2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Többcélú hadihajó koncepció a Kongsbergtől

Többcélú hadihajó koncepció a Kongsbergtől
Art of WAR  |  2020. 01. 07., 10:02
Többcélú hadihajó koncepció a Kongsbergtől

A korszerű elektronikai és fegyverrendszereiről ismert norvég Kongsberg Gruppen ASA, Kongsberg Maritime nevű leányállalata révén már eddig is részt vett tengerészeti rendszerek fejlesztésében, de a hadihajók eddig nem szerepeltek termékeik között.

Úgy tűnik ennek bizonyos szempontból vége, mert a cég 2019. szeptember 26 – án Osloban bemutatta a Vanguard névre keresztelt hadihajó koncepcióját, amelyen már két éve az egyébként civil hajókra szakosodott Leirvik Salt Ship Design tervezőiroda közreműködésével dolgoztak.

Az elképzelés lényege, hogy a hadihajók gyártásának rendkívül magas költsége és meglehetősen hosszú időtartama miatt az új típusnak, mint a remélt jövendőbeli vásárlók igényeinek megfelelően beépített fegyverrendszerek hordozóplatformjának gyártásába, bevonnák Norvégia nagy tapasztalattal rendelkező civil hajógyárait is, ezzel nemcsak a költségeket lehetne lejjebb nyomni, de az építés időtartamát is csökkenthetnék. Az elkészült hajótestbe az elektronikát és fedélzeti rendszereket, fegyvereket a Kongsberg szállítaná és szakemberei telepítenék. A nagyfokú automatizáltságnak köszönhetően a legénység mindössze 16 – 20 főből állna.

Az egyelőre csak számítógépes grafikák formájában létező Vanguard egy közepes méretű, többcélú hadihajó, korszerű, alacsony radarkeresztmetszetű felépítménnyel, amely mögött a tatfedélzeten kis és közepes nagyságú helikopterek számára leszállóplatform is lesz. Az elképzelés szerint a helikopter nem kap hangárt, mert ennek helyét a felépítmény hátsó részében egy olyan nagyméretű, mindkét oldalon ajtókkal zárható rekesz foglalja el, amelybe feladattól függően egy vagy több szabványos méretű teher vagy speciális konténer helyezhető be modulárisan, de szükség esetén kisebb hajók, motorcsónakok és tengeralattjáró drónok hangárjaként is funkcionálhat. Ezek mozgatása a mennyezeten futó daruberendezésekkel történik.

A két hajócsavart és az orrpropellereket működtető hajtóművek típusáról egyelőre nincs információ, mint ahogy a beépítendő fegyverzetről sem. Utóbbinak a nyilvánosságra került grafikák szerint, minden valószínűség szerint része lesz legalább egy, az orrfedélzeten lévő, távirányítású toronyba épített nehézgéppuska, vagy gépágyú, de hordozhat majd hajók, repülőgépek és tengeralattjárók elleni eszközöket is.

Úgy tűnik, hogy végleg megpecsételődött a norvég Helge Ingstad sorsa. Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, a hadihajó még 2018. november 8-án összeütközött a TS Sola nevű tartályhajóval.
bővebben ...

A Kongsberg elsősorban a kisebb  flottákat célozta meg mint potenciális vásárlókat, de számít a Norvég Királyi Haditengerészet megrendelésére is, amely érdeklődik a projekt iránt, mivel felvetődött, hogy a közelmúltban balesetben súlyosan megsérült és végül selejtezésre került Helge Ingstad fregatt hasonló kategóriájú egységgel való pótlása helyett, költséghatékonyabb lenne, több kisebb, új típusú egységet hadrendbe állítani. Döntés még egyelőre nincs, így a Vanguard további sorsa bizonytalan.

 

Forrás: https://www.edrmagazine.eu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.