2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Érdeklődők, katonai díszletek között

Art of WAR  |  2011. 01. 21., 14:17

A nemzetvédelmi egyetem is bemutatkozik az Educatio kiállításon. Két napig a továbbtanulás előtt álló a fiataloké a Papp László Budapest Sportaréna. Január 21–22-én itt rendezik meg ugyanis az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást. A rendezvényen közel kétszáz standon szinte valamennyi hazai felsőoktatási intézmény bemutatja a legújabb oktatási fejlesztéseit, taneszközeit és módszereit. A kiállításon természetesen részt vesz a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem is.

Kis túlzással élve, egy gombostüt nem lehet leejteni a Papp László Budapest Sportaréna főbejárata előtt. Bár még hosszú percek vannak hátra a tizenegyedik Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás kapunyitásáig, a tömeg vége már a metrólejáratnál sorakozik. Mint minden esztendőben, idén is óriási az érdeklődés a hazai felsőoktatási intézmények bemutatkozása iránt.

EDUCATIO-ZrínyiA közel 200 stand egyikénél a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóit és oktatóit találjuk. A katonai szakos hallgatók terepszínü egyenruhában, míg a civil diákok fehér színü, Zrínyi feliratú „egyenpólóban” várják az érdeklődőket. A stand állványzatát pedig különféle kézifegyverek – gépkarabélyok, pisztolyok, gránátvetők – díszítik. Szokatlan látvány ez a katonai díszletekhez nem szokott szemeknek, sokan meg is állnak nézelődni, és ha már megálltak, akkor feltesznek néhány kérdést is…

Az egyetem hallgatói készségesen felelnek minden kérdésre. Van aki csak arra kíváncsi, hogy mennyivel másabb Zrínyi, mint egy „átlagos” egyetem, a többség viszont a napirendről, az intézménybe való bejutás nehézségeiről, az oktatás színvonaláról is kérdezősködik. Jól fogy a pultra kitett, a nemzetvédelmi egyetemet bemutató kiadványból és a Magyar Honvéd magazin korábbi számaiból is. Érdekes, de nemcsak a fiúk, hanem a lányok is érdeklődéssel forgatják a nemzeti haderő lapját, valamint az intézmény prospektusát.

– Nagyon szeretnék bekerülni a Zrínyire – mondja Exner Izabella, aki Székesfehérvárról érkezett a kiállításra. A Teleki Blanka Gimnázium érettségi előtt álló diákja elsősorban azért érdeklődik a nemzetvédelmi egyetem iránt, mert úgy hallotta, hogy itt igen magas színvonalú a képzés. Elárulja: elsősorban arra volt kíváncsi, hogy mennyire nehéz a felvételi, s pontosan milyen követelmények vannak a hallgatókkal szemben.

EDUCATIO-ZrínyiA tájékoztatót Izabella osztálytársa, Kövér Henrietta is végighallgatta. Mint mondja: bár ő eredetileg csak azért jött el a kiállításra, hogy elkísérje barátnőjét, ám a ZMNE standjánál hallottak neki is felkeltették az érdeklődését. Éppen ezért nem lehetetlen, hogy megpróbálkozik a nemzetvédelmi egyetem valamelyik szakával. Különösképpen a katonai gazdálkodási szak érdekli.

Kicsit távolabb Nepusz Bálint arról érdeklődik: mennyire számít előnynek az, ha ő versenyszerüen futballozik? El tud-e járni az edzésekre és a meccsekre, ha a nemzetvédelmi egyetem hallgatója lesz? A válasz nem keseríti el, így további kérdéseket tesz fel a „katonás” diákéletről, a tantárgyakról, a szabadidős lehetőségekről.

– Kiskorom óta mindig is katona szerettem volna lenni. Családomban korábban is volt és most is van olyan, aki a Magyar Honvédségben szolgál. Emellett a humán tantárgyakból vagyok igazán jó, de a bölcsészkarokat szeretném elkerülni. Ezért gondoltam arra, hogy a nemzetvédelmi egyetemre jelentkezem – meséli a veszprémi Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gyakorló Iskola tanulója, majd hozzáteszi azt is, „jó esélyem van arra, hogy szeptembertől a Zrínyi hallgatója legyek, mivel több mint 400 pontom van, amely elméletileg elég a bejutásra.”

