2024. 06. 17. hétfő
Alida, Laura
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb fejezetéhez érkezett a ´´drónok harca´´

Újabb fejezetéhez érkezett a ´´drónok harca´´
Art of WAR  |  2019. 10. 08., 09:40
Újabb fejezetéhez érkezett a ´´drónok harca´´

„Dróntámadás érte a világ legnagyobb olajfinomítóját.” „Drón miatt leállt a frankfurti repülőtér.” „Drónokkal támad az Iszlám Állam.” „Drón káosz a gatwicki repülőtéren.” „Drónokkal végrehajtott terrortámadástól tart az Európai Bizottság.” Csak pár hír a 2019-es év eseményeiből.

Az elmúlt évtizedben egyértelművé vált, hogy a pilóta nélküli légijárművek megjelenésével egy új, soha nem látott hadviselés vette kezdetét. Ezen eszközök széleskörű elterjedése, megfizethetővé válása olyan biztonsági kérdéseket vetettek fel, melyek megválaszolása nem tűr halasztást.

A győri rakétaezred honlapja folyamatosan beszámol a piacon található drónok elleni rendszerekről. Ezen eszközök – bár a kor kihívásainak többé-kevésbé eleget tesznek – még nem terjedtek el, főleg katonai bázisokat, illetve kiemelten fontos létesítményeket oltalmaznak velük.

A jövőben egy újabb ilyen komplexum lesz – a drónok elleni technológiában jártas – Raytheon által fejlesztett úgynevezett nagy teljesítményű mikrohullámú (High-Power Microwave – HPM) rendszer is.

A HPM gyakorlatilag egy, a térbe kisugárzott nagy teljesítményű elektromágneses lökettel bénítja meg a célpontokat. Mivel ez az energia nem egy bemért pilóta nélküli légijárműre irányul, hanem a tér egy bizonyos szegletére, így alkalmas egy terület lefedésére, és az onnan nagy mennyiségben érkező drónok tömeges hatástalanítására.

A HPM frekvencia- és rádiókommunikációs zavarokat alkalmaz, ezáltal a kapcsolat a földi irányítórendszerrel megszakad. Az így semlegesített drónok vagy visszatérnek a kiindulási pontjukra (műholdas kapcsolat esetén), vagy egyszerűen irányíthatatlanná válnak és lezuhannak. Ezáltal vagy a drónt irányító személy helyzete mérhető be, vagy magából a földre kényszerített eszközből nyerhető ki hasznos információ. Az eszköz teljesítménye 2 fokozatban állítható. Az egyik a „disrupt” vagyis szétválasztás, a másik a „damage” vagyis károsítás.

„Több lehetőség is kínálkozik arra, hogy semlegesítsünk egy drónt. ” – nyilatkozta Dr. Thomas Bussing, a Raytheon rakétarendszereiért felelős alelnöke, így célozva arra, hogy bár a pilóta nélküli légijárművek légvédelmi rakétákkal is megsemmisíthetők, e módszer rendkívül költséges, hisz a rakéták ára gyakran sokszorosa az így leküzdött eszközöknek.

A Hormuzi-szorosnál kialakult konfliktusban korábban már sikerrel alkalmazták az úgynevezett nagy energiájú lézert (High-Energy Laser - HEL), mikor egy amerikai hadi hajó megsemmisített egy hozzá túl közel merészkedő iráni drónt. A nagy teljesítményű mikrohullámú rendszer és a nagy energiájú lézer közös alkalmazása kulcsszerepet kaphat a jövő konfliktusaiban. Egymást kiegészítve megfelelő védelmet nyújtanak az oltalmazott létesítményeknek. Míg a HPM lefedi a tér egy részét, addig a HEL képes megsemmisíteni egy másik irányból érkező támadó eszközt.

A HMP egy újabb bizonyíték arra, hogy a pilóta nélküli légijárművek jelentette fenyegetés létezik, s azt az Amerikai Egyesült Államok komolyan veszi. A drónelhárító rendszerek piaca folyamatosan bővül, a kérdés már csak az, vajon melyik eszköz válik a technológia igazi úttörőjévé.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.