2023. 05. 29. hétfő
Magdolna
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Észak-Korea újabb, titokzatos rakétahordozó tengeralattjárói

Észak-Korea újabb, titokzatos rakétahordozó tengeralattjárói
Art of WAR  |  2019. 10. 21., 16:00
Észak-Korea újabb, titokzatos rakétahordozó tengeralattjárói

A közelmúltban fényképes beszámolók láttak napvilágot Észak-Korea teljhatalmú urának, Kim Dzsong Unnak az egyik, meg nem nevezett észak-koreai hajógyárban tett látogatásáról, ahol egy teljesen új típusúnak titulált rakétahordozó tengeralattjáró előrehaladott építési munkálatait szemlélte meg. A jelek szerint azonban, már évek óta, több hasonló projekt is folyamatban van.

Még 2014 – ben, Észak-Korea északkeleti partvidékén fekvő Sinpo város hajógyáráról készült meglehetősen rossz minőségű műholdfelvételeken egy új típusú tengeralattjárót fedeztek fel. Az igazi médiaspekulációk azonban csak azután kezdődtek el vele kapcsolatban, miután 2016 augusztusában, a szokásos amerikai – dél-koreai közös hadgyakorlat idején az ismeretlen hajóról sikeres rakétatesztet hajtottak végre, egy NK-11 – es, közepes hatótávolságú, ballisztikus rakétával. Az első találgatások szerint az északiaknak sikerült egy Oroszországból beszerzett régi, Projekt 629 - Golf II típusú egységet működőképessé tenni, de  az alaposabb vizsgálatok hamar kiderítették, hogy egészen másról van szó.

A rakéta feltételezett elhelyezése

A Sinpo-B – nek nevezett hajó mindössze 65 - 68 méter hosszú, vízkiszorítása pedig kb. 1650- 2000 tonna lehet, így legalább 30 méterrel rövidebb egy Golf II – nél, de így is jóval nagyobb a jól ismert Sang-O és Yono típusú törpe tengeralattjáróknál és azokhoz hasonlóan, dízel – elektromos meghajtással rendelkezik. Mivel tornya feltűnően nagyméretű, így nyilvánvaló, hogy a mintául szolgáló korai szovjet rakétahordozókhoz hasonlóan, az egyetlen Pukgeukseong-1 (NK-11) rakétát tartalmazó indítótubus itt lett elhelyezve. A hordozott fegyver szilárd hajtóanyagú és hatótávolsága 1650 – 2500 kilométer közé esik.

NK-11 ballisztikus rakéta

Az azóta készült újabb műholdfelvételek szerint, a sinpoi hajógyárban nem állt le a munka, mivel azokon több, közel 10 méter átmérőjű, összeszerelésre váró törzsszekció is látható, ami arra utal, hogy a Sinpo-B után már készül annak nagyobb, továbbfejlesztett változata. A találgatások szerint a Sinpo-C legalább 3000 tonnás vízkiszorítású lesz és hajtóműve az egyre elterjedtebb, levegőtől független, vagyis AIP rendszerű, vagy esetleg nukleáris lesz. A feltételezések szerint, ez már legalább három NK-11 – et lesz képes majd hordozni és indítani.

 

 

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.
2023. 05. 09., 11:12
Izgalmas honvédelmi kiállítás és interaktív tér nyílik a Bálnában épülő honvédelmi központban május 9-én!

  JETfly Magazin

2023. május 26-án, pénteken, ismét kinyitotta kapuit a spotterek előtt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, ahol több újdonság is várta a repülőgépek fotósait. Mutatjuk Olvasóinknak a helyszínen készült felvételeket!