2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A mesterlövészek - Mi vagyunk a csoport szeme...

A mesterlövészek - Mi vagyunk a csoport szeme...
honvedelem.hu  |  2021. 03. 29., 14:30
A mesterlövészek - Mi vagyunk a csoport szeme...

Nem kérdés, hogy a „fegyveres” beosztások nagy népszerűségnek örvendenek. Kevésbé titokzatosak, nem kell ahhoz hozzáértőnek lenni, hogy elképzeljük mi ezeknek a szakembereknek a feladata. Azoknak, akik a fegyverek vonzásában élnek, a mesterlövészeket sem kell bemutatni, és nem meglepő, hogy a különleges erőknek is vannak mesterlövészei. Míg a Bravok a csoport részeként dolgoznak, a mesterlövésznek más szerep jut. Lássuk, hogyan dolgozik együtt a többiekkel.

A mesterlövész nagyon sokféle formában tudja segíteni, támogatni az adott csoportot. Elsősorban célpontok felderítésére, megfigyelésére, megsemmisítésére alkalmazzák, de bizonyos körülmények között képesek ellenséges erők feltartóztatására, légicsapás, illetve tüzérségi tűz célpontjainak megjelölésére is.

A csoporttal való feladat végrehajtás nagy koncentrációt kíván, mivel egy adott területen minden csoportnak megvan a saját harceljárása, a mesterlövésznek pedig képesnek kell lennie tökéletesen együttműködni a végrehajtó alegységgel. Amennyiben felkérés érkezik egy csoporttól, a mesterlövészek a legtöbb esetben egy rejtett pozícióból kell biztosítsák a csoport tevékenységét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csakis csoportok támogatására használják őket, mivel akár önálló műveletekre is alkalmazhatók. Ebben az esetben olyan távolságból dolgoznak, rejtve, ahonnan szinte kizárt, hogy észrevegyék őket, viszont még mindig közel 100 % pontossággal lehet számolni.

A különleges műveleti mesterlövész katonák elsősorban olyan emberek, akik már rendelkeznek valamilyen specializációval, mielőtt jelentkeznek mesterlövész beosztásba. Készségszinten kell ismerniük a különleges műveleti taktikákat, technikákat, mivel – ahogyan a fentiekben írtam – csoportokkal kell együtt dolgozni sebészi pontossággal. Nem elég, ha csak jól lő az adott személy, egy komplett vizsgarendszeren kell sikeresen megfelelnie. Elméleti vizsgán az adott technikákból, ballisztikai számításokból kell tudást adni, a gyakorlati vizsgán pedig tereptanból és álcázásból mérettetik meg az állomány. A lövészeti felmérőn megvan egy adott pontszám, amit el kell érni ahhoz, hogy sikeres vizsgát tegyen az illető.

Egy teljes értékű mesterlövész speciális helyzetekre és helyzetekben is gyakorol. Számos képzés fókuszál például a beépített területen való alkalmazásra, vagy a meredek szöglövés eljárásainak oktatására. Ezek nagyon fontosak, mivel a mai harcok már javarészt beépített területen zajlanak, ami teljesen más harceljárást kíván, mint egy erdős területen való végrehajtás. A városban rövidülnek a távolságok, viszont gyorsabban kell mozogni és kiépíteni egy lőállást. A célfelderítés és maga a lövés leadása is sokkal gyorsabb: rövid ideig mutatkozik a cél és az is részben takarásban van.

Mindenki azt hiszi, hogy az a legjobb mesterlövész, aki a legpontosabban lő. Ez nem igaz! Ez egy nagyon összetett munka, ami nem csak a lövésből áll. Sőt, nagyon sokszor csak megfigyelni kell egy adott célt lövés nélkül. Mondhatom, hogy az a legjobb mesterlövész, aki mindenben tud hozni egy jó szintet – legyen akármilyen stresszhelyzetben. De ez bármelyik különleges műveleti beosztásra igaz. Legyen mindig motivált a katona, legyenek céljai az adott beosztásban, törekedjen mindig arra, hogy a maximumot hozza ki magából és a felszereléséből, illetve a kiképzésből. Én ezt úgy hívom, hogy magáénak kell éreznie a munkáját. Nagyon sokszor még szabadidőben is ezzel foglalkozik az ember. Folyamatosan figyelni kell a világban folyó harcok során alkalmazott harceljárásokat annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudjuk végrehajtani az adott feladatokat. Természetesen vannak teljesítménybeli különbségek az emberek között, de ez nagyon sokszor motiváló tud lenni. Állandóan versenyzünk egymással, aminek a velejárója a fejlődés, mivel a legtöbbünk jobb akar lenni a másiknál, jobb akar lenni saját magánál.

 

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.