2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb fejezetéhez érkezett a ´´drónok harca´´

Újabb fejezetéhez érkezett a ´´drónok harca´´
Art of WAR  |  2019. 10. 08., 09:40
Újabb fejezetéhez érkezett a ´´drónok harca´´

„Dróntámadás érte a világ legnagyobb olajfinomítóját.” „Drón miatt leállt a frankfurti repülőtér.” „Drónokkal támad az Iszlám Állam.” „Drón káosz a gatwicki repülőtéren.” „Drónokkal végrehajtott terrortámadástól tart az Európai Bizottság.” Csak pár hír a 2019-es év eseményeiből.

Az elmúlt évtizedben egyértelművé vált, hogy a pilóta nélküli légijárművek megjelenésével egy új, soha nem látott hadviselés vette kezdetét. Ezen eszközök széleskörű elterjedése, megfizethetővé válása olyan biztonsági kérdéseket vetettek fel, melyek megválaszolása nem tűr halasztást.

A győri rakétaezred honlapja folyamatosan beszámol a piacon található drónok elleni rendszerekről. Ezen eszközök – bár a kor kihívásainak többé-kevésbé eleget tesznek – még nem terjedtek el, főleg katonai bázisokat, illetve kiemelten fontos létesítményeket oltalmaznak velük.

A jövőben egy újabb ilyen komplexum lesz – a drónok elleni technológiában jártas – Raytheon által fejlesztett úgynevezett nagy teljesítményű mikrohullámú (High-Power Microwave – HPM) rendszer is.

A HPM gyakorlatilag egy, a térbe kisugárzott nagy teljesítményű elektromágneses lökettel bénítja meg a célpontokat. Mivel ez az energia nem egy bemért pilóta nélküli légijárműre irányul, hanem a tér egy bizonyos szegletére, így alkalmas egy terület lefedésére, és az onnan nagy mennyiségben érkező drónok tömeges hatástalanítására.

A HPM frekvencia- és rádiókommunikációs zavarokat alkalmaz, ezáltal a kapcsolat a földi irányítórendszerrel megszakad. Az így semlegesített drónok vagy visszatérnek a kiindulási pontjukra (műholdas kapcsolat esetén), vagy egyszerűen irányíthatatlanná válnak és lezuhannak. Ezáltal vagy a drónt irányító személy helyzete mérhető be, vagy magából a földre kényszerített eszközből nyerhető ki hasznos információ. Az eszköz teljesítménye 2 fokozatban állítható. Az egyik a „disrupt” vagyis szétválasztás, a másik a „damage” vagyis károsítás.

„Több lehetőség is kínálkozik arra, hogy semlegesítsünk egy drónt. ” – nyilatkozta Dr. Thomas Bussing, a Raytheon rakétarendszereiért felelős alelnöke, így célozva arra, hogy bár a pilóta nélküli légijárművek légvédelmi rakétákkal is megsemmisíthetők, e módszer rendkívül költséges, hisz a rakéták ára gyakran sokszorosa az így leküzdött eszközöknek.

A Hormuzi-szorosnál kialakult konfliktusban korábban már sikerrel alkalmazták az úgynevezett nagy energiájú lézert (High-Energy Laser - HEL), mikor egy amerikai hadi hajó megsemmisített egy hozzá túl közel merészkedő iráni drónt. A nagy teljesítményű mikrohullámú rendszer és a nagy energiájú lézer közös alkalmazása kulcsszerepet kaphat a jövő konfliktusaiban. Egymást kiegészítve megfelelő védelmet nyújtanak az oltalmazott létesítményeknek. Míg a HPM lefedi a tér egy részét, addig a HEL képes megsemmisíteni egy másik irányból érkező támadó eszközt.

A HMP egy újabb bizonyíték arra, hogy a pilóta nélküli légijárművek jelentette fenyegetés létezik, s azt az Amerikai Egyesült Államok komolyan veszi. A drónelhárító rendszerek piaca folyamatosan bővül, a kérdés már csak az, vajon melyik eszköz válik a technológia igazi úttörőjévé.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.