2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Noble Jump 2015: A lándzsa hegye

Art of WAR  |  2015. 06. 23., 13:34

A 2014-es walesi NATO csúcson határozat született egy rendkívül gyors reagálású haderő létrehozásáról, a szervezet képességeinek bővítése érdekében. A lengyelországi Noble Jump 2015 gyakorlaton pedig már be is mutatkozott a Nagyon Magas Készültségű Összhaderőnemi Műveleti Erő (Very High Readiness Joint Task Force), amely bebizonyította, hogy a NATO tagországok szükség esetén képesek az összefogásra, saját és közös biztonságuk érdekében.

Az Észak-Atlanti Szövetség 2003 óta már eddig is bírt gyorsreagálású erővel (NATO Response Force – NRF). Az immáron megerősített, körülbelül 30 ezer fős, holland vezetésü alakulat fő feladata az azonnali reagálás bármilyen biztonsági kockázatra. Ugyancsak feladat a kríziskezelés és a béketámogatás, valamint a természeti katasztrófák esetén való védekezés. Az idén megalakított és a lengyelországi gyakorlaton először debütáló Nagyon Magas Készültségü Összhaderőnemi Müveleti Erő (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF) tulajdonképpen ezt a képességet hivatott még magasabb szintre emelni, mégpedig azzal, hogy egy körülbelül 5 ezer fős haderőt, 48 órán belül bármikor, bárhol képes bevetni.

„A mai napon történelmet írtunk” – fogalmazott Tomasz Siemoniak, Lengyelország miniszterelnök helyettese, nemzetvédelmi miniszter a Noble Jump 2015 gyakorlat június 18-ai kiemelt látogatói napján. „A szemünk láttára mutatkozott meg, hogy miként is müködik a NATO és, hogy a legutóbbi csúcstalálkozó döntései hogyan valósultak meg. Köszönöm a katonáknak, hogy ez a lándzsahegy létrejött és müködésbe lépett” - tette hozzá.

Siemoniak kiemelte: a müveleti erő bemutatkozásának napja optimizmusra ad okot előretekintve a 2016-os varsói csúcstalálkozóra. „Kijelentem, hogy készen állunk a kemény munkára annak érdekében, hogy a varsói találkozó átütő sikerü lehessen.” 

Jens Stoltenberg NATO főtitkár beszédében hangsúlyozta: „a mai gyakorlat tökéletes kifejezése annak, amit képviselünk. A legutóbbi NATO csúcstalálkozón elhatároztuk, hogy növeljük a készültségünket, ma pedig már itt láthattuk a lándzsahegy erőt. Lenyügözött mindaz, amit láttam.” 

A június 10-21. közötti  Noble Jump gyakorlat kiemelt látogatói napján a résztvevő nemzetek dinamikus bemutatókon adtak számot a már meglévő és az elmúlt hetekben megszerzett képességeikről. 

A gyakorlat során 22 nemzet összesen 15 ezer katonája hajtott végre különböző feladatokat. Hazánkat az MH Civil-katonai Együttmüködési és Lélektani Müveleti Központ katonái képviselték. „Csoportunkat az év elején ajánlották fel a VJTF részére. A fő feladatunk kissé különbözött az általános feladatkörünktől, hiszen lényegében egy harminc négyzetkilométeres körzetben mértük fel a lakosság tájékozottságát, a gyakorlatot és a NATO-t illetően”- mondta el Korom Grácia hadnagy, a központ egyes számú CIMIC-csoportjának értékelő tisztje. Hozzátette: „A helyi lakosság kevésbé volt tájékozott a gyakorlat céljaival és menetével kapcsolatban, viszont amikor elmondtuk, hogy miről is szól és miért is zajlik, abszolút támogatóan álltak a kérdéshez.” 

A NATO európai erőinek főparancsnoka, Philip M. Breedlove tábornok a gyakorlaton résztvevő katonák elé állva kifejezte büszkeségét a látottak miatt. Gratulációjához csatlakozott C. J. Kees Matthijssen dandártábornok is, a Nagyon Magas Készültségü Összhaderőnemi Müveleti Erő parancsnoka. Mint elmondta: a katonák bebizonyították rátermettségüket és méltán lehetnek büszkék, hogy ennek a különleges egységnek a tagjai lehetnek.

Fotó: a szerző felvételei

Galéria: Noble Jump 2015: A lándzsa hegye

aaaa dddddd
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK