2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dr. Sticz László vezérőrnagy átvette az EUFOR Althea misszió vezetését

Dr. Sticz László vezérőrnagy átvette az EUFOR Althea misszió vezetését
honvedelem.hu  |  2024. 02. 01., 10:09
Dr. Sticz László vezérőrnagy átvette az EUFOR Althea misszió vezetését

A Szarajevó melletti Butmir katonai táborban, január 31-én dr. Sticz László vezérőrnagy ünnepélyes keretek között átvette az Európai Unió boszniai-hercegovinai békefenntartó missziójának vezetését. Az EUFOR Althea új magyar parancsnokának osztrák elődje, Helmut Habermayer vezérőrnagy adta át a misszió zászlaját.

Magyarország története során először biztosítja az EUFOR Althea missziójának parancsnokát. A parancsnoki beosztás ünnepélyes átadásán-átvételén részt vett Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.

Magyarország veszi át az EUFOR Althea parancsnoki pozícióját, amely egy nagyon fontos misszió – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf az ünnepélyes átadás-átvétel előtt a sajtónak szerdán a helyszínen.

A honvédelmi miniszter kiemelte: a misszió jelentősége abban rejlik, hogy közvetlenül járul hozzá a magyar emberek biztonságához. Hozzátette: Magyarország biztonsága a nyugat-balkáni országok stabilitásán is múlik. Egyértelmű, hogy a veszélyek korában nemcsak keletre, a háborúra kell figyelnünk, hanem az illegális migráció útvonalára is – hangsúlyozta, hozzátéve: nem olyan régen a Nyugat-Balkánon komoly és véres háború dúlt, amelynek nyomai a mai napig érezhetők. Az itteni békét és stabilitást a misszió garantálja, nagy megtiszteltetés és büszkeség, hogy ezt egy magyar tábornok fogja vezetni – hangsúlyozta a miniszter.

Az EUFOR Althea egy 23 nemzet hozzájárulásából álló európai uniós katonai erőnek a vezetése – mondta Sticz László a sajtónak szerdán a helyszínen.

Hozzátette: a mindennapok ennek a katonai képességnek a vezetéséből és irányításából állnak, ami Bosznia-Hercegovinában specifikusan kiegészül azzal, hogy a bosznia-hercegovinai vezetőket, az állami vezetőket, a katonai vezetőket meg kell ismerni, és velük együttműködve kell a feladatot végrehajtani. A mandátum szerint az az EUFOR feladata, hogy minden erővel, katonai erővel és eszközeivel támogassa a bosznia-hercegovinai hatóságok és szervek munkáját.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  NÉPSZERŰ HÍREK