2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ukrán Kentaur a vízen

Ukrán Kentaur a vízen
Art of WAR  |  2019. 04. 04., 12:11
Ukrán Kentaur a vízen

Az Ukrán Haditengerészet 2018 szeptemberében állította hadrendbe első két Projekt 58181 – Kentaur, páncélozott rohamnaszádját. Alapjául az orosz eredetű Projekt 58155-Gurza–M szolgált, de az új típus annál lényegesen sokoldalúbb.

A Kentaur elődjével ellentétben már nemcsak folyami és tengeri járőrözésre, mentésre és tüzérségi támogatásra alkalmas, hanem mindössze 1 méteres merülése és az orr részébe épített, leereszthető rámpa révén, a törzsben kialakított deszanttérben szállítható 28 - 32 tengerészgyalogost, vagy egy kisebb, különleges egységet közvetlenül partra is teheti.           

A robusztus külsejű Kentaur 24,8 méter hosszú és 47 tonnás vízkiszorítású, meghajtásáról két vízsugárhajtómű gondoskodik, amelyek két erős dízelmotorhoz kapcsolódnak. Ezzel a meghajtással a naszád mintegy 35 csomós (kb. 65 km/óra) sebesség elérésére képes.

A hajó személyzete 4 - 6 főből állhat. Őket és a szállított katonákat, valamint a hajó leginkább veszélyeztetett részeit (kormányház, motortér, lőszertárolók, stb.) acélpáncélzat védi a géppuskák, kézifegyverek lövedékeitől és a repeszektől. A fegyverzet moduláris rendszerű és az esetleges további megrendelők igényeinek megfelelően variálható. Felszerelhető egy, vagy több távműködtetésű állványra szerelt (RWS) 12,7 mm – es géppuska, a NATO szabványnak is megfelelő 40 mm – es gránátvető, valamint nem irányított, 80 mm – es rakétablokkok is területtűzhöz. A védelmi rendszer ugyancsak az igényekhez igazítható, így tartalmazhat Furuno DRS4-NX típusú, gyors célkövetési képességgel rendelkező doppler radart és optoelektronikus érzékelőket. A navigációt fedélzeti GPS berendezés, a kommunikációt az Iridium Pilot elnevezésű kommunikációs rendszer biztosítja, utóbbi, három egymástól független kommunikációs csatornát tud biztosítani.

Bár az eredetileg az Ukrán Haditengerészet legalább nyolc hajót kívánt hadrendbe állítani, egyelőre csak az első két példány létezik úgy, hogy ezek építését is már 2016 decemberében elkezdték és életnagyságú makettjüket több kiállításon is bemutatták, esetleges külföldi megrendelések reményében. Az Ukrajnában jelenleg uralkodó zavaros belpolitikai helyzetben és a gazdaság jelenlegi állapotában nem tudható, hogy lesz-e jövője a Kentaurnak és készülnek-e további példányok, de a Krím-félsziget miatt kiéleződött orosz – ukrán viszony ezt valószínűsíti.

Forrás: https://www.naval-technology.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!