2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Régi bajtársak találkoztak

Art of WAR  |  2010. 11. 17., 14:03

A katonai repülőtér rendszerbe állásának 60. évfordulóját ünnepelték a hétvégén Taszáron, melyre több mint ötszáz, a vadászrepülő-ezrednél szolgált katona és polgári alkalmazott jött el. A rendezvényen visszaemlékeztek a megszűnt MH 31. Kapos Harcászati Repülőezred életének legemlékezetesebb pillanataira.

60. évfordulóA 60. jubileumi ünnepségre az ország minden részéből érkeztek egykori munkatársak. A rendezvény egyben a megszünt vadászrepülő ezred alakulat-napja is volt. Mivel a régen látott barátoknak és munkatársaknak nagyon sok mondanivalója volt egymáshoz, ezért a főszervezők csak hosszas invitálás után tudták „rábeszélni” a résztvevőket a helyek elfoglalására. Az összegyültek között a környék polgármesterei mellett megjelent Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, az első magyar ürhajós is.

A megjelenteket Karancz János nyugállományú alezredes köszöntötte. Ismertette a jubileumi nap programját, majd felkérte Pintér Zoltán vezérőrnagyot, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnok-helyettesét köszöntőbeszédének a megtartására. Pintér tábornok kiemelte: a taszári repülőtér a nyolcvanas-kilencvenes években az ország egyik legszebb és legjobban kiépített repülőtere volt. „Sajnálatos, hogy egy rossz döntést követően bezárásra került, de nagyon jó látni, hogy az ország minden részéből mennyien jöttek el egymással találkozni és emlékezni a repülőtér hatvan évére”, fogalmazott.

A köszöntőt követően a település polgármestere, Pataki Sándor emlékezett a katonai múltra. Mint elmondta, Taszár nagy traumát élt át akkor, amikor döntés született a repülőtér bezárásáról, hiszen egy nyüzsgő, sok ember mindennapjait érintő hely szünt meg, ahol ezt követően szinte megállt az élet. A továbbiakban elmondta: az önkormányzatnál tudták, hogy ezt az állapotot valahogy kezelniük kell. Megindult a „küzdelem” a helyzet megmentésére, és napjainkra elérték, hogy a honvédségi ingatlan száz százaléka önkormányzati tulajdonba került.

60. évforduló„Az első pillanattól kezdve igyekeztünk a megszerzett vagyonnal jól gazdálkodni, megtartani az ingatlanok értékét és fenntartani azokat a hagyományokat, amit a katonák Taszár történetében írtak. Az évek alatt itt müködő alakulatok múltját egy múzeumban dolgoztuk fel és az udvaron őrzött repülőgépeket pályázati pénzekből varázsoltuk újjá”, emelte ki Pataki Sándor, aki végezetül elmondta: az elmúlt években nagyon sok új kiadványt jelentettek meg Taszárról, mert ezzel szeretnék megmutatni magukat az országnak és a repülőtér iránt érdeklődőknek.

Karancz János nyugállományú alezredes ünnepi beszédében először a repülőtér építésének időszakával foglalkozott, majd ezt követően felelevenítette a repülőtér történetének legfontosabb állomásait, a kezdeti JAK-9 és 11 fejlesztésektől a MiG-21-ig, valamint az amerikai IFOR jelenlétig. 60. évfordulóKülön hangsúlyozta: a repülő ezred 1950-es magalakulása óta nagyon fontos szerepet játszott az ország déli és nyugati határainak védelmében. Különösen jelentős volt ez a szerepvállalás a kilencvenes évek délszláv háborúinak idején. Kiemelte: az ezred először 1952-ben kapott csapatzászlót, amit a mai napig a múzeumban őriznek. Az utolsó csapatzászlót Kaposvár megyei jogú város 1991-ben adományozta. „Az ezred kezdeményezte a Corvin alapítvány létrehozását és müködtetését is, mely katasztrófát szenvedett társaink emlékét hivatott megőrizni”, hangsúlyozta a volt parancsnok. Az alapítvány célul tüzte még ki a magyar és nemzetközi repülőtársadalom kapcsolatainak bővítését és fejlesztését is. Ennek volt konkrét eredménye 1991-92-ben, a nyugat felé történő nyitás éveiben az első nemzetközi repülőnap megszervezése.

Az ünnepség utolsó felszólalójaként Simon Lukács Sándor ,az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület vezetője köszöntötte a résztvevőket. Beszédében ismertette azokat a rendezvényeket és megemlékezéseket, ahol az elmúlt egy évben a szervezet nevében fejet hajtottak a légi szerencsétlenségekben elhunyt katonatársak emléke előtt. „Az MH 31. Kapos Harcászati Repülőezred csak a papírokon szünt meg, mert azok, akik az ezrednél szolgáltak, most itt vannak és emlékeznek a múltra. Jó látni a csillogó szemeket, amikor a régi bajtársak találkoznak”, emelte ki végül.Az ünnepség első része a szolgálatteljesítés közben elhunyt katonák emlékére egyperces néma megemlékezéssel folytatódott, és a Szózat eléneklésével zárult.Az ünnepség második részében a Légierő zenekar adott nagy sikerü müsort, majd koszorúzás és múzeumlátogatás következett. A koszorúzás ideje alatt három repülőgép kis magasságon több alkalommal is elrepült az ünneplők felett, ezzel is tisztelegve az elhunyt társak emléke előtt.

60. évforduló

60. évforduló

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK