2023. 10. 01.
Malvin
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Adriatic Strike 2021 többnemzeti gyakorlat Szlovéniában

Adriatic Strike 2021 többnemzeti gyakorlat Szlovéniában
2021. 06. 11., 15:45
Adriatic Strike 2021 többnemzeti gyakorlat Szlovéniában

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai Vezetői Szak, Lövész szakirány harmad és negyedéves honvéd tisztjelöltjei oktatóik kíséretében 34 fővel vettek részt az Adriatic Strike 2021 többnemzeti NATO összhaderőnemi hadgyakorlaton Szlovéniában május 15-e és május 22-e között.

A gyakorlat párhuzamosan több helyszínen folyt összesen hat szisztematikusan berendezett helyszínen, ahol a résztvevő országok légiereje és szárazföldi csapatai együttesen hajtottak végre különböző szakharcászati feladatokat. A honvéd tisztjelöltek a tolmini helyszínen kaptak szerepet, ahol a történelmi első világháborús harcárok rendszereket is felhasználták a feladataik végrehajtása során. A gyakorlat célja a JTAC (Joint Terminal Attack Controller) katonák évi rávezetési gyakorlatának teljesítése és validálása volt. Ezen a helyszínen a tisztjelöltek, mint támadó erők vettek részt a feladatban, melynek segítségével a JTAC katonák gyakorolhatták a szárazföldi elemek követését és támogatását harcban. A magyar katonák egy könnyűlövész szakasz erőt képviselték, amelyben a parancsnoki beosztásokat a negyedéves honvéd tisztjelöltek töltötték be, mivel ez a gyakorlat szolgált számukra záróvizsgaként is. A többnemzeti környezet remek lehetőséget biztosított az idegen nyelv gyakorlására, mivel a JTAC katonákkal csak kizárólag angol nyelven kommunikálhattak a tisztjelöltek és gyakorolhatták a légi támogatás, légi kimentés, tüzérségi tűz kérését és vezetését is.

A gyakorlatra való elméleti és gyakorlati felkészülést már hónapokkal korábban megkezdték mind a hallgatók, mind pedig az oktatók. Ennek egyik eleme volt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Előretolt Repülésirányító Csoportja (ERICS) által Ócsa bázison márciusban megrendezett elméleti és gyakorlati felkészítő, valamint április folyamán tartott frissítő online elméleti foglalkozások.

Az állomány szálláshelyeként Sežana városában található önkéntes tűzoltó laktanya szolgált, ahonnan minden nap saját járművekkel történt a kiképzési helyszínre történő mozgás. A gyakorlati foglalkozásokat minden nap intenzív tempóban és a valóságot megközelítő helyzetben tartották meg. A végrehajtások alatt a JTAC-ek munkáját a szakmai ellenőrök, a végzős honvéd tisztjelöltek munkáját pedig a hadtudományi és honvédtisztképző kar oktatói értékelték. A külföldi szakaszparancsnoki tanfolyamok és hazai oktatási gyakorlatnak megfelelően parancsnoki beosztások feladatonként rotálásra kerültek és a parancsnoki munka elkészítése és a feladat megtervezése már előző nap este elkezdődött a következő nap soron következő vizsgázó szakaszparancsnokok számára, ami olykor akár késő éjszakáig is elhúzódott, ezzel kimozdítva őket a komfortzónájukból, így szimulálva egy valóságot megközelítő helyzetet. A parancsnokok munkáját megnehezítette az erősen átszegdelt erős-hegyes terep, valamint a folyamatosan, akár egy-két óra alatt változó időjárás, melynek harcra gyakorolt hatásaival számolniuk kellett.

A gyakorlat végeztével a szlovén fél megköszönte a honvéd tisztjelöltek egész heti kitartó munkáját, amivel hozzájárultak a gyakorlat színvonalának emeléséhez, valamint a JTAC oktatók is kifejezték hálájukat, hiszen nekik sem adatik meg sokszor, hogy ennyire valóságot megközelítő helyzetben tudják gyakorolni a szakharcászati feladataikat.

A nap hátralevő részében kettő helyszínt látogatott meg az állomány az Isonzó völgyében az Osztrák-Magyar Monarchia ott elszenvedett vesztségeinek, illetve megvívott csatáinak emlékére. Először a Solkan településen található első világháborús osztrák-magyar katonai temetőben rótták le kegyeletüket az ott elesett magyar hősök előtt. Ezt követően a Miren település mellett található első világháborús kiállítást tekintették meg az ott nemrégiben megépült látogatói toronyban, ahonnan az egész egykori front belátható volt. Végül a tisztjelöltek megtekinthették az egykori lövészárkokat, valamint betekintést nyerhettek egy korabeli restaurált természetes barlangba vájt óvóhellyel és az abban található alagútrendszerrel is. Az este folyamán az oktatói állomány jelenlétében magyar részről is lezárult a gyakorlat és megtörtént a végzős tisztjelöltek értékelése is.

Összességében minden lövész szakirányú honvéd tisztjelölt nevében kijelenthető, hogy hasznos és szakmailag meghatározó hetet tudhatnak a hátuk mögött, ahol a negyedévesek jelentős tapasztalatokat szereztek az első tiszti beosztásukhoz, a harmadévesek pedig a következő évre nézve megfelelő alapot építhettek a szakmai ismereteik további bővítéséhez. A visszajelzések alapján a gyakorlat méltán megalapozta a hosszútávú és gyümölcsöző nemzetközi szakmai együttműködést a szervező és más résztvevő NATO partnerországok között.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK