2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A híradó specialista

A híradó specialista
honvedelem.hu  |  2021. 03. 09., 14:46
A híradó specialista

A csoporttagok sorából végezetül a híradó specialista, az „Echo” ismertetése következik. Nem tudom, hogy a sors iróniája, vagy tudatos választás volt-e az amerikaiak részéről, hogy a NATO ábécé szerint így rakták sorrendbe a szakterületeket. Angolul az echo ismétlést, visszhangot, szellemképet és viszontválaszt jelent. Ez teljesen jó jellemzés, hiszen a rádióoperátor mindennél jobban várja, hogy az általa elküldött üzenetre valamilyen visszacsatolás, válasz jöjjön.

Más alakulatokkal közösen dolgozva, gyakran keverik a „híradó katonával”. Nem az! A képzése során sok mindent megtanul, de ő nem a klasszikus értelemben vett híradó katona, aki ismeri a rádiót és bemondja a mikrofonba, amit a szájába rágnak. A másik véglet, amikor a csoporttagok viszont hekkernek gondolják, aki villanyszerelő-műszerész, és bármivel felkereshetik, hogy javítsa meg, ami árammal működik. Legyen az fegyveroptika vagy szórakoztató elektronika, az Echot fogják zaklatni vele. Nem hekker és nem is műszerész. Annak ellenére, hogy árammal működő dolgokkal foglalatoskodik és segítőkész csoporttag, a „karbantartás” nem a híradó specialista dolga. Ha le akarom egyszerűsíteni, akkor olyan jól kiképzett, magasan motivált lövész katona, aki nem ijed meg, ha rádió akad a kezébe.

A múltban, mélységi felderítőként ők voltak a cseppet sem irigyelt „eje. távírászok”. Cipelték a savas akkumulátorral működő rádiókat, amikhez kézzel kellett tekerni a hozzájuk rendszeresített dinamót. A rendszerváltás előtti málházási utasításban nem véletlenül szerepelt, hogy a „mélységi felderítő rádiótávírász” élelmét, tisztálkodó felszerelését, a tartalék áramforrásokat a csoport tagjai megosztva szállítják. A rádiók idővel könnyebbek lettek, viszont újabb elektronikai „kütyük” kerültek rendszerbe, így a felszerelés nem lett kevesebb. Ahogy a fegyveres géppuska lőszert, a műszaki robbanóanyagot, a medic „eüs-zsákot” visz, úgy a híradó specialista sem ússza meg a cipekedést. A rádió és a hozzá tartozó akkumulátorok nehezek, az antennának is súlya van, mindez elég sok helyet is foglal. Szóval nem könnyebb az élete a többiekhez képest.

Angol nyelvterületen kommunikációs altisztnek hívják, ez közelebb áll a valósághoz. Felel az összeköttetésért, oda-vissza továbbítja a megszerzett információkat. Tizenöt-húsz évvel ezelőtt ez főleg rádiókommunikációt jelentett, de a digitális technológiák elterjedésével ma már szinte minden a számítógépekhez és vezeték nélküli hálózatokhoz köthető.

Valahogy ettől a szakterülettől félnek a jelöltek a legjobban, mikor választaniuk kell, mit tanulnának szívesen. Úgy tekintenek az „ekóra”, mint valami sámánra, aki a drótjaival meg a mikrofonjaival varázsol. Ha jobban belegondolunk, inkább az egészségügyi specialista, a „delta” az igazi sámán vagy varázsló, hiszen ő a füvek ismerője, a gyógyítás, sebkezelés tudója. Abból a szempontból meg lehet érteni egyesek ódzkodását, hogy a rádióhullámokat nem érzékeljük, olyan valamivel kell a katonának dolgoznia, amit szó szerint nem tud szemmel követni.

Bravo látja, hogy a célt eltalálta-e, vagy mellette porzik, tud korrigálni. A Charlie tevékenysége is elég látványos, mert amikor berobbant vagy felépít valamit, azzal markáns jelet hagy. A Delta munkája is követhető, hiszen kötöz, ruhát vág, elállítja a vérzést, megszúrja a sérültet, aki ha kezd jobban lenni, visszacsatolást ad. Ezzel szemben a híradó specialista jön a kis zöld dobozával, meg a fekete drótjaival, ide-oda húz valamit, nyom pár gombot, laptopot köt a varázsdobozra. Minden látványos külső jel nélkül kerreg a rádió, csipog hármat, majd a katona közli, hogy az üzenetet elküldte a kétszáz kilométerrel messzebb lévő bázisra. Egyszerű földi halandónak ezt a folyamatot nehéz felfogni.

Ráadásul itt is sokat kell tanulni, ezen a szakterületen sem lehet megúszni a könyv fölötti görnyedést. A képzés érinti a fizikát, elektronikát, és természetesen a rádióhullámokról is szó esik. Megtanulják kezelni az összes rendszeresített híradó berendezést, tanulnak egy kicsit az informatikai hálózatokról, de ha kell, az éppen rendelkezésre álló „low-tech” eszközökből is csinálnak szükségantennát bármikor.

Nem beszélve arról, hogy tőle folyamatosan elvárja mindenki a csodát. Mivel műveleti területen ő tartja a kapcsolatot az otthoniakkal, az összeköttetés fenntartásának felelőssége nyomja a vállát, települjenek akár csak a gyakorlótérre vagy hadműveleti területre. Ha gépjárműveket kapnak, a benne lévő híradó eszközökért is ő felel, valamint alapvető kezelői szinten oktatja a csoporttagokat. Ezen a területen is fontos az ismeretek naprakészen tartása, hiszen előfordul, hogy számára ismeretlen külföldi technikákat, rendszereket kell használnia. Szintén lehetőségük van külföldi tanfolyamokon csiszolni a tudásukat, hiszen a nyelvtudás mellett a technikai ismeretek és képességek egyaránt szükségesek a partnerekkel történő hatékony együttműködéshez.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.