2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tapintani képes aknamentesítő robotot fejlesztenek a US Navy számára

Tapintani képes aknamentesítő robotot fejlesztenek a US Navy számára
Art of WAR  |  2019. 06. 28., 14:24
Tapintani képes aknamentesítő robotot fejlesztenek a US Navy számára

A közelmúltban 3 millió dolláros szerződést írt alá az Amerikai Haditengerészet a Pittsburgh egyik elővárosában működő RE2 Robotics vállalattal. A cég csúcstechnológiájú, „emberszabású” robotok és távműködtetésű manipulátorkarok fejlesztésére, valamint gyártására szakosodott.

A haditengerészet fegyverzetfejlesztési kutatóintézetének (ONR), valamint a Washingtoni Egyetem és a Kaliforniai Egyetem (UCLA) közreműködésével elindított STARFISH (Strong Tactile Maritime Feeling, Inspection and Handing) program olyan távvezérelt robotjármű kifejlesztését célozza, amelynek segítségével, emberi élet veszélyeztetése nélkül lehetséges víz alatti robbanóeszközök hatástalanítása. Ha a fejlesztés sikeres lesz, a későbbiekben a technológiát a szárazföldi erők, de a rendvédelmi szervek is alkalmazhatják majd különböző aknák és a városi hadviselésben manapság igencsak elterjedt improvizált robbanóeszközök, pokolgépek hatástalanítására.

A fejlesztés alatt álló eszköz leginkább az ROV – khez lesz hasonló, felszerelve optikai és lézeres érzékelőkkel, szenzorokkal, kamerákkal, valamint szonárral, hogy kezelője minél részletesebb és pontosabb képet kaphasson a gép körül uralkodó viszonyokról. Az igazi újdonságot a távműködtetésű manipulátorkarok jelentik, amelyek már nemcsak egyszerűen egy tárgy megragadására, hanem sokkal finomabb mozdulatokra, így ha szükséges az akna gyújtószerkezetének eltávolítására, vékony vezetékek óvatos átvágására is alkalmasak lesznek. Ennek érdekében a manipulátorok beépített „tapintó” szenzoraik segítségével közvetítik a tárgy egyenetlenségeit, amit a tűzszerész a kezelőkarokon keresztül maga is érzékel és elvileg úgy tapinthatja majd a felületet, mint a saját kezével. A rendszer az alkalmazott algoritmusok segítségével úgymond tanulni is képes lesz és az elraktározott adatokat más feladatok végrehajtásánál is hasznosítani tudja majd.

A STARFISH prototípusának egyelőre még csak két „ujja” van, de a továbbfejlesztett és a jövőben majd rendszeresítésre kerülő változatnak majdhogynem emberi keze lesz és a fejlesztők reményei szerint a legösszetettebb, finom mozdulatokat is végre tudja majd hajtani.

Forrás: https://www.smartbusinessdealmakers.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-14 15:51:53
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.