2024. 06. 20. csütörtök
Rafael
: 396 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elkészült a G224LMG golyószóró legújabb változata

Elkészült a G224LMG golyószóró legújabb változata
honvedelem.hu  |  2022. 02. 02., 12:07
Elkészült a G224LMG golyószóró legújabb változata

A Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. csongrádi székhelyére látogatott Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos február elsején. Az új magyar fegyvercsalád megalkotásának helyszínén részletes beszámolót kaptak a lőfegyverek bevizsgálásának jelenlegi állapotáról.

Bozó Gábor, a részvénytársaság vezérigazgatója beszámolt azokról a lőfegyverekről, amelyekkel a tervek szerint a Magyar Honvédség katonáit szerelhetik majd fel. Szólt a G9HSP maroklőfegyverről, a G9SMG géppisztolyról, a G224AR gépkarabélyról, a G224LMG golyószóróról és a G308BR típusú automata puskáról, valamint a G40GL gránátvetőről is.

A 2019 elején megalakult cég nem kisebb feladatot kapott, mint egy teljesen új fegyvercsalád megalkotását - amit úgy neveztek, hogy a jövő magyar fegyverei. Ez a jövő már el is kezdődött, hiszen a fegyverek már bemutatkoztak, a prototípus példányokkal pedig már javában zajlanak a különböző vizsgálatok. Bozó Gábor a fegyverek világában vadonatúj kategóriát teremtő két elsütési rendszerű (könnyű és gyors átalakítással akár stryker, akár kakasos) G9HSP pisztoly kapcsán kiemelte: a konstrukció kiválóan teljesítette az összesen tízezer lövésből álló tartóssági tesztet, valamint az úgynevezett nyúzópróbát is, amelynek lényege, hogy extrém időjárási körülmények között is próbára teszik a fegyver működését. Hozzátette: várhatóan idén tavasszal kezdődhet egy 50 darabos sorozat gyártása, majd ezek csapatpróbája a Magyar Honvédség kötelékében.

Németh Szilárd és Maróth Gáspár látogatásának apropójaként Bozó Gábor bemutatta a G224LMG golyószóró legfrissebb változatát, amely jelenleg mindössze nagyjából hat kilogramm súlyú, de tervezetten újabb egy kilogrammal könnyebb lesz a további fejlesztési munkálatoknak köszönhetően. Mint a részvénytársaság vezérigazgatója elmondta: a golyószóró fejlesztése prioritásnak számít, mivel a Magyar Honvédség - a különleges rendeltetésű katonák által alkalmazott M249 kivételével - jelenleg nem rendelkezik a kategóriába illő támogató fegyverrel.

A látogatáson – amelyen jelen volt Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Bedő Tamás, Csongrád polgármestere és Gyovai Gáspár alpolgármester is – Németh Szilárd parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes elismerésének és köszönetének adott hangot. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos pedig extrém gyorsnak nevezte azt a folyamatot, ami oda vezetett, hogy a fegyverfejlesztés 2019-es kezdeteitől mára már kézzel foghatóak a két évvel ezelőtt megálmodott fegyverek. Rámutatott: mindezt úgy, hogy 2010-ben gyakorlatilag a semmiből kellett elkezdeni újjáépíteni azt a hadi- és védelmi ipart, amelynek első eredményeit ma láthatjuk. Az új magyar fegyvercsalád kapcsán a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos megjegyezte: a nemzetközi szabadalmakra is alkalmas újításokkal rendelkező konstrukciók nem csak itthon, de külföldön is nagy elismerést váltottak ki a különböző szakmai körökben. Kiemelte: a napjainkban is érzékelhetően villámgyorsan változó biztonságpolitikai környezetben létfontosságú mindent megtennünk saját biztonságunk garantálása érdekében.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.