -Territory Dialogue kiállításon, a nagymúltú Rubin tervezőiroda bemutatta egy új típusú, igencsak szokatlan megjelenésű kutató tengeralattjáró koncepciót és az annak alapján készült makettet.

A hajóról, amelynek egyelőre a típusjelzése és esetleges neve is ismeretlen, a kiállítás óta eltelt évek során csak minimális további információ látott napvilágot. Ezek szerint hossza mintegy 135 méter, vízkiszorítása pedig a felszínen 13 820 tonna. Meghajtási módja, már csak mérete miatt is valószínűleg nukleáris lesz és sebessége eléri majd a 21,6 csomót. Maximális merülési mélysége 400 méterre becsülhető.

A rejtélyes típus legfurcsább része az orr és a tat felső részéből, zsebkésszerűen kinyitható, két pár, huzalokkal összekapcsolt szárny, amelyek fesztávolsága kb. 100 méter, így jóval nagyobb, mint egy Airbus A380 típusú, utasszállító óriásgépé. A szárnyaknak a látszattal ellentétben, nincs semmilyen szerepük a hajó kormányzásában, hanem a törzsbe épített alacsony frekvenciájú szonárberendezés vevőegységeit tartalmazzák, tehát egyfajta antennának tekinthetők. A tengeralattjáró feladata ugyanis az északi sarki tengerek aljzatának feltérképezése és az alatta található ásványkincs lelőhelyek - elsősorban kőolaj és földgáz – felderítése. A feltételezések szerint a tengerfenék szonárral történő pásztázását, nagy mélységben, kinyitott szárnyakkal, kb. 3 csomós sebességgel fel – alá haladva végzi majd.

A hajó fegyverzetet nem hordoz, de felszereléséhez többféle típusú ROV és AUV mélytengeri robotjármű tartozik majd, amelyek a jelenlegi orosz gyakorlatnak megfelelően valamelyik ilyen berendezések építésére szakosodott brit gyártótól kerülnek majd beszerzésre (pl. a Hydrovision Venom, vagy a Seaeye Tiger típusok) Bár a 40 fős személyzet elvileg civilekből áll majd, a katonai alkalmazás cseppet sem kizárható, hiszen az új tengeralattjáró kiválóan megfelel a kiépítés alatt álló Harmonija nevű, mélytengeri akusztikus érzékelőrendszer (a SOSUS orosz megfelelője) telepítéséhez, illetve ellenőrzéséhez is.

A tervek szerint az első egység építésének megkezdése 2020 – ban kezdődik meg, de arról nincs információ, hogy hány példányt terveznek legyártani. Mivel a globális felmelegedés miatt a sarkvidéki tengerek és az ott található ásványkincs lelőhelyek egyre nagyobb stratégiai jelentőséggel bírnak, valószínűleg több példány is készül a „szárnyas” tengeralattjáróból.

 

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-18 15:07:54
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.