2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az elődökre emlékeztek Veszprémben

Art of WAR  |  2007. 02. 07., 11:45

Február 6-án, az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezrednél ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a rádiótechnikai fegyvernem napjáról. A rendezvényen részt vett Varga János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese, Veszprém város vezetői, a rendvédelmi szervek képviselői, az alakulat nyugdíjasai. Az állománygyűlés előtt megkoszorúzták az ezred laktanyájában, a rádiótechnikai szolgálatot ellátók emlékére emelt kopjafát.

Beszédében Szücs Pál ezredes, az ezred parancsnoka emlékeztetett arra, hogy 13 évvel ezelőtt azért február 6-át választották a fegyvernem napjává, mert Bay Zoltán mérnök és tudós, a mikrohullámú technika egyik legnagyobb ismerője munkatársaival 1946-ban e napon mérte a Hold –Föld távolságot. A kísérletnek óriási jelentősége volt a maga korában, de a technika, a tudomány mai szintjén sem csökkent az értéke.

Szücs ezredes arról is szólt, hogy Bay Zoltán szellemiségén túl emlékeznünk kell azokra a nagy elődökre, a volt munkatársakra, a sok-sok sorkatonai szolgálatát letöltött fiatalra, akik akár több évig feszülten figyelték az indikátort, tervtáblán rajzolták a repülők útvonalát, és a plexitáblák előtt ülve továbbították az információkat. A mai napon tisztelgünk azon technikusok előtt is – folytatta – akik minden tudásukkal óvták, javították a régmúlt és a jelen technikai eszközeit, s tiszteletünket fejezzük ki azok iránt, akik a föld alatt, 24 órás szolgálatban óvták légterünket. Hősök voltak ők, a mindennapok hősei, akik felelősségteljes munkájukkal járultak hozzá hazánk légterének védelméhez.

 A koszorúzást követő állománygyülésen felolvasták Havril András vezérezredesnek, a HM Honvéd Vezérkar főnökének köszöntőlevelét, majd az ezred parancsnoka elevenítette fel Bay Zoltán munkásságát. Az 1900-ban Gyulaváriban született tudós – szólt Szücs ezredes Bay Zoltán katonai témájú kutatásairól és eredményeiről – az 1940-es évek elejétől, a Honvédelmi Minisztérium megbízásából kezdett el kutatócsoportjával foglalkozni mikrohullámú kísérletekkel, a rádiólokátorok kifejlesztésével. A magyarországi lokátor kutatás ezekben az években indult meg, felhasználva azt a kimagasló szellemi kapacitást, amelyet a kiválóan képzett fizikusok és mérnökök biztosítottak. A kutatócsoport első feladata a mikrohullámok alkalmazása elméleti alapjainak lerakása, a müködési feltételek megteremtése és a szerkezeti megoldások kidolgozása volt. Az úgynevezett „holdradar” kísérlet kettős célt szolgált: választ vártak arra a tudományos kérdésre, hogy a mikrohullámok kijutnak-e a világürbe, illetve, ha igen, miként veri vissza ezeket a hullámokat a Hold?

 A Dallos György által kifejlesztett adóvevővel először 30, majd 100 kilométeres távolságból tudtak kapcsolatot teremteni, 1943. áprilisában pedig már radarjeleket tudtak megjeleníteni földi tárgyakról. Az újpesti Tungsram gyár tetején telepített kísérleti lokátor katódsugárcső-ernyőjén megjelentek a Dunán úszó hajókról visszaverődő jelek. A háborús körülmények közepette is folytatott – így értelemszerüen csekély anyagi támogatást kapott – kutatás és fejlesztés eredményeként 1946. februárjában jutottak el odáig, hogy kijelenthették: megradarozták a Holdat. Mint később kiderült, az amerikaiak egy hónappal korábban már hasonló eredményt értek el, de ez nem csökkenti Bay és társai érdemeit. A magyar tudósoknak ugyanis az amerikaiakénál nehezebb körülmények között, háborús környezetben, szegényes anyagi és technikai feltételek mellett sikerült nemzetközi mércével is kimagaslót alkotniuk. Ma már az is elmondható, az a kísérlet indította el azt a folyamatot, amelynek nyomán egy új tudományág született, a radarcsillagászat, mely szülőatyjának máig is Bay Zoltánt tartják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK