2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolnokon köszöntötték a Ciprusról hazatérőket

Art of WAR  |  2010. 03. 27., 09:35

Családtagjaik és hozzátartozók is jelenlétében köszöntötték március 26-án, az MH 86. Szolnok Helikopterbázison, az ENSZ ciprusi missziójából (UNFICYP) közelmúltban hazatért magyar békefenntartókat. A visszafogadó ünnepségen részt vettek azok a szlovák katonák is, akikkel a magyar kontingens tagjai együtt szolgáltak a Földközi-tenger szigetén.

Katonai tiszteletadással fogadták pénteken délelőtt az MH 86. Szolnok Helikopterbázison Dr. Vadai Ágnest. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára a ciprusi UNFICYP misszióból közelmúltban hazatért magyar és szlovák békefenntartó katonák visszafogadó ünnepségére érkezett a Tisza-parti városba.

A rendezvényen – amelyen többek között részt vett Lubomír Bulik vezérezredes, a szlovák fegyveres erők vezérkari főnöke, Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke és Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is – felhangzott a szlovák és a magyar himnusz, majd miniszteri, vezérkari főnöki és összhaderőnemi parancsnoki elismeréseket, jutalmakat adtak át.

Köszöntőjében Vadai Ágnes elmondta: minden nap, a nemzetközi erők részeként, a Magyar Honvédség ezer katonája gondoskodik arról, hogy hozzánk közeli és tőlünk távoli országokban egyaránt béke, vagy legalábbis béke közeli állapot legyen.

– Cipruson a katonai jelenléttel sikerült elérni, hogy a török és görög ciprióták – ha egymástól elválasztva is –, békességben éljenek, akár egymás földjén dolgozzanak. Többször úgy tünt, közel a megegyezés az újraegyesítésre, azonban 1974 óta hol közelednek, hol távolodnak az álláspontok. A fővárost is átszelő 180 kilométeres demarkációs vonal még mindig csak helyenként átjárható – fogalmazott az államtitkár, majd arról beszélt, hogy Magyarország 1993 óta megfigyelőkkel, majd 1997-től, egy századnyi katonával folyamatosan jelen van Cipruson. Vadai Ágnes bejelentette: 2016-ig szerződés szerint, azt követően pedig szükség szerint támogatjuk az ENSZ békefenntartó müveletét Cipruson.

Az államtitkár beszédében kiemelte: a szigetországban számítanak a magyar katonákra, szaktudásukra, a magyar mentalitásra. Ezt erősítette meg nyilatkozatában a nemzetközi erők parancsnoka, a helyi rendfenntartók vezetője és a partner országok parancsnokai is.

Vadai Ágnes elmondta azt is, hogy 2001-től a magyarok szlovák vezetésü kontingensben szolgálnak Cipruson. Az együttmüködés szép példája ez a közös munka, amelynek eredménye, hogy az ENSZ UNFICYP szlovák-magyar közös zászlóalja kapta az idei Jószomszédsági Díj kitüntető címet. A két ország külügyminisztere közösen döntött a díj adományozásáról, követendő példaként állítva mindenki elé a két nemzet Cipruson szolgáló katonáit.

– A békefenntartás, a válságkezelés 2004 óta a Magyar Honvédség nemzeti feladatai között előkelő helyen szerepel. Olyan küldetést vállalnak katonáink, amelyekkel kifejezhetik értékrendjüket, elkötelezettségüket a demokrácia, a béke és a szabadság mellett. A missziós katona hazája nagykövete, diplomatája. Önök bizonyították: megfelelnek e kitüntető címnek – zárta beszédét a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

A díszmenettel záródó ünnepséget követő állófogadáson Lubomír Bulik vezérezredes köszöntőjében hangsúlyozta: fontos, hogy a misszióból hazatérő katonák átadják tapasztalataikat. S nemcsak azoknak, akik jelenleg készülnek külszolgálatra, hanem a jövőben mindenkinek, aki ilyen feladatot fog ellátni.

A szlovák vezérkari főnök szerint az elmúlt öt évben hagyománnyá vált, hogy a két ország hadseregének vezetői közösen fogadják a ciprusi békefenntartó misszióból hazatérő katonákat. S ugyancsak hagyomány az is, hogy a vezérkari főnökök egyszerre látogatják meg a szigetországban szolgáló kéksapkásokat.

Tömböl László mérnök vezérezredes kiemelte: a parancsnok számára mindig öröm, ha minden katona épen és egészségesen tér haza egy misszióból.

– Kilenc éve müködünk együtt szlovák bajtársainkkal a ciprusi misszióban. Ez az együttmüködés példaértékü, példát mutat az egész szövetség számára. Tradíciót teremtettünk és ezt szeretnénk továbbra is folytatni. Hiszen az UNFICYP misszióra még jó ideig szükség lesz – fogalmazott a HM Honvéd Vezérkar főnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.