2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Milyen sztereotípiák élnek egy mesterlövészről?

Milyen sztereotípiák élnek egy mesterlövészről?
honvedelem.hu  |  2021. 04. 06., 16:43
Milyen sztereotípiák élnek egy mesterlövészről?

Felmerül a kérdés, milyen sztereotípiák élnek egy mesterlövészről és ezek mennyiben felelnek meg a valóságnak. A köztudatban ő a magányos hős, aki egyedül száll szembe az ellenséggel, drága precíziós puskából leadott lövései mindig találnak. Mi az igazság, hol a határ a valóság és a fikció között? Erre keressük a választ.

Vannak igaz történetek alapján készült filmek, de ne feledjük, hogy sokszor csak a valóság egy kis szeletét mutatják meg. Egy film sikerességét látványos pillanatok garantálják, viszont ezek a mesterlövész szakmában nem mindig vannak jelen. Egy filmnek izgalmasnak kell lenni, ezzel szemben a mi munkánk sokszor unalmas és monoton. De beszélhetnék arról is, hogy a filmekben legtöbbször minden lövés talál és szinte minden lövés halálos. Ez sincs így a valóságban. Sok dologtól függ az, hogy talál-e a lövész, vagy nem. Figyelembe kell venni a környezeti hatásokat, ezen belül is a legfontosabbakat: a szélerősséget, szélirányt, páratartalmat, légnyomást és csapadékot. Arra is figyelni kell, hogy tiszta égboltnál honnan süt a nap, a szél számításánál kalkulálni kell a lövedék – forgó mozgásából adódó – iránytól való eltérésével, de az adott területen lévő keresztszelekkel is. Erre megvannak a számítási egyenletek, bár manapság már a legtöbben valamilyen ballisztikai programot használnak, hiszen ezek nagyban megkönnyítik és meggyorsítják a pontos lövés leadását.

Pont ezért nem állja meg a helyét, amit a filmekben látni, miszerint egy mesterlövész „ösztönből” lő, nagy távolságból, egy kiemelten fontos célra. Régen nem volt más lehetőség és a filmekkel ellentétben nagyon sok volt a sikertelen akció. Ma már jóval modernebb fegyverekkel, lőszerekkel, optikákkal vannak ellátva a mesterlövész katonák és mégsem mindig ők támadják a fontos célpontokat. Ezt a szerepet bizonyos körülmények között átvették a drónok, vagy egyéb, más repülőeszközök. Egy levegőből végrehajtott bomba- vagy rakétatámadás nagyobb valószínűséggel semmisíti meg a célpontot és nem kell azzal számolni, hogy elkapják a lövészeket, aminek súlyos következményei lehetnek a jövőben megtervezett műveletekre.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy kevésbé fontos egy mesterlövész. Sőt! Nincs olyan speciális egység a világon, ahol ne lenne mesterlövész. Adott helyzetben a leghatékonyabb támogató elem tud lenni, mert kevés lőszerfelhasználással a legnagyobb találati aránnyal bír. Egy mesterlövész képes akár egy szakasznyi erőt feltartóztatni vagy lelassítani, mivel pozícióját nagyon nehéz, sőt sokszor lehetetlen meghatározni. Felszámolásuk sok időt vesz igénybe és nagy veszteséggel jár. Egy jól képzett mesterlövész bármilyen napszakban, a legmostohább időjárási körülmények között is teljesíteni tudja a feladatát. Ez a munkánk velejárója, amire ki vagyunk képezve.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.