2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Miniszteri látogatás a Miskolci Egyetemen

Art of WAR  |  2007. 02. 15., 11:05

Milyen kilátásai, lehetőségei vannak azoknak a diplomás fiataloknak, akik a Magyar Honvédségen belül képzelik el jövőjüket? Többek között erre a kérdésre kaphatnak választ az ország legjelentősebb egyetemein tanulók a haderő legújabb toborzó körútjának során. Az új kampány első állomása február 14-én a Miskolci Egyetem volt, ahol dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter aktuális honvédelmi kérdésekről tartott előadást és készséggel válaszolt a feltett kérdésekre is.

Az egyetem központi épületének aulájában már kora délutántól technikai bemutató várta a hallgatókat, akik a honvédségben rendszeresített fegyverek beható tanulmányozása mellett kipróbálhatták a pilótatoborzás részét képező Jetfly szimulátor katapult ülését is. A Kanadában zajló vadászrepülőpilóta-képzésről akár Szabó Zoltán „Topi” őrnagy, világbajnok vadászpilótától is megtudhattak hasznos információkat. A Misszióban jártam címü fotókiállítás képei mellett, az előadóteremben civil-katonai kapcsolatokkal foglalkozó szakemberek meséltek afganisztáni élményeikről. A figyelmesebbek megtudhatták például, hogy néha egy-egy apró ajándékkal könnyen el lehet nyerni a helyi vezetők barátságát és az is kiderült: hiába áll össze a többnemzeti magyar–olasz–norvég katonai röplabda-válogatott, az afganisztániak csapatán még így sem lehet felülkerekedni.

 A hallgatók képet kaptak a magyar tartományi újjáépítési csoport feladatairól és eredményeiről. Arról, hogy egy újjáépítési csoport nagymértékben hozzájárul az ország fejlődéséhez és arról, hogy a magyar kontingens – egyebek mellett – az oktatási és egészségügyi intézményeket, valamint a kormányzati szerveket segíti, és infrastrukturális beruházásokat hajt végre. A rendelkezésre álló pénzeszközökből eddig 55 különféle projekt valósult meg. Az oktatási infrastruktúra javítása keretében – magyar segítséggel – hét helyen iskolákat újítottak fel. Összesen 140 sátorban rendeztek be osztálytermeket, segítségükkel jelentősen javultak a tanítási feltételek. Pol-e-Khomriban, a helyi kórházban, TBC-s betegek ellátását szolgáló centrumot építettek, amely a betegellátás feladatain túl, tartományi szinten koordinálja a tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdéseket.

A honvédségi egyetemi délután fővendégét – dr. Szekeres Imre honvédelmi minisztert – prof. dr. Patkó Gyula rektor és dr. Mang Béla, stratégiai és fejlesztési rektor-helyettes fogadta. A zártkörü megbeszélést követően dr. Szekeres Imre is kipróbálta a már említett szimulátort, majd megtartotta előadását az addigra szinte teljesen megtelt előadóteremben. Felvezetésként prof. dr. Patkó Gyula rektor hangsúlyozta: fontos nap ez az egyetem életében, amely egyébként csaknem tíz éve áll szerződéses kapcsolatban a honvédelmi tárcával.

Dr. Szekeres Imre Hivatásunk a honvédelem címü előadásában szólt többek között a Magyar Honvédség alapvető feladatairól, a haderőben lezajlott legfontosabb szerkezeti, szervezeti változásokról, hazánk stabil biztonságpolitikai környezetéről, a kutatás-fejlesztés kérdéseiről és a hadsereg missziós feladatvállalásairól.

 Mint ismert a Magyar Honvédség két éve tért át az önkéntes haderő rendszerére, amely döntő módon megváltoztatta a haderő lehetőségeit és körülményeit. A reform másik fontos eleme az egységesített vezetési rendszer kialakítása, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megalakulása. A Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar egy szervezetben van, így biztosítjuk a katonai és civil irányítás egységét – szögezte le dr. Szekeres Imre. Hozzátette: az idén a csapatoknál szolgáló katonák száma 5000 fővel növekszik, ellenben a racionalizálás érdekében az eddigi 74 hadrendi elem helyett csak 31 müködik tovább. A rendszer hatékony és költségtakarékos müködését a honvédelmi tárca első embere egyetlen példával illusztrálta: azért AN–26-os repülőgépekkel biztosítjuk afganisztáni csapataink ellátását, mert ez majdnem tizenöt százalékkal olcsóbb, mintha például német légi hidat bérelnénk.

