2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Válasz a szomszédnak - Törpe tengeralattjárót fejleszt Dél- Korea

Válasz a szomszédnak - Törpe tengeralattjárót fejleszt Dél- Korea
Art of WAR  |  2019. 11. 19., 12:44
Válasz a szomszédnak - Törpe tengeralattjárót fejleszt Dél- Korea

Ismert, hogy Észak-Korea meglehetősen nagy számban tart hadrendben kisméretű tengeralattjárókat és nemcsak beveti és bevetette őket alkalmanként déli szomszédja ellen, hanem más országoknak - mint például Irán -, segítséget is nyújtott tervdokumentációk eladásával.

Kiszámíthatatlan és egyre agresszívabb szomszédja, valamint az esetleges export reményében, a rendkívül fejlett hadiiparral rendelkező Dél-Koreában is zajlanak hasonló, természetesen jóval magasabb technikai színvonalú fejlesztések.

Még a 2010 – es évek elején a Hyundai Heavy Industries bemutatta egy kisméretű támadó tengeralattjáró koncepcióját és az ennek alapján készült modellt. A HDS-500, vagy KSS-500A egy 37 méter hosszú, kb. 510 tonnás hajó, áramvonalas kialakítású, alacsony toronnyal és merőben szokatlan megoldásként, X elrendezésű farokrészében egy búvárzsilippel. Erre a hagyományos hajócsavar elhagyása és a modern tengeralattjáróknál egyre elterjedtebb pump jet hajtómű alkalmazása teremtett lehetőséget, amelynek szívó és kifúvónyílását gyűrűszerűen a hátsó vezérsíkok elé helyezték. Az egyelőre papíron maradt típus fegyverzete négy 324 mm – es könnyű és két 533 mm – es nehéz torpedó. Magas szintű automatizáltsága és kis mérete révén, mindössze 10 fős személyzet üzemeltetné, rajtuk kívül pedig négy harci búvárt is szállíthatna titkos bevetésekre.

2019 tavaszán a dél-koreai Ulsan hajógyárról készült műholdképeken egy kisméretű tengeralattjárót fedeztek fel, amely akkor még szemmel láthatóan vízrebocsátás előtt állt. A gyenge minőségű képek tüzetesebb elemzése alapján, valószínűleg a 2010- ben bemutatott koncepció számos elemének átvételével megtervezett HDS-400 prototípusáról van szó. A fotókon látható hajó hosszabb, kb. 43 méteres, vízkiszorítása pedig 400 tonna körül lehet. A hajótest kialakítása hasonló, de a torony a korábbi tervezethez képest alacsonyabb, áramvonalasabb és jobban a törzsbe simul. A tat lényegesen konzervatívabb kialakítású, így a hagyományos kereszt alakú elrendezést alkalmazták és elhagyták a beépített búvárzsilipet. A meghajtással kapcsolatban nem tettek még közzé semmilyen információt, de valószínűleg levegőtől független (AIP), vagy lítium-ion technológiát alkalmaznak, hajócsavar helyett pump jet hajtóművel kombinálva. A fegyverzetet a feltételezések szerint a 324 mm – es és/vagy az 533 mm – es torpedók alkotják majd.

A HDS-400 lehetséges vásárlói között a gyártó reményei szerint a dél-koreai flottán kívül szóba jöhet Tajvan, a Fülöp-szigetek, Vietnam és Banglades haditengerészete is.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.