2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kezdetét veszi a magyar parancsnoki év az EUFOR-ban

Kezdetét veszi a magyar parancsnoki év az EUFOR-ban
honvedelem.hu  |  2024. 01. 16., 10:50
Kezdetét veszi a magyar parancsnoki év az EUFOR-ban

Megérkezett a bosznia-hercegovinai műveleti területre dr. Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR ALTHEA misszió első magyar vezetője január 15-én, hétfőn. A magyar parancsnoki év kapcsán úgy fogalmazott, hogy hazánk szerepvállalása büszkeség nekünk, egyúttal bizonyítéka annak, hogy Magyarország komolyan veszi a Nyugat-Balkán biztonságát.

Bosznia-Hercegovina stabilitása és békéje kulcsfontosságú mind a Nyugat-Balkán, mind pedig Magyarország számára. Ebből fakadóan hazánk a boszniai háború befejezése óta mindvégig aktív szerepet vállalt a délszláv válság rendezésében. A fegyveres harcokat lezáró daytoni békeszerződés aláírását követően, 1995 és 2004 között a Magyar Honvédség részt vett a NATO által vezetett két békefenntartó misszió, előbb az IFOR (nemzetközi végrehajtó erő, Peace Implementation Forces), majd az SFOR (stabilizációs erő, Peace Stabilization Forces) tevékenységében. Mindezek után nem is lehetett kérdéses, hogy a 2004. december 2-án, az Európai Unió által elindított ALTHEA műveletben hazánk is kiveszi a részét.

A Magyar Honvédség az EUFOR művelethez – annak kezdete óta – törzstisztekkel, valamint a Többnemzeti Zászlóaljhoz (Multinational Battalion – MNBN) tartozó műveleti (manőver) erőkkel járul hozzá. Idén első alkalommal Magyarország a Bosznia-Hercegovina békéjét garantáló misszió vezető nemzete. Ennek megfelelően – dr. Sticz László vezérőrnagy személyében – az EUFOR-t is magyar parancsnok irányítja 2024-ben.

A magyar parancsnoki évben a korábbinál több, közel 400 katona teljesít majd szolgálatot a műveleti területen: a kiutazó mintegy 250 katona mellett hazai készenlétben marad egy 150 fős állomány is. A létszám mellett a feladatkörök is bővültek, ebben az évben ugyanis Magyarország fogja biztosítani a légi kutató-mentő, illetve a légi kiürítési képességeket egy helikopteres alegységgel. Szintén új elemek lesznek a kutyás járőrrel bővített tűzszerész csoport, valamint a nemzetközi misszió elsődleges orvosi ellátáshoz kapcsolódó (ROLE-1-es szintű) feladatok is. Mindezek mellett hazánk logisztikai támogató és ellátó képességekkel is hozzájárul majd a misszió sikeréhez. Az itthon maradó állomány egy manőverszázadot, egy katonai rendész csoportot, illetve utász- és tűzszerész képességekkel rendelkező műszaki és egy víztisztító képességgel rendelkező vegyvédelmi csoportot fog biztosítani.

Dr. Sticz László vezérőrnagy elmondta, hogy a Magyar Honvédség számára a 2024-es év kiemelkedő és hatalmas prioritással bíró feladata lesz ez a misszió. Mint fogalmazott, ehhez a honvédség és Magyarország mindent hozzá is tett, „hiszen a vezető nemzeti szerepkör ellátása nem csak a parancsnoki pozíció elnyeréséből és betöltéséből, hanem mintegy az eddigi beosztások háromszorosára történő növelésével is azt jelzi, hogy Magyarország komolyan gondolja a Nyugat-Balkán békéjét és biztonságát, és ezáltal hazánk biztonságának a garantálását is.”

Hozzátette: Magyarország számára ennek a vezető nemzeti szerepkörnek az ellátása elsősorban büszkeséget jelent, hiszen nem volt egyszerű dolog elnyerni magát a pozíciót, és nem volt egyszerű a katonai képességeket is összerakni, felkészíteni és a hadszíntérre vinni. „A Magyar Honvédség méltán lehet büszke arra, hogy egy ilyen képességcsomagot összerakott, és 2024 folyamán ennek mentén fogjuk a vezető nemzeti szerepkört betölteni” – hangsúlyozta dr. Sticz László vezérőrnagy a parancsnoki állomány kiutazásának megkezdése előtti utolsó pillanatokban.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.