2024. 06. 16.
Jusztin
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

T-72 és Leopard 2A4 találkozó a Kecskeméti Repülőnapon

T-72 és Leopard 2A4 találkozó a Kecskeméti Repülőnapon
Darabos Erika  |  2021. 09. 08., 16:21
T-72 és Leopard 2A4 találkozó a Kecskeméti Repülőnapon

2021. augusztus 28-29-én, 8 év szünet után rendezték meg újra Kecskeméten a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatót, mely eseményről a harckocsik kedvelői is élményekkel tértek haza. Idézzük fel a legszebb pillanatokat!

Társlapunkon találhatják meg Olvasóink a rendezvény részletes, képgalériával, videókkal színesített összefoglalóját, melyet itt most oldalunkon nem ismétlünk meg újra. Lapunk tematikájából adódóan mi a harcjárművek kedvelőinek szeretnénk kedvezni egy kisebb anyaggal: a rendezvényről készült összefoglaló videóban láthatóak a Magyar Honvédség kiállított, a hétvége folyamán folyamatosan megtekinthető haditechnikai eszközei, illetve kis ízelítő a dinamikus szárazföldi programból. Ezt kiegészítve egy képgalériát is összeállítottunk, melyben közelebbről is szemügyre vehetőek az említett eszközök, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Képgaléria megtekintése (49 db kép)
Közös bemutatón láthattuk a T-72 és Leopard 2A4 harckocsikat (Fotó: Müller Dóra)

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató kétnapos hétvégéjéről elmondható, hogy a repülőgépes rész mellett ezúttal a rendezvény haditechnikai jellege is jelentős volt: láthattak a helyszínre érkezők MH összhaderőnemi képességbemutatót, továbbá egyértelmű közönségkedvenc volt az MH 25. Klapka György Lövészdandár Leopard 2A4HU és T-72 harckocsijainak, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár BTR 80 és 80/A páncélozott szállító harcjárműveinek dinamikus képességbemutatója, melyhez az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái készítették elő a terepet. A program kiválóan szemléltette a nyugati és a keleti technikai különbségeit, a kiöregedő T-72-esekhez képest jelentős előrelépést jelent a Leopardok érkezése. Egy zenére megkomponált, szakmai kommentárral színesített, komplex bemutatót láthattunk, ágyúcsöves "integetéssel" gyorsulási képességekkel vagy épp különböző alakzatokba rendeződött "támadásokkal". Mindezeken túl népszerű volt az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred közelharc-bemutatója, valamint különleges és izgalmas programpontként könyvelhettük el a PTSZ-M lánctalpas úszógépkocsin való tereputazást is!

Képgaléria megtekintése (49 db kép)
A T-72-est is láthattuk a dinamikus harckocsi bemutatón (Fotó: Müller Dóra)

A dinamikus szárazföldi programok mellett a statikus kiállítás is sok érdekességet vonultatott fel a Magyar Honvédség jelenleg rendszerben álló, illetve a jövőben érkező technikáiból (ez utóbbiak közül pl. a pl. PzH 2000 önjáró löveg, Lynx gyalogsági harcjármű, Leopard 2A7+ harckocsi), a látogatók felmerülő kérdéseire a haditechnikai eszközök mellett lévő katonák adtak választ. Eszközparkjukat tekintve jelentős megújulás előtt áll az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, valamint az MH 25. Klapka György Lövészdandár alakulata is, utóbbi kapcsán sok érdeklődőt vonzott a kiállított, jövőben érkező Leopard 2A7+ harckocsi. Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár mindig jelentős szerepet vállal a képességbemutatókban, nem volt ez másképp a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón sem, de például az augusztus 20-i, szolnoki parádén is láthattuk a dandár katonáit.

Képgaléria megtekintése (49 db kép)
Népszerűek voltak a kiállított haditechnikai eszközök

A statikus soron sétálva annyi érdeklődőt láthattunk a kiállított eszközök körül, hogy ember nélküli fotókat nem is nagyon lehetett készíteni: testközelből is szemügyre vehettük többek között az új Gidrán páncélozott harcjárműveket, a Leopard 2A4 harckocsit, a T-72 harckocsit, a BTR-80-as páncélozott szállító harcjárműveket, az önjáró, aknamentesítő adapterrel ellátott bozótírtó gépet, a BAT-2 gyorsjáratú lánctalpas buldózert, a BMK-130 vontató motorcsónakot, az ADROWPU nagy teljesítményű tábori víztisztító állomást, a TTR-18 ivóvíz-csomagoló berendezést, a CAT-444 F2 közepes teljesítményű univerzális földmunkagépet, a CASE 1021G típusú rakodó földmunkagépet, a VT-72B harckocsivontatót, különböző gumicsónakokat, vagy épp a jövőben rendszeresítésre kerülő PzH 2000 önjáró löveget.

Mint ahogy azt társlapunkon is írtuk, felsorolni is nehéz, hányféle kiállítást láthattunk a hangárokban: egyik legnépszerűbb ezek közül a Kongsberg standja volt, ahol kérdéseket tehettünk fel a Magyar Honvédség által is beszerzendő NASAMS légvédelmi rakétarendszerről és annak elemeiről, de sok látogatót vonzott a Rheinmetall Defence kiállítása is, ahol közelebbről is szemügyre vehettünk egy digitális festésű Lynx KF41 típusú gyalogsági harcjárművet. Az elmúlt időszak egyik meghatározó bejelentése volt a Lynx-ek beszerzése, illetve a hazai gyártókapacitás előkészítése, a jelentős példányszámban rendszeresítendő "Hiúz-t" 2020-ban már bemutatta hazánkban is a Rheinmetall.

Képgaléria megtekintése (49 db kép)
Lynx KF41, a Rheinmetall standjának fő látványossága

Jelen voltak a kiállítók között a CAE, a DIEHL Defence, a DND, az IAI, a KMW, a Rafael, az MBDA, a Pro Patria Electronics és a Hirtenberger képviselői, népszerű volt továbbá a HM Ei Zrt., valamint a HM Arzenál Zrt. kiállítása, ez utóbbinál megtekinthettük többek között a CZ Bren 2 gépkarabélyt is. A repülőnapon jelentették be hivatalosan azt is, hogy a Magyar Honvédség katonái a jövőben teljes egészében hazai fejlesztésű és gyártású lőfegyvereket használhatnak majd. A Continest Technologies Zrt. szintén a kecskeméti rendezvényen mutatta be egyedülálló mobil katonai lőkonténerét, mely a cég és a Magyar Honvédség közös fejlesztése.

Képgaléria megtekintése (49 db kép)
Ízelítő a Kongsberg standjából

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató a Magyar Honvédség idei legnagyobb toborzó eseménye is volt egyben, ezek a legjobb alkalmak arra, hogy a fiatalok vagy a katonai pályát fontolgatók részére bemutassák a honvédség eszközparkját, illetve tájékoztatást adjanak annak felépítéséről és működéséről. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság emberei három toborzóponton és hat toborzó pultnál adtak részletes tájékoztatást az érdeklődők számára, többek között a legújabb szolgálati formáról (Önkéntes Katonai Szolgálat) is lehetett már informálódni. Fontos megjegyezni, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Honvéd Kadét Programba is betekinthettek a szülők és a diákok.

A pontos dátumot még nem tudjuk, de találkozzunk mielőbb újra Kecskeméten, a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón! :)

Az összefoglaló videót köszönjük Zafir Péternek, a kiegészítő fotókat pedig Müller Dórának!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.