Bálint mellett barátja, Fülöp Richárd is érdeklődve hallgatja Radnai Ádám harmadik évfolyamos hallgató tájékoztatóját. Richárd már egyetemista, a veszprémi Pannon Egyetemre jár, de tavaly nem arra a szakra vették fel, amelyiken szeretett volna tanulni, így most a váltást fontolgatja. Egyelőre még nem döntött, de egyre jobban tetszik neki a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem.

Egyébként az sem véletlen, hogy Radnai hallgató az egyik olyan fiatal, aki válaszol az ZMNE standjához érkezők kérdéseire. A harmadik évfolyamos, lövészszakos leendő katonatiszt ugyanis idén az egyetem arca. Egészen pontosan a Zrínyi egyik arca, hiszen három hallgatótársával együtt azt kapták feladatul, hogy a felvételi időszakban népszerüsítsék az egyetemet. A január 28-án megrendezendő egyetemi nyílt napon például egy előadást is kell tartania, ami miatt ma még egy kicsit izgul, de jól tudja, hogy katonatiszt-jelöltként ezt a feladatot is sikeresen megoldja.

EDUCATIO-ZrínyiA ZMNE vezetéséből a kétnapos kiállítás első napján Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes, oktatási rektorhelyettes várja az érdeklődők rohamát és kérdéseit. „Az egyetem évek óta megjelenik az Educatio kiállításon. Részvételünk azért is fontos, mert a kiállítás két napja alatt az összes olyan magyar középiskolás ellátogat ide, akik szeretnének továbbtanulni. Természetesen ezen a rendezvényen az ország összes felsőoktatási intézménye igyekszik magát a legjobb oldaláról megmutatni, hogy hallgatókat toborozzon. Így van ezzel a nemzetvédelmi egyetem is” – mondja az ezredes asszony, akitől megtudjuk azt is, a rendezvényen szeretnék megmutatni, hogy a ZMNE-ről a Magyar Honvédség számára kiválóan felkészített tisztek kerülnek ki.

Kérdésünkre válaszolva az egyetem oktatási rektorhelyettese elmondja azt is, hogy a katonai vezetői szak, a katonai gazdálkodási szak, illetve a had-, és biztonságtechnikai mérnöki szak mellett számos civil szak is megtalálható a Zrínyin. A teljes védelmi szféra számára képeznek szakembereket, így tanulnak az egyetemen tüzoltók; katasztrófavédelmi, és védelmi igazgatási szakemberek; valamint biztonság és védelempolitikai szakértők is.

Siposné ezredes szerint az idei Educatio kiállításon nagyon jó helyen van az egyetem standja, hiszen egy olyan központi helyen mutathatják be intézményüket, ahol szinte valamennyi a rendezvényen résztvevő fiatal elmegy. Ez látszik is az első néhány óra forgalmán: már eddig is több százan érdeklődtek a ZMNE képzései iránt. Az Educatio kiállítás egyébként „főpróba” az egyetem nyílt napjára, amelyet pontosan egy hét múlva, január 28-án, pénteken rendeznek meg a Hungária körúti kampuszon. Tavaly több mint háromezren voltak kíváncsiak az intézmény bemutatkozására, idén is legalább ennyi látogatót várnak – mondja a rektorhelyettes.

EDUCATIO– Gyakorló szülőként tavaly a lányommal jártam végig az Educatio kiállítást. Úgy gondolom, minden szülőnek az a legfontosabb, hogy gyermekét egy jó intézményben, kiváló szakmai felkészültségü tanárok mellett tudhassa. Őszintén vallom, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egy nagyszerü csapat, aki ide jön továbbtanulni, az egy kiváló közösség hallgatója lesz – teszi hozzá zárásként az ezredes asszony, majd elnézést kér, de nagyon sok kérdést intéztek hozzá is az elmúlt percekben az érdeklődők.

Bár még nincsen dél, mégis percről percre egyre többen vannak a csarnokban, a bejáratnál pedig a rendezők már nem is engednek be addig több látogatót, amíg egy kicsit nem ritkul a tömeg a standok között. Szerencsére az Educatio kiállítás nemcsak pénteken, hanem szombaton is várja a továbbtanulni szándékozó fiatalokat. A rendezvény mindkét nap 9 és 17 óra között van nyitva. A belépés ingyenes!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.