2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tapintani képes aknamentesítő robotot fejlesztenek a US Navy számára

Tapintani képes aknamentesítő robotot fejlesztenek a US Navy számára
Art of WAR  |  2019. 06. 28., 14:24
Tapintani képes aknamentesítő robotot fejlesztenek a US Navy számára

A közelmúltban 3 millió dolláros szerződést írt alá az Amerikai Haditengerészet a Pittsburgh egyik elővárosában működő RE2 Robotics vállalattal. A cég csúcstechnológiájú, „emberszabású” robotok és távműködtetésű manipulátorkarok fejlesztésére, valamint gyártására szakosodott.

A haditengerészet fegyverzetfejlesztési kutatóintézetének (ONR), valamint a Washingtoni Egyetem és a Kaliforniai Egyetem (UCLA) közreműködésével elindított STARFISH (Strong Tactile Maritime Feeling, Inspection and Handing) program olyan távvezérelt robotjármű kifejlesztését célozza, amelynek segítségével, emberi élet veszélyeztetése nélkül lehetséges víz alatti robbanóeszközök hatástalanítása. Ha a fejlesztés sikeres lesz, a későbbiekben a technológiát a szárazföldi erők, de a rendvédelmi szervek is alkalmazhatják majd különböző aknák és a városi hadviselésben manapság igencsak elterjedt improvizált robbanóeszközök, pokolgépek hatástalanítására.

A fejlesztés alatt álló eszköz leginkább az ROV – khez lesz hasonló, felszerelve optikai és lézeres érzékelőkkel, szenzorokkal, kamerákkal, valamint szonárral, hogy kezelője minél részletesebb és pontosabb képet kaphasson a gép körül uralkodó viszonyokról. Az igazi újdonságot a távműködtetésű manipulátorkarok jelentik, amelyek már nemcsak egyszerűen egy tárgy megragadására, hanem sokkal finomabb mozdulatokra, így ha szükséges az akna gyújtószerkezetének eltávolítására, vékony vezetékek óvatos átvágására is alkalmasak lesznek. Ennek érdekében a manipulátorok beépített „tapintó” szenzoraik segítségével közvetítik a tárgy egyenetlenségeit, amit a tűzszerész a kezelőkarokon keresztül maga is érzékel és elvileg úgy tapinthatja majd a felületet, mint a saját kezével. A rendszer az alkalmazott algoritmusok segítségével úgymond tanulni is képes lesz és az elraktározott adatokat más feladatok végrehajtásánál is hasznosítani tudja majd.

A STARFISH prototípusának egyelőre még csak két „ujja” van, de a továbbfejlesztett és a jövőben majd rendszeresítésre kerülő változatnak majdhogynem emberi keze lesz és a fejlesztők reményei szerint a legösszetettebb, finom mozdulatokat is végre tudja majd hajtani.

Forrás: https://www.smartbusinessdealmakers.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
2023-01-27 09:56:50
Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.
2023-01-20 13:31:49
Az I. világháborút megelőző évtizedekben az egyre erősödő Németország hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy egyenrangú világhatalommá váljon a fénykorát élő Brit Birodalommal. Versengésük egyik legfőbb színtere a haditengerészet volt, így a német mérnökök tudásuk legjavát beleadva, kiváló hadihajók sorát alkották meg.
2023-01-17 12:48:21
A modern fegyverrendszerek, hadműveleti és harcászati eljárások alkalmazásához, az ezekhez kapcsolódó kiképzési és gyakorlatozási feladatokhoz, valamint a sikeres toborzáshoz elengedhetetlen egy jól felkészült, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, fiatal tiszti és altiszti állomány.
2023-01-16 15:03:49
„Rendkívül mozgalmas évet tudhat maga mögött alakulatunk” – mondta el a 2022-es évet értékelve Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnoka, aki hozzátette: tavaly több mint 2500 éles, harcászati műveleti feladatot hajtottak végre az ezred katonái.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.