2023. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Többcélú hadihajó koncepció a Kongsbergtől

Többcélú hadihajó koncepció a Kongsbergtől
Art of WAR  |  2020. 01. 07., 10:02
Többcélú hadihajó koncepció a Kongsbergtől

A korszerű elektronikai és fegyverrendszereiről ismert norvég Kongsberg Gruppen ASA, Kongsberg Maritime nevű leányállalata révén már eddig is részt vett tengerészeti rendszerek fejlesztésében, de a hadihajók eddig nem szerepeltek termékeik között.

Úgy tűnik ennek bizonyos szempontból vége, mert a cég 2019. szeptember 26 – án Osloban bemutatta a Vanguard névre keresztelt hadihajó koncepcióját, amelyen már két éve az egyébként civil hajókra szakosodott Leirvik Salt Ship Design tervezőiroda közreműködésével dolgoztak.

Az elképzelés lényege, hogy a hadihajók gyártásának rendkívül magas költsége és meglehetősen hosszú időtartama miatt az új típusnak, mint a remélt jövendőbeli vásárlók igényeinek megfelelően beépített fegyverrendszerek hordozóplatformjának gyártásába, bevonnák Norvégia nagy tapasztalattal rendelkező civil hajógyárait is, ezzel nemcsak a költségeket lehetne lejjebb nyomni, de az építés időtartamát is csökkenthetnék. Az elkészült hajótestbe az elektronikát és fedélzeti rendszereket, fegyvereket a Kongsberg szállítaná és szakemberei telepítenék. A nagyfokú automatizáltságnak köszönhetően a legénység mindössze 16 – 20 főből állna.

Az egyelőre csak számítógépes grafikák formájában létező Vanguard egy közepes méretű, többcélú hadihajó, korszerű, alacsony radarkeresztmetszetű felépítménnyel, amely mögött a tatfedélzeten kis és közepes nagyságú helikopterek számára leszállóplatform is lesz. Az elképzelés szerint a helikopter nem kap hangárt, mert ennek helyét a felépítmény hátsó részében egy olyan nagyméretű, mindkét oldalon ajtókkal zárható rekesz foglalja el, amelybe feladattól függően egy vagy több szabványos méretű teher vagy speciális konténer helyezhető be modulárisan, de szükség esetén kisebb hajók, motorcsónakok és tengeralattjáró drónok hangárjaként is funkcionálhat. Ezek mozgatása a mennyezeten futó daruberendezésekkel történik.

A két hajócsavart és az orrpropellereket működtető hajtóművek típusáról egyelőre nincs információ, mint ahogy a beépítendő fegyverzetről sem. Utóbbinak a nyilvánosságra került grafikák szerint, minden valószínűség szerint része lesz legalább egy, az orrfedélzeten lévő, távirányítású toronyba épített nehézgéppuska, vagy gépágyú, de hordozhat majd hajók, repülőgépek és tengeralattjárók elleni eszközöket is.

Úgy tűnik, hogy végleg megpecsételődött a norvég Helge Ingstad sorsa. Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, a hadihajó még 2018. november 8-án összeütközött a TS Sola nevű tartályhajóval.
bővebben ...

A Kongsberg elsősorban a kisebb  flottákat célozta meg mint potenciális vásárlókat, de számít a Norvég Királyi Haditengerészet megrendelésére is, amely érdeklődik a projekt iránt, mivel felvetődött, hogy a közelmúltban balesetben súlyosan megsérült és végül selejtezésre került Helge Ingstad fregatt hasonló kategóriájú egységgel való pótlása helyett, költséghatékonyabb lenne, több kisebb, új típusú egységet hadrendbe állítani. Döntés még egyelőre nincs, így a Vanguard további sorsa bizonytalan.

 

Forrás: https://www.edrmagazine.eu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.
2023. 05. 09., 11:12
Izgalmas honvédelmi kiállítás és interaktív tér nyílik a Bálnában épülő honvédelmi központban május 9-én!

  JETfly Magazin

2023. május 26-án, pénteken, ismét kinyitotta kapuit a spotterek előtt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, ahol több újdonság is várta a repülőgépek fotósait. Mutatjuk Olvasóinknak a helyszínen készült felvételeket!