2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tapintani képes aknamentesítő robotot fejlesztenek a US Navy számára

Tapintani képes aknamentesítő robotot fejlesztenek a US Navy számára
Art of WAR  |  2019. 06. 28., 14:24
Tapintani képes aknamentesítő robotot fejlesztenek a US Navy számára

A közelmúltban 3 millió dolláros szerződést írt alá az Amerikai Haditengerészet a Pittsburgh egyik elővárosában működő RE2 Robotics vállalattal. A cég csúcstechnológiájú, „emberszabású” robotok és távműködtetésű manipulátorkarok fejlesztésére, valamint gyártására szakosodott.

A haditengerészet fegyverzetfejlesztési kutatóintézetének (ONR), valamint a Washingtoni Egyetem és a Kaliforniai Egyetem (UCLA) közreműködésével elindított STARFISH (Strong Tactile Maritime Feeling, Inspection and Handing) program olyan távvezérelt robotjármű kifejlesztését célozza, amelynek segítségével, emberi élet veszélyeztetése nélkül lehetséges víz alatti robbanóeszközök hatástalanítása. Ha a fejlesztés sikeres lesz, a későbbiekben a technológiát a szárazföldi erők, de a rendvédelmi szervek is alkalmazhatják majd különböző aknák és a városi hadviselésben manapság igencsak elterjedt improvizált robbanóeszközök, pokolgépek hatástalanítására.

A fejlesztés alatt álló eszköz leginkább az ROV – khez lesz hasonló, felszerelve optikai és lézeres érzékelőkkel, szenzorokkal, kamerákkal, valamint szonárral, hogy kezelője minél részletesebb és pontosabb képet kaphasson a gép körül uralkodó viszonyokról. Az igazi újdonságot a távműködtetésű manipulátorkarok jelentik, amelyek már nemcsak egyszerűen egy tárgy megragadására, hanem sokkal finomabb mozdulatokra, így ha szükséges az akna gyújtószerkezetének eltávolítására, vékony vezetékek óvatos átvágására is alkalmasak lesznek. Ennek érdekében a manipulátorok beépített „tapintó” szenzoraik segítségével közvetítik a tárgy egyenetlenségeit, amit a tűzszerész a kezelőkarokon keresztül maga is érzékel és elvileg úgy tapinthatja majd a felületet, mint a saját kezével. A rendszer az alkalmazott algoritmusok segítségével úgymond tanulni is képes lesz és az elraktározott adatokat más feladatok végrehajtásánál is hasznosítani tudja majd.

A STARFISH prototípusának egyelőre még csak két „ujja” van, de a továbbfejlesztett és a jövőben majd rendszeresítésre kerülő változatnak majdhogynem emberi keze lesz és a fejlesztők reményei szerint a legösszetettebb, finom mozdulatokat is végre tudja majd hajtani.

Forrás: https://www.smartbusinessdealmakers.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK