2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új parancsnoka van a Magyar Honvédségnek

Új parancsnoka van a Magyar Honvédségnek
honvedelem.hu  |  2021. 06. 07., 14:35
Új parancsnoka van a Magyar Honvédségnek

Az Országház kupolacsarnokában június 5-én átvette kinevezését Áder János köztársasági elnöktől dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség új parancsnoka.

Áder János köztársasági elnök május 26-án mentette fel tisztségéből Korom Ferenc vezérezredest, a Magyar Honvédség parancsnokát. Új parancsnoknak dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter dr. Ruszin-Szendi Romuluszt javasolta, aki szombaton átvette hivatalos kinevezését az államfőtől. A vezérőrnagy kinevezése 2021. június 3-ától 2026. május 31-éig szól.

Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök beszédében rámutatott: a magyar politika 2010 előtt súlyos hibákat vétett, nem teljesítette a hazánkkal és saját katonáival szembeni kötelességet. Megszüntették a sorkötelezettséget, de nem állítottak a helyére egy modern, ütőképes hadsereget. A technikai eszközállomány lezüllött, lényegében a tönk szélére sodorva a hadsereget. „Csak a szerencsének köszönhető, hogy abban az időben nem kellett fegyverrel megvédeni a hazát, és csak katonáink emberfeletti teljesítményének köszönhetjük, hogy teljesíteni tudtuk nemzetközi kötelezettségeinket” – fogalmazott, hozzátéve: a nemzeti kormány egy olyan gyenge hadsereget örökölt, amely csak abban bízhatott, hogy a NATO segít rajta, ha szükséges. Ilyen körülmények közepette is a hadgyakorlatok és missziós tevékenységek sora igazolta: a magyar katona legalább olyan jó, ha nem jobb, mint bármely társa, így kiérdemelte, hogy méltó feltételek között szolgálhassa hazáját.

A kormányfő leszögezte: közismert tény, hogy egy erős hadsereghez három dolog kell: pénz, pénz, pénz. 2010-ben azonban az ország csak adóssággal rendelkezett, ezért, mielőtt a kormány a hadsereg fejlesztéséhez foghatott volna, először hazánk pénzügyeit kellett rendbe tennie. A gazdasági sikerek végül elvezettek oda, hogy elkezdjék a modernkori magyar állam egyik legnagyobb vállalkozását, felépíteni egy ütőképes hadsereget, s mellé a hadiipart. „Ezt a történelmi fordulatot Korom Ferenc tábornok, a Magyar Honvédség parancsnoka szakmai irányításával hajtottuk végre. Az, hogy idáig eljutottunk, a parancsnok és a politikai irányításért felelős miniszter közös sikere. Korom Ferencnek köszönjük, hogy teljesítette, amit vállalt, és kivezette a Magyar Honvédséget a reménytelenség állapotából” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy egy szabad, független országnak önbizalmat és magabiztosságot csakis saját ereje, saját nemzeti hadserege adhat. „Különösen, ha a világ olyan huzatos helyére állította a jóisten, mint bennünket, magyarokat. Közép-Európát nekünk kell felépítenünk, az itt élő népekkel közösen. Az együttműködéshez a jószándék kevés, erő is kell hozzá, az igazság erő nélkül keveset ér. A pénzügyi stabilitás mellé kell egy ütőképes hadsereg is, hiszen olyan szövetségest nem fogunk találni, ami helyettünk védi meg a hazát. Ha mi nem vagyunk erősek, elvesztünk” – fogalmazott. Mint mondta, Magyarország ma a béke földjének számít Európában, és az a dolgunk, hogy ez így is maradjon. „Az erős hadsereg megteremtésével az a célunk, hogy Magyarországot megtámadni véletlenül se jusson eszébe senkinek, se másik államnak, se terrorcselekmények elkövetőjének, se ránk zúdított migránsinváziónak. A magyar hadseregnek elrettentő erővel kell bírnia” – húzta alá a miniszterelnök.

Orbán Viktor sok sikert és jó egészséget kívánt az új parancsnoknak munkájához. Aláhúzta: dr. Ruszin-Szendi Romulusz egyik fő feladata az lesz, hogy fegyelmezett belső rendjének és a katonaeszmények megőrzése mellett a hadsereget beleszerkessze, beleillessze a magyar társadalomba, fiatalok tízezreit nyerje meg, készítse fel, képezze ki a haza védelmére és a katonaeszmények tiszteletére.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében megköszönte a Korom Ferenc vezérezredes által elvégzett munkát. Mint mondta, eredményesen hajtotta végre a rábízott feladatot, hiszen megteremtette az alapját a korszerűen felszerelt, ütőképes Magyar Honvédség létrehozásának. A tárcavezető a távozó parancsnok után az újat köszöntötte, egyben ki is jelölte annak legfőbb feladatait. „A technikai eszközök beszerzésének és rendszerbe állításának folytatásával egyidőben a fő figyelmet a személyi állományra, a katonákra, az egyéni felszerelések biztosítására, a korszerű és komfortos infrastrukturális feltételek megteremtésére, a katonák életpályamodelljének további fejlesztésére, a személyi állomány megtartására, az önkéntes tartalékos katonákból szerveződő tartalékos ezredek és zászlóaljak felállítására, az oktatásra és képzésre, a fiatalok hazafias, honvédelmi nevelésére, az utánpótlás biztosítására és a nyugállományú katonákról való gondoskodásra kell fordítani” – mondta a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy bármilyen kiváló felkészültséggel vagy rendfokozattal, jogkörrel rendelkezik egy parancsnok, sikeres és eredményes csak akkor lehet, ha tud jó csapatot építeni. „Éppen ezért az ötös szabályt, amely szerint a parancsnok legyen szigorú, követelmény-támasztó, következetes, példamutató és emberséges, ne csak tartsa be, de követelje is meg bajtársaitól és a csapatparancsnokoktól” – fogalmazott dr. Benkő Tibor.

A jelen lévő alakulatparancsnokokhoz és vezetőkhöz fordulva a honvédelmi miniszter a csapatmunkára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, egy olyan időszakban lehetnek parancsnokok, amikor a Magyar Honvédség soha nem látott fejlesztésen megy keresztül, ám Ruszin tábornok csak velük együtt tudja megvalósítani majd a kitűzött célokat. „Ne csak résztvevői, de büszke megalkotói legyenek ennek a folyamatnak. Az ország kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy létrehozzuk azt a Magyar Honvédséget, amelyre már oly régóta vártunk. Mutassanak példát a társadalom minden tagjának, mutassák meg, hogy azokkal az eszközökkel és fejlesztésekkel, amelyekkel bővítjük a Magyar Honvédség képességeit, az ő békéjüket és biztonságukat szolgálják” – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.
 

A hagyományokat követve a csapatzászlót a leköszönt parancsnok, Korom Ferenc vezérezredes adta át utódjának, dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagynak.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!