2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Oroszország megkétszerezi repülőgépeinek számát Kirgizisztánban

Art of WAR  |  2013. 10. 30., 15:16

Kirgizisztán már többször volt híreink szereplője főként az Oroszország számára stratégiai jelentőségű Kant légibázis kapcsán. Jelen cikkünk középpontjában ismét Kant áll, mely idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. A jubileumi ünnepségre Kirgizisztánba látogatott az Orosz Légierő részéről Viktor Szevosztyanov is, aki bejelentette, hogy 2013 végéig megkétszerezik a Kant légibázison állomásozó orosz repülőgépek számát. A jubileumi ünnepségről - ahol repült a Kecskeméten is látott Orosz Vitézek bemutató kötelék is - egy kisebb képgalériát is összeállítottunk Olvasóink részére!

A repülőgépek számának megduplázása mellett a személyzet létszámát is emelik, több pilóta is érkezik majd a Kant légibázisra, mely Oroszország egyetlen ilyen jellegü katonai bázisa Közép-Ázsiában: jelenleg 10 Szuhoj, két Mi-8-as helikopter és körülbelül egy tucat szállító, illetve kiképző repülőgép állomásozik a kirgiz fővárostól, Biskektől 20 kilométerre, keletre található légibázison. Szevosztyanov hozzátette azt is, hogy a bázis, fiatal "kora" ellenére, felszereltségét tekintve alkalmas a légierő által kijelölt feladatok ellátására. 

A légibázis fontos szerepet tölt be Oroszország közép-ázsiai jelenlétének megerősítésében, miután az Egyesült Államok által bérelt, szintén Biskek közelében települő Manasz bázis bérlete 2014 nyarán lejár. A kirgiz elnök 2012-ben tett bejelentése értelmében az amerikai bérlet lejárta után Manasz nem tölthet be többé katonai szerepet. Manasz tranzitállomásként funkcionált az Afganisztánba tartó, illetve onnan visszatérő amerikai csapatok számára, a 2014-es amerikai kivonulás során pedig ismét jelentős számú amerikai katona fordulhat majd meg Manaszban. Manasz másik fontos funkciója volt az afganisztáni bevetésekben részt vevő repülőgépek légi utántöltése is. Manasz kiesésével az Egyesült Államoknak keresni kell egy másik helyszínt, ami az Afganisztánból való kivonulást, beleértve a katonák, technikai eszközök stb. elszállítását segítené: erre a közelmúltban már lehetett is olvasni a hírekben egy megoldást, mely szerint az USA a Fekete-tenger partján fekvő román Mihail Kogãlniceanu támaszpontot bérelné ki.

Szu-25-ösök a Kant légibázison (Fotó: AFP/Vyacheslav Oseledko)

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Kirgizisztán már többször is nemtetszését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az orosz fél elmaradozik a kirgiz területen található katonai objektumok használatáért fizetendő bérleti díjjal, ennek kapcsán 2012 tavaszán Oroszország 15,5 millió dollárt fizetett ki visszamenőleg. Kant mellett három másik kirgiz bázist is használ Oroszország: a Karakolban található, vízalatti fegyverek tesztjére szolgáló bázist, a Kara-Baltaban lévő katonai kommunikációs központot, valamint a Majluuszuu-ban található rádió szeizmikus laboratóriumot. A bérleti díjakkal kapcsolatos nézeteltérések végére szeptemberben tettek pontot, ugyanis Moszkva és Biskek megállapodott, hogy az orosz fél 2032-ig használhatja a Kant légibázist. A NATO csapatok 2014-es Afganisztánból történő kivonulása után Kant szerepe még inkább felértékelődik, hiszen részét képezi a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) érdekeltségében létrehozott kollektív légierőnek, melyben Oroszország mellett Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán vállal szerepet.

Galéria: Oroszország megkétszerezi repülőgépeinek számát Kirgizisztánban

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK