2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb amerikai indulatokat váltott ki a török Sz–400-as beszerzés

Újabb amerikai indulatokat váltott ki a török Sz–400-as beszerzés
Art of WAR  |  2019. 02. 27., 10:10
Újabb amerikai indulatokat váltott ki a török Sz–400-as beszerzés

Egy nappal az után, hogy a tervezett üzlet visszavonására vonatkozóan a törököknek megjelölt határidő lejárt, Mike Pence, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke újra figyelmeztette Törökországot az orosz Sz–400-as légvédelmi rakéta rendszer beszerzésének leállítására.

Pence a Münchenben megrendezett biztonságpolitikai konferencián szólalt fel. „Nem nézhetjük tétlenül, hogy NATO szövetségeseink az ellenfeleinktől vásárolnak fegyvereket. Képtelenek leszünk a Nyugat biztonságát garantálni, ha szövetségeseink Kelet felé kötelezik el magukat.”

Egy amerikai kormányzati tisztviselő a Military Times magazinnak adott nyilatkozata szerint az USA február 15-ét jelölte meg határidőként Törökországnak, hogy reagáljon, és jelezze szándékát az üzlet lemondására. Amennyiben Törökország ennek nem tesz eleget, úgy az USA le fogja állítani a Patriot légvédelmi rendszer közeljövőben tervezett eladását.

„Egyértelművé tettük Törökország számára, hogy nem kapják meg a Patriotot, ha Sz–400-ast vásárolnak.”

A Patriot beszerzése 3,5 milliárd dollárra becsült üzlet lenne, amely 80 darab Patriot PAC–2 GEM és 60 darab PAC–3 MSE rakéta, valamint az azok alkalmazásához szükséges berendezések eladását foglalná magába.

Az Sz–400 beszerzése mindamellett hatással lenne Törökországnak a többnemzeti fejlesztéssel készülő, ötödik generációs harci repülőgép (Joint Strike Fighter, F–35) programban betöltött szerepére is.

Idén a Pentagon már tett egy jelentést a Kongresszusnak arról, hogy milyen hatást gyakorolna az F–35 programra, ha Törökországot kihagynák. Mivel egyes részegységek Törökországból érkeznek, így a török beszállítások elmaradása a program csúszását okozhatná.

A Kongresszusban még nem született döntés a hivatalos válaszlépésekről.

Pence megemlített egy további, kockázati forrásnak minősített, keleti termékcsoportot is: a kínai kommunikációs rendszereket.

„Az USA egyértelműen tisztázta biztonsági partnereivel a Huawei és más kínai telekommunikációs cégek által jelentett fenyegetéseket. Peking arra kötelezi ezeket a vállalatokat, hogy hatalmas biztonsági apparátusának hozzáférést biztosítsanak minden adathoz, ami rendszereiken és eszközeikön megjelenik. Létfontosságú telekommunikációs hálózatainkat magunknak kell megvédeni.”

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.