2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Milyen sztereotípiák élnek egy mesterlövészről?

Milyen sztereotípiák élnek egy mesterlövészről?
honvedelem.hu  |  2021. 04. 06., 16:43
Milyen sztereotípiák élnek egy mesterlövészről?

Felmerül a kérdés, milyen sztereotípiák élnek egy mesterlövészről és ezek mennyiben felelnek meg a valóságnak. A köztudatban ő a magányos hős, aki egyedül száll szembe az ellenséggel, drága precíziós puskából leadott lövései mindig találnak. Mi az igazság, hol a határ a valóság és a fikció között? Erre keressük a választ.

Vannak igaz történetek alapján készült filmek, de ne feledjük, hogy sokszor csak a valóság egy kis szeletét mutatják meg. Egy film sikerességét látványos pillanatok garantálják, viszont ezek a mesterlövész szakmában nem mindig vannak jelen. Egy filmnek izgalmasnak kell lenni, ezzel szemben a mi munkánk sokszor unalmas és monoton. De beszélhetnék arról is, hogy a filmekben legtöbbször minden lövés talál és szinte minden lövés halálos. Ez sincs így a valóságban. Sok dologtól függ az, hogy talál-e a lövész, vagy nem. Figyelembe kell venni a környezeti hatásokat, ezen belül is a legfontosabbakat: a szélerősséget, szélirányt, páratartalmat, légnyomást és csapadékot. Arra is figyelni kell, hogy tiszta égboltnál honnan süt a nap, a szél számításánál kalkulálni kell a lövedék – forgó mozgásából adódó – iránytól való eltérésével, de az adott területen lévő keresztszelekkel is. Erre megvannak a számítási egyenletek, bár manapság már a legtöbben valamilyen ballisztikai programot használnak, hiszen ezek nagyban megkönnyítik és meggyorsítják a pontos lövés leadását.

Pont ezért nem állja meg a helyét, amit a filmekben látni, miszerint egy mesterlövész „ösztönből” lő, nagy távolságból, egy kiemelten fontos célra. Régen nem volt más lehetőség és a filmekkel ellentétben nagyon sok volt a sikertelen akció. Ma már jóval modernebb fegyverekkel, lőszerekkel, optikákkal vannak ellátva a mesterlövész katonák és mégsem mindig ők támadják a fontos célpontokat. Ezt a szerepet bizonyos körülmények között átvették a drónok, vagy egyéb, más repülőeszközök. Egy levegőből végrehajtott bomba- vagy rakétatámadás nagyobb valószínűséggel semmisíti meg a célpontot és nem kell azzal számolni, hogy elkapják a lövészeket, aminek súlyos következményei lehetnek a jövőben megtervezett műveletekre.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy kevésbé fontos egy mesterlövész. Sőt! Nincs olyan speciális egység a világon, ahol ne lenne mesterlövész. Adott helyzetben a leghatékonyabb támogató elem tud lenni, mert kevés lőszerfelhasználással a legnagyobb találati aránnyal bír. Egy mesterlövész képes akár egy szakasznyi erőt feltartóztatni vagy lelassítani, mivel pozícióját nagyon nehéz, sőt sokszor lehetetlen meghatározni. Felszámolásuk sok időt vesz igénybe és nagy veszteséggel jár. Egy jól képzett mesterlövész bármilyen napszakban, a legmostohább időjárási körülmények között is teljesíteni tudja a feladatát. Ez a munkánk velejárója, amire ki vagyunk képezve.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!