2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elkészült a G224LMG golyószóró legújabb változata

Elkészült a G224LMG golyószóró legújabb változata
honvedelem.hu  |  2022. 02. 02., 12:07
Elkészült a G224LMG golyószóró legújabb változata

A Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. csongrádi székhelyére látogatott Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos február elsején. Az új magyar fegyvercsalád megalkotásának helyszínén részletes beszámolót kaptak a lőfegyverek bevizsgálásának jelenlegi állapotáról.

Bozó Gábor, a részvénytársaság vezérigazgatója beszámolt azokról a lőfegyverekről, amelyekkel a tervek szerint a Magyar Honvédség katonáit szerelhetik majd fel. Szólt a G9HSP maroklőfegyverről, a G9SMG géppisztolyról, a G224AR gépkarabélyról, a G224LMG golyószóróról és a G308BR típusú automata puskáról, valamint a G40GL gránátvetőről is.

A 2019 elején megalakult cég nem kisebb feladatot kapott, mint egy teljesen új fegyvercsalád megalkotását - amit úgy neveztek, hogy a jövő magyar fegyverei. Ez a jövő már el is kezdődött, hiszen a fegyverek már bemutatkoztak, a prototípus példányokkal pedig már javában zajlanak a különböző vizsgálatok. Bozó Gábor a fegyverek világában vadonatúj kategóriát teremtő két elsütési rendszerű (könnyű és gyors átalakítással akár stryker, akár kakasos) G9HSP pisztoly kapcsán kiemelte: a konstrukció kiválóan teljesítette az összesen tízezer lövésből álló tartóssági tesztet, valamint az úgynevezett nyúzópróbát is, amelynek lényege, hogy extrém időjárási körülmények között is próbára teszik a fegyver működését. Hozzátette: várhatóan idén tavasszal kezdődhet egy 50 darabos sorozat gyártása, majd ezek csapatpróbája a Magyar Honvédség kötelékében.

Németh Szilárd és Maróth Gáspár látogatásának apropójaként Bozó Gábor bemutatta a G224LMG golyószóró legfrissebb változatát, amely jelenleg mindössze nagyjából hat kilogramm súlyú, de tervezetten újabb egy kilogrammal könnyebb lesz a további fejlesztési munkálatoknak köszönhetően. Mint a részvénytársaság vezérigazgatója elmondta: a golyószóró fejlesztése prioritásnak számít, mivel a Magyar Honvédség - a különleges rendeltetésű katonák által alkalmazott M249 kivételével - jelenleg nem rendelkezik a kategóriába illő támogató fegyverrel.

A látogatáson – amelyen jelen volt Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Bedő Tamás, Csongrád polgármestere és Gyovai Gáspár alpolgármester is – Németh Szilárd parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes elismerésének és köszönetének adott hangot. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos pedig extrém gyorsnak nevezte azt a folyamatot, ami oda vezetett, hogy a fegyverfejlesztés 2019-es kezdeteitől mára már kézzel foghatóak a két évvel ezelőtt megálmodott fegyverek. Rámutatott: mindezt úgy, hogy 2010-ben gyakorlatilag a semmiből kellett elkezdeni újjáépíteni azt a hadi- és védelmi ipart, amelynek első eredményeit ma láthatjuk. Az új magyar fegyvercsalád kapcsán a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos megjegyezte: a nemzetközi szabadalmakra is alkalmas újításokkal rendelkező konstrukciók nem csak itthon, de külföldön is nagy elismerést váltottak ki a különböző szakmai körökben. Kiemelte: a napjainkban is érzékelhetően villámgyorsan változó biztonságpolitikai környezetben létfontosságú mindent megtennünk saját biztonságunk garantálása érdekében.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.