2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Többcélú hadihajó koncepció a Kongsbergtől

Többcélú hadihajó koncepció a Kongsbergtől
Art of WAR  |  2020. 01. 07., 10:02
Többcélú hadihajó koncepció a Kongsbergtől

A korszerű elektronikai és fegyverrendszereiről ismert norvég Kongsberg Gruppen ASA, Kongsberg Maritime nevű leányállalata révén már eddig is részt vett tengerészeti rendszerek fejlesztésében, de a hadihajók eddig nem szerepeltek termékeik között.

Úgy tűnik ennek bizonyos szempontból vége, mert a cég 2019. szeptember 26 – án Osloban bemutatta a Vanguard névre keresztelt hadihajó koncepcióját, amelyen már két éve az egyébként civil hajókra szakosodott Leirvik Salt Ship Design tervezőiroda közreműködésével dolgoztak.

Az elképzelés lényege, hogy a hadihajók gyártásának rendkívül magas költsége és meglehetősen hosszú időtartama miatt az új típusnak, mint a remélt jövendőbeli vásárlók igényeinek megfelelően beépített fegyverrendszerek hordozóplatformjának gyártásába, bevonnák Norvégia nagy tapasztalattal rendelkező civil hajógyárait is, ezzel nemcsak a költségeket lehetne lejjebb nyomni, de az építés időtartamát is csökkenthetnék. Az elkészült hajótestbe az elektronikát és fedélzeti rendszereket, fegyvereket a Kongsberg szállítaná és szakemberei telepítenék. A nagyfokú automatizáltságnak köszönhetően a legénység mindössze 16 – 20 főből állna.

Az egyelőre csak számítógépes grafikák formájában létező Vanguard egy közepes méretű, többcélú hadihajó, korszerű, alacsony radarkeresztmetszetű felépítménnyel, amely mögött a tatfedélzeten kis és közepes nagyságú helikopterek számára leszállóplatform is lesz. Az elképzelés szerint a helikopter nem kap hangárt, mert ennek helyét a felépítmény hátsó részében egy olyan nagyméretű, mindkét oldalon ajtókkal zárható rekesz foglalja el, amelybe feladattól függően egy vagy több szabványos méretű teher vagy speciális konténer helyezhető be modulárisan, de szükség esetén kisebb hajók, motorcsónakok és tengeralattjáró drónok hangárjaként is funkcionálhat. Ezek mozgatása a mennyezeten futó daruberendezésekkel történik.

A két hajócsavart és az orrpropellereket működtető hajtóművek típusáról egyelőre nincs információ, mint ahogy a beépítendő fegyverzetről sem. Utóbbinak a nyilvánosságra került grafikák szerint, minden valószínűség szerint része lesz legalább egy, az orrfedélzeten lévő, távirányítású toronyba épített nehézgéppuska, vagy gépágyú, de hordozhat majd hajók, repülőgépek és tengeralattjárók elleni eszközöket is.

Úgy tűnik, hogy végleg megpecsételődött a norvég Helge Ingstad sorsa. Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, a hadihajó még 2018. november 8-án összeütközött a TS Sola nevű tartályhajóval.
bővebben ...

A Kongsberg elsősorban a kisebb  flottákat célozta meg mint potenciális vásárlókat, de számít a Norvég Királyi Haditengerészet megrendelésére is, amely érdeklődik a projekt iránt, mivel felvetődött, hogy a közelmúltban balesetben súlyosan megsérült és végül selejtezésre került Helge Ingstad fregatt hasonló kategóriájú egységgel való pótlása helyett, költséghatékonyabb lenne, több kisebb, új típusú egységet hadrendbe állítani. Döntés még egyelőre nincs, így a Vanguard további sorsa bizonytalan.

 

Forrás: https://www.edrmagazine.eu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  NÉPSZERŰ HÍREK