2024. 03. 19. kedd
Bánk, József
: 396 Ft   : 365 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Simicskó István: növelni kell a magyarok biztonságérzetét

Art of WAR  |  2015. 09. 09., 12:58

A magyarok biztonságérzetének növelését tartotta az egyik alapkérdésnek Simicskó István kijelölt honvédelmi miniszter a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának szeptember 8-ai, keddi meghallgatásán.

A politikus az új típusú népvándorlás megállítása mellett foglalt állást és egyetértett abban, hogy a honvédségnek védeni, erősíteni, segíteni kell az illegális bevándorlással összefüggő rendőri intézkedéseket. 

Arra a felvetésre, hogy a katonák éles fegyverrel lőhetnek-e, azt felelte, ezzel nem ért egyet és nincs olyan, aki ezt szeretné. Mint mondta, arányosságra, mértékletességre van szükség és ez a témával összefüggő jogszabálytervezetben is tetten érhető.

Simicskó István miniszter-jelöltként azt hangoztatta: megfelelő válaszokat kell találni az olyan új kihívásokra, mint a tömegpusztító fegyverek és a tömeges illegális migráció. 

A kinevezést a bizottság 6 igen szavazattal, 2 nem ellenében támogatta. 

Simicskó István a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának ülését követően tartott sajtótájékoztatón kiemelt fontosságú ügynek nevezte a biztonsági határzár megépítését, annak felgyorsítását. Közölte: legalább három tranzitzónát terveznek a határra.

Hangsúlyozta: a visegrádi négyek állásfoglalásával egyértelmüvé vált, hogy a biztonsági határzár a helyes irány a bevándorlás kezelésében. Azon lesz - ígérte -, hogy az ehhez szükséges létszámot és technikai feltételeket biztosítsa nemcsak Magyarország, hanem a schengeni határok védelme érdekében is.

Arra a kérdésre, hogy a honvédelmi törvény módosítása esetén hány katonát vezényelhetnek a határhoz, a kereszténydemokrata politikus azt felelte: 3-4 ezer közötti létszám elegendő lehet a cél eléréséhez. Annak lehetőségét, hogy ebben tartalékosok is lesznek-e, még meg kell vizsgálnia - mondta.

A miniszterjelölt fontosnak nevezte továbbá a helikopterképesség kérdését és a tartalékosi rendszer bővítését. „A tartalékosi rendszert szeretnénk vonzóvá tenni a fiatalok számára is” - fogalmazott. 

A Belügyminisztériummal és a Terrorelhárítási Központtal való szorosabb együttmüködést szorgalmazta Simicskó István kijelölt honvédelmi miniszter az Országgyülés nemzetbiztonsági bizottságának meghallgatásán kedden. A politikus ezt a terroristák kiszürésével indokolta, kifejtve: az illegális bevándorlók közül sokan nem akarnak regisztrálni, együttmüködni a hatóságokkal és ez komoly veszélyt jelenthet nemcsak Magyarországra, de Európára nézve is.

Szavai szerint nehéz megmondani, hogy kik és miért jönnek, s elég ha csak néhány tucatnyian „valami őrült ötlettől vezérelve” terrorcselekményt akarnak elkövetni. 

Simicskó István fontosnak nevezte azt is, hogy Magyarországnak ki kell vennie részét a NATO-tagországok munkamegosztásából és tanulni is kell a többi szövetségestől. 

A miniszter-jelöltet a testület 4 igen szavazattal, 1 nem ellenében alkalmasnak tartotta a tisztségre.

Fotó: Mohai Balázs (MTI)

Galéria: Simicskó István: növelni kell a magyarok biztonságérzetét

aaaa dddddd
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.
2024. 03. 06., 10:44
Dr. Porkoláb Imre dandártábornok reméli, hogy a jövőben az eddigieknél több és tőkeerősebb magyar vállalat indul majd az Európai Védelmi Alap (EDF) idei pályázatain.

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.