2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Budapesten a Svéd Fegyveres Erők főparancsnoka

Art of WAR  |  2007. 03. 07., 13:59

Havril András vezérezredesnek, a HM Honvