2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Válasz a szomszédnak - Törpe tengeralattjárót fejleszt Dél- Korea

Válasz a szomszédnak - Törpe tengeralattjárót fejleszt Dél- Korea
Art of WAR  |  2019. 11. 19., 12:44
Válasz a szomszédnak - Törpe tengeralattjárót fejleszt Dél- Korea

Ismert, hogy Észak-Korea meglehetősen nagy számban tart hadrendben kisméretű tengeralattjárókat és nemcsak beveti és bevetette őket alkalmanként déli szomszédja ellen, hanem más országoknak - mint például Irán -, segítséget is nyújtott tervdokumentációk eladásával.

Kiszámíthatatlan és egyre agresszívabb szomszédja, valamint az esetleges export reményében, a rendkívül fejlett hadiiparral rendelkező Dél-Koreában is zajlanak hasonló, természetesen jóval magasabb technikai színvonalú fejlesztések.

Még a 2010 – es évek elején a Hyundai Heavy Industries bemutatta egy kisméretű támadó tengeralattjáró koncepcióját és az ennek alapján készült modellt. A HDS-500, vagy KSS-500A egy 37 méter hosszú, kb. 510 tonnás hajó, áramvonalas kialakítású, alacsony toronnyal és merőben szokatlan megoldásként, X elrendezésű farokrészében egy búvárzsilippel. Erre a hagyományos hajócsavar elhagyása és a modern tengeralattjáróknál egyre elterjedtebb pump jet hajtómű alkalmazása teremtett lehetőséget, amelynek szívó és kifúvónyílását gyűrűszerűen a hátsó vezérsíkok elé helyezték. Az egyelőre papíron maradt típus fegyverzete négy 324 mm – es könnyű és két 533 mm – es nehéz torpedó. Magas szintű automatizáltsága és kis mérete révén, mindössze 10 fős személyzet üzemeltetné, rajtuk kívül pedig négy harci búvárt is szállíthatna titkos bevetésekre.

2019 tavaszán a dél-koreai Ulsan hajógyárról készült műholdképeken egy kisméretű tengeralattjárót fedeztek fel, amely akkor még szemmel láthatóan vízrebocsátás előtt állt. A gyenge minőségű képek tüzetesebb elemzése alapján, valószínűleg a 2010- ben bemutatott koncepció számos elemének átvételével megtervezett HDS-400 prototípusáról van szó. A fotókon látható hajó hosszabb, kb. 43 méteres, vízkiszorítása pedig 400 tonna körül lehet. A hajótest kialakítása hasonló, de a torony a korábbi tervezethez képest alacsonyabb, áramvonalasabb és jobban a törzsbe simul. A tat lényegesen konzervatívabb kialakítású, így a hagyományos kereszt alakú elrendezést alkalmazták és elhagyták a beépített búvárzsilipet. A meghajtással kapcsolatban nem tettek még közzé semmilyen információt, de valószínűleg levegőtől független (AIP), vagy lítium-ion technológiát alkalmaznak, hajócsavar helyett pump jet hajtóművel kombinálva. A fegyverzetet a feltételezések szerint a 324 mm – es és/vagy az 533 mm – es torpedók alkotják majd.

A HDS-400 lehetséges vásárlói között a gyártó reményei szerint a dél-koreai flottán kívül szóba jöhet Tajvan, a Fülöp-szigetek, Vietnam és Banglades haditengerészete is.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK