2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A mesterlövészek - Mi vagyunk a csoport szeme...

A mesterlövészek - Mi vagyunk a csoport szeme...
honvedelem.hu  |  2021. 03. 29., 14:30
A mesterlövészek - Mi vagyunk a csoport szeme...

Nem kérdés, hogy a „fegyveres” beosztások nagy népszerűségnek örvendenek. Kevésbé titokzatosak, nem kell ahhoz hozzáértőnek lenni, hogy elképzeljük mi ezeknek a szakembereknek a feladata. Azoknak, akik a fegyverek vonzásában élnek, a mesterlövészeket sem kell bemutatni, és nem meglepő, hogy a különleges erőknek is vannak mesterlövészei. Míg a Bravok a csoport részeként dolgoznak, a mesterlövésznek más szerep jut. Lássuk, hogyan dolgozik együtt a többiekkel.

A mesterlövész nagyon sokféle formában tudja segíteni, támogatni az adott csoportot. Elsősorban célpontok felderítésére, megfigyelésére, megsemmisítésére alkalmazzák, de bizonyos körülmények között képesek ellenséges erők feltartóztatására, légicsapás, illetve tüzérségi tűz célpontjainak megjelölésére is.

A csoporttal való feladat végrehajtás nagy koncentrációt kíván, mivel egy adott területen minden csoportnak megvan a saját harceljárása, a mesterlövésznek pedig képesnek kell lennie tökéletesen együttműködni a végrehajtó alegységgel. Amennyiben felkérés érkezik egy csoporttól, a mesterlövészek a legtöbb esetben egy rejtett pozícióból kell biztosítsák a csoport tevékenységét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csakis csoportok támogatására használják őket, mivel akár önálló műveletekre is alkalmazhatók. Ebben az esetben olyan távolságból dolgoznak, rejtve, ahonnan szinte kizárt, hogy észrevegyék őket, viszont még mindig közel 100 % pontossággal lehet számolni.

A különleges műveleti mesterlövész katonák elsősorban olyan emberek, akik már rendelkeznek valamilyen specializációval, mielőtt jelentkeznek mesterlövész beosztásba. Készségszinten kell ismerniük a különleges műveleti taktikákat, technikákat, mivel – ahogyan a fentiekben írtam – csoportokkal kell együtt dolgozni sebészi pontossággal. Nem elég, ha csak jól lő az adott személy, egy komplett vizsgarendszeren kell sikeresen megfelelnie. Elméleti vizsgán az adott technikákból, ballisztikai számításokból kell tudást adni, a gyakorlati vizsgán pedig tereptanból és álcázásból mérettetik meg az állomány. A lövészeti felmérőn megvan egy adott pontszám, amit el kell érni ahhoz, hogy sikeres vizsgát tegyen az illető.

Egy teljes értékű mesterlövész speciális helyzetekre és helyzetekben is gyakorol. Számos képzés fókuszál például a beépített területen való alkalmazásra, vagy a meredek szöglövés eljárásainak oktatására. Ezek nagyon fontosak, mivel a mai harcok már javarészt beépített területen zajlanak, ami teljesen más harceljárást kíván, mint egy erdős területen való végrehajtás. A városban rövidülnek a távolságok, viszont gyorsabban kell mozogni és kiépíteni egy lőállást. A célfelderítés és maga a lövés leadása is sokkal gyorsabb: rövid ideig mutatkozik a cél és az is részben takarásban van.

Mindenki azt hiszi, hogy az a legjobb mesterlövész, aki a legpontosabban lő. Ez nem igaz! Ez egy nagyon összetett munka, ami nem csak a lövésből áll. Sőt, nagyon sokszor csak megfigyelni kell egy adott célt lövés nélkül. Mondhatom, hogy az a legjobb mesterlövész, aki mindenben tud hozni egy jó szintet – legyen akármilyen stresszhelyzetben. De ez bármelyik különleges műveleti beosztásra igaz. Legyen mindig motivált a katona, legyenek céljai az adott beosztásban, törekedjen mindig arra, hogy a maximumot hozza ki magából és a felszereléséből, illetve a kiképzésből. Én ezt úgy hívom, hogy magáénak kell éreznie a munkáját. Nagyon sokszor még szabadidőben is ezzel foglalkozik az ember. Folyamatosan figyelni kell a világban folyó harcok során alkalmazott harceljárásokat annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudjuk végrehajtani az adott feladatokat. Természetesen vannak teljesítménybeli különbségek az emberek között, de ez nagyon sokszor motiváló tud lenni. Állandóan versenyzünk egymással, aminek a velejárója a fejlődés, mivel a legtöbbünk jobb akar lenni a másiknál, jobb akar lenni saját magánál.

 

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!