Katonáink felkészültségéről és kiképzéséről mindennél többet mond az a tény, miszerint azok, akik már rendelkeznek a modern erők megóvása (force protection) képességgel, képesek egy perc leforgása alatt intravénás injekciót adni megsebesült társuknak. A gyengébbik nemhez tartozó hallgatók bizonyára örömmel értesültek arról, hogy jelenleg a Magyar Honvédség állományának tizenhat százaléka nő, akik nagyon fontos katonai beosztásokban kiváló teljesítményt nyújtanak. A tisztek és tiszthelyettesek majdnem háromnegyed része legalább egy nyelvvizsgával bír, többen pedig két diplomával is rendelkeznek. A kanadai pilótaképzésre kitérve dr. Szekeres Imre hangsúlyozta: száz jelöltből, csak egy alkalmas erre a komoly és kiemelkedő képességeket kívánó feladatra.

Jelenleg ezer magyar katona teljesít szolgálatot külföldi misszióban, ebből 500 a Balkánon, mert Magyarország számára kiemelt fontosságú e régió stabilitása – jegyezte meg a missziós feladatokról szólva a honvédelmi miniszter. Elhangzott: az afganisztáni misszió a NATO talán legfontosabb missziója, mert az ország a terrorizmus egyik lehetséges bázisa és hazánk saját biztonságát növeli azzal, ha részt vállal a demokratikus folyamatok elindításában. Tény, hogy a katonák állandó feszültségben élnek, de a tárca minden lehetséges eszközzel igyekszik szavatolni biztonságukat. Az egyik ilyen eszköz az alig másfél méter hosszú robotrepülőgép, amely éjjel-nappal monitorozza a területet. A felvételeket számítógépen elemzik és amennyiben a megszokott állapotoktól eltérő tárgyakat, jelenségeket észlelnek, azt a járőrök azonnal megvizsgálják. Ugyancsak a biztonságot erősíti a tüzszerész kutyák alkalmazása is.

– A magyar katonák különösen jók az úgynevezett CIMIC-képességben, ami eddig nagyon eredményes – utalt a korábbi élménybeszámolóra dr. Szekeres Imre.

 A kutatás-fejlesztéssel kapcsolatban hallhattuk: a honvédelmi tárca azokra a speciális területekre fókuszál, ahol a NATO-ban hiány mutatkozik. Ezek biztosításával a magyar haderő jelentősen felértékelődik. Ilyen például a NATO Reagáló Erő (NRF) harmadik váltásának keretében sikeresen alkalmazott biológiai laboratórium. Jelenleg Európában egyedül Magyarország rendelkezik ezzel a képességgel – a rigai NATO csúcsértekezlet biológiai biztosítását is országunk látta el. A megkezdett haditechnikai fejlesztések közül kiemelkedik a Gripen repülőgépek, illetve a hozzátartozó fegyverzetek beszerzése és az AWACS-programban való részvétel. A nemzeti programok közül a tárca nagy hangsúlyt fektet a híradó-informatikai és a gépjármü-fejlesztési program, továbbá a víztisztító képesség megvalósítására, fejlesztésére. A katona személyi védelmét jelentősen növeli egyéni fegyverzetének megsemmisítő képességének fokozása. Az új 7.62x51 milliméteres AP (páncéltörő) és 7.62x51 milliméteres ML ( mesterlövő) töltények ezt a célt szolgálják. A Honvédelmi Minisztérium mérnökei, szakemberei kifejlesztettek egy nagysebességü felderítő iránymérő berendezést, amely a frekvenciaugratásos üzemmódú rádiók táviratainak lehallgatását teszi lehetővé. A berendezés digitális jelfeldolgozó technológiája európai színvonalú.

Az előadást követően dr. Szekeres Imre kérdésekre válaszolva elmondta többek között, hogy a magyar katonák a külföldi tisztek egyhangú véleménye szerint is kiválóan képzettek. Zárszavában kiemelte: a Magyar Honvédség érdekes, izgalmas, kihívásokkal teli lehetőségeket nyújt azok számára, akik a diplomájuk megszerzése akár katonaként, akár civilként, de a haderő kötelékein belül képzelik el jövőjüket.

Galéria: Miniszteri látogatás a Miskolci Egyetemen

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK