2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kivonultak a britek Afganisztánból

Art of WAR  |  2014. 10. 27., 11:31

Nagy-Britannia átadta utolsó, Camp Bastion nevű, a déli Hilmend tartományban kiépített támaszpontját az afganisztáni hadseregnek a hétvégén, a támaszponton levonták a brit lobogót, és ezzel hivatalosan véget ért a brit katonai részvétel az afganisztáni konfliktusban.

A brit zászlóval együtt levonták az amerikai és a NATO-lobogót is, jelképezve, hogy a NATO-koalíciót vezető amerikai erők is befejezték hadszíntéri tevékenységüket. Az újkori brit hadtörténet leghosszabb háborújának csúcspontján tízezer brit katona állomásozott a Camp Bastion bázison és 137 másik, kisebb afganisztáni támaszponton. Afganisztánban kétszer is frontszolgálatot teljesített Harry herceg, II. Erzsébet királynő unokája, először a szárazföldi erők katonájaként, másodszor pedig helikopterpilótaként.

A vasárnapi átadási ceremónia idején már csak 300 brit katona tartózkodott Afganisztánban. A jövőben néhány tucatnyi brit szakértő marad az országban, elsősorban a Nagy-Britannia által fenntartott kabuli katonai akadémián. Becslések szerint a brit katonai részvétel 40 milliárd fontba (15 ezer milliárd forintba) került. Az afganisztáni háborúban a hadmüveletek vasárnapi hivatalos befejezéséig 453 brit katona esett el. Ekkora emberveszteséget egyazon hadszíntéren a II. világháború óta nem szenvedett el a brit hadsereg. A Falkland-szigetekért Argentínával 1982-ben megvívott 74 napos háborúban 255, a 2009-ben lezárult iraki brit hadmüveletekben 179 brit katona halt meg. Az első brit erők 2001 végén, az Egyesült Államokban elkövetett terrortámadások után érkeztek Afganisztánba, de a tálib milíciák erősségének számító Hilmendben csak 2006 júniusában kezdődtek a komolyabb összecsapások. A hadvezetés és katonai szakértők által is hangoztatott, folyamatosan visszatérő bírálatok szerint a Munkáspárt vezette akkori brit kormány nem mérte fel a várható ellenállást, és így nem a megfelelő felszereléssel küldte az afganisztáni hadszíntérre a brit haderőt. A brit sajtó azóta is gyakran felidézi John Reid akkori brit védelmi miniszter azóta elhíresült jóslatát, amely szerint a brit hadsereg valószínüleg egyetlen puskalövés nélkül képes lesz helyreállítani a rendet a tartományban.

Michael Fallon, a jelenlegi konzervatív-liberális brit kormánykoalíció védelmi minisztere a BBC televízió vasárnapi politikai magazinmüsorában elismerte, hogy "történtek katonai hibák, és hibákat követtek el a korabeli politikusok is". Hozzátette: kezdetben nem volt elégséges a kivezényelt brit haderő létszáma, és "felszereltségük sem volt elég jó". Fallon szerint "korántsem állítható", hogy a tálibok véglegesen vereséget szenvedtek, a lázadó erők továbbra is jelen vannak. Afganisztánban azonban kétségtelenül sikerült jobb életszínvonalat teremteni, az országot demokratikusan választott kormány irányítja, és az afganisztáni fegyveres erőknek ma sokkal jobbak az esélyeik arra, hogy biztonságot teremtsenek - hangsúlyozta a brit védelmi miniszter.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.