2023. 03. 20. hétfő
Klaudia
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb fejezetéhez érkezett a ´´drónok harca´´

Újabb fejezetéhez érkezett a ´´drónok harca´´
Art of WAR  |  2019. 10. 08., 09:40
Újabb fejezetéhez érkezett a ´´drónok harca´´

„Dróntámadás érte a világ legnagyobb olajfinomítóját.” „Drón miatt leállt a frankfurti repülőtér.” „Drónokkal támad az Iszlám Állam.” „Drón káosz a gatwicki repülőtéren.” „Drónokkal végrehajtott terrortámadástól tart az Európai Bizottság.” Csak pár hír a 2019-es év eseményeiből.

Az elmúlt évtizedben egyértelművé vált, hogy a pilóta nélküli légijárművek megjelenésével egy új, soha nem látott hadviselés vette kezdetét. Ezen eszközök széleskörű elterjedése, megfizethetővé válása olyan biztonsági kérdéseket vetettek fel, melyek megválaszolása nem tűr halasztást.

A győri rakétaezred honlapja folyamatosan beszámol a piacon található drónok elleni rendszerekről. Ezen eszközök – bár a kor kihívásainak többé-kevésbé eleget tesznek – még nem terjedtek el, főleg katonai bázisokat, illetve kiemelten fontos létesítményeket oltalmaznak velük.

A jövőben egy újabb ilyen komplexum lesz – a drónok elleni technológiában jártas – Raytheon által fejlesztett úgynevezett nagy teljesítményű mikrohullámú (High-Power Microwave – HPM) rendszer is.

A HPM gyakorlatilag egy, a térbe kisugárzott nagy teljesítményű elektromágneses lökettel bénítja meg a célpontokat. Mivel ez az energia nem egy bemért pilóta nélküli légijárműre irányul, hanem a tér egy bizonyos szegletére, így alkalmas egy terület lefedésére, és az onnan nagy mennyiségben érkező drónok tömeges hatástalanítására.

A HPM frekvencia- és rádiókommunikációs zavarokat alkalmaz, ezáltal a kapcsolat a földi irányítórendszerrel megszakad. Az így semlegesített drónok vagy visszatérnek a kiindulási pontjukra (műholdas kapcsolat esetén), vagy egyszerűen irányíthatatlanná válnak és lezuhannak. Ezáltal vagy a drónt irányító személy helyzete mérhető be, vagy magából a földre kényszerített eszközből nyerhető ki hasznos információ. Az eszköz teljesítménye 2 fokozatban állítható. Az egyik a „disrupt” vagyis szétválasztás, a másik a „damage” vagyis károsítás.

„Több lehetőség is kínálkozik arra, hogy semlegesítsünk egy drónt. ” – nyilatkozta Dr. Thomas Bussing, a Raytheon rakétarendszereiért felelős alelnöke, így célozva arra, hogy bár a pilóta nélküli légijárművek légvédelmi rakétákkal is megsemmisíthetők, e módszer rendkívül költséges, hisz a rakéták ára gyakran sokszorosa az így leküzdött eszközöknek.

A Hormuzi-szorosnál kialakult konfliktusban korábban már sikerrel alkalmazták az úgynevezett nagy energiájú lézert (High-Energy Laser - HEL), mikor egy amerikai hadi hajó megsemmisített egy hozzá túl közel merészkedő iráni drónt. A nagy teljesítményű mikrohullámú rendszer és a nagy energiájú lézer közös alkalmazása kulcsszerepet kaphat a jövő konfliktusaiban. Egymást kiegészítve megfelelő védelmet nyújtanak az oltalmazott létesítményeknek. Míg a HPM lefedi a tér egy részét, addig a HEL képes megsemmisíteni egy másik irányból érkező támadó eszközt.

A HMP egy újabb bizonyíték arra, hogy a pilóta nélküli légijárművek jelentette fenyegetés létezik, s azt az Amerikai Egyesült Államok komolyan veszi. A drónelhárító rendszerek piaca folyamatosan bővül, a kérdés már csak az, vajon melyik eszköz válik a technológia igazi úttörőjévé.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.