2023. 06. 08. csütörtök
Medárd
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

´´Szárnyas´´ tengeralattjáró Oroszországból

´´Szárnyas´´ tengeralattjáró Oroszországból
Art of WAR  |  2019. 09. 05., 15:25
´´Szárnyas´´ tengeralattjáró Oroszországból

A még 2017 márciusában Arhangelszkben megrendezett Arctic -Territory Dialogue kiállításon, a nagymúltú Rubin tervezőiroda bemutatta egy új típusú, igencsak szokatlan megjelenésű kutató tengeralattjáró koncepciót és az annak alapján készült makettet.

A hajóról, amelynek egyelőre a típusjelzése és esetleges neve is ismeretlen, a kiállítás óta eltelt évek során csak minimális további információ látott napvilágot. Ezek szerint hossza mintegy 135 méter, vízkiszorítása pedig a felszínen 13 820 tonna. Meghajtási módja, már csak mérete miatt is valószínűleg nukleáris lesz és sebessége eléri majd a 21,6 csomót. Maximális merülési mélysége 400 méterre becsülhető.

A rejtélyes típus legfurcsább része az orr és a tat felső részéből, zsebkésszerűen kinyitható, két pár, huzalokkal összekapcsolt szárny, amelyek fesztávolsága kb. 100 méter, így jóval nagyobb, mint egy Airbus A380 típusú, utasszállító óriásgépé. A szárnyaknak a látszattal ellentétben, nincs semmilyen szerepük a hajó kormányzásában, hanem a törzsbe épített alacsony frekvenciájú szonárberendezés vevőegységeit tartalmazzák, tehát egyfajta antennának tekinthetők. A tengeralattjáró feladata ugyanis az északi sarki tengerek aljzatának feltérképezése és az alatta található ásványkincs lelőhelyek - elsősorban kőolaj és földgáz – felderítése. A feltételezések szerint a tengerfenék szonárral történő pásztázását, nagy mélységben, kinyitott szárnyakkal, kb. 3 csomós sebességgel fel – alá haladva végzi majd.

A hajó fegyverzetet nem hordoz, de felszereléséhez többféle típusú ROV és AUV mélytengeri robotjármű tartozik majd, amelyek a jelenlegi orosz gyakorlatnak megfelelően valamelyik ilyen berendezések építésére szakosodott brit gyártótól kerülnek majd beszerzésre (pl. a Hydrovision Venom, vagy a Seaeye Tiger típusok) Bár a 40 fős személyzet elvileg civilekből áll majd, a katonai alkalmazás cseppet sem kizárható, hiszen az új tengeralattjáró kiválóan megfelel a kiépítés alatt álló Harmonija nevű, mélytengeri akusztikus érzékelőrendszer (a SOSUS orosz megfelelője) telepítéséhez, illetve ellenőrzéséhez is.

A tervek szerint az első egység építésének megkezdése 2020 – ban kezdődik meg, de arról nincs információ, hogy hány példányt terveznek legyártani. Mivel a globális felmelegedés miatt a sarkvidéki tengerek és az ott található ásványkincs lelőhelyek egyre nagyobb stratégiai jelentőséggel bírnak, valószínűleg több példány is készül a „szárnyas” tengeralattjáróból.

 

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.