2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elkészült a G224LMG golyószóró legújabb változata

Elkészült a G224LMG golyószóró legújabb változata
honvedelem.hu  |  2022. 02. 02., 12:07
Elkészült a G224LMG golyószóró legújabb változata

A Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. csongrádi székhelyére látogatott Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos február elsején. Az új magyar fegyvercsalád megalkotásának helyszínén részletes beszámolót kaptak a lőfegyverek bevizsgálásának jelenlegi állapotáról.

Bozó Gábor, a részvénytársaság vezérigazgatója beszámolt azokról a lőfegyverekről, amelyekkel a tervek szerint a Magyar Honvédség katonáit szerelhetik majd fel. Szólt a G9HSP maroklőfegyverről, a G9SMG géppisztolyról, a G224AR gépkarabélyról, a G224LMG golyószóróról és a G308BR típusú automata puskáról, valamint a G40GL gránátvetőről is.

A 2019 elején megalakult cég nem kisebb feladatot kapott, mint egy teljesen új fegyvercsalád megalkotását - amit úgy neveztek, hogy a jövő magyar fegyverei. Ez a jövő már el is kezdődött, hiszen a fegyverek már bemutatkoztak, a prototípus példányokkal pedig már javában zajlanak a különböző vizsgálatok. Bozó Gábor a fegyverek világában vadonatúj kategóriát teremtő két elsütési rendszerű (könnyű és gyors átalakítással akár stryker, akár kakasos) G9HSP pisztoly kapcsán kiemelte: a konstrukció kiválóan teljesítette az összesen tízezer lövésből álló tartóssági tesztet, valamint az úgynevezett nyúzópróbát is, amelynek lényege, hogy extrém időjárási körülmények között is próbára teszik a fegyver működését. Hozzátette: várhatóan idén tavasszal kezdődhet egy 50 darabos sorozat gyártása, majd ezek csapatpróbája a Magyar Honvédség kötelékében.

Németh Szilárd és Maróth Gáspár látogatásának apropójaként Bozó Gábor bemutatta a G224LMG golyószóró legfrissebb változatát, amely jelenleg mindössze nagyjából hat kilogramm súlyú, de tervezetten újabb egy kilogrammal könnyebb lesz a további fejlesztési munkálatoknak köszönhetően. Mint a részvénytársaság vezérigazgatója elmondta: a golyószóró fejlesztése prioritásnak számít, mivel a Magyar Honvédség - a különleges rendeltetésű katonák által alkalmazott M249 kivételével - jelenleg nem rendelkezik a kategóriába illő támogató fegyverrel.

A látogatáson – amelyen jelen volt Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Bedő Tamás, Csongrád polgármestere és Gyovai Gáspár alpolgármester is – Németh Szilárd parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes elismerésének és köszönetének adott hangot. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos pedig extrém gyorsnak nevezte azt a folyamatot, ami oda vezetett, hogy a fegyverfejlesztés 2019-es kezdeteitől mára már kézzel foghatóak a két évvel ezelőtt megálmodott fegyverek. Rámutatott: mindezt úgy, hogy 2010-ben gyakorlatilag a semmiből kellett elkezdeni újjáépíteni azt a hadi- és védelmi ipart, amelynek első eredményeit ma láthatjuk. Az új magyar fegyvercsalád kapcsán a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos megjegyezte: a nemzetközi szabadalmakra is alkalmas újításokkal rendelkező konstrukciók nem csak itthon, de külföldön is nagy elismerést váltottak ki a különböző szakmai körökben. Kiemelte: a napjainkban is érzékelhetően villámgyorsan változó biztonságpolitikai környezetben létfontosságú mindent megtennünk saját biztonságunk garantálása érdekében.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága az utazási kereslet növekedése és szélestörzsű flottájának bővítése miatt tapasztalt pilótákat toboroz Magyarországról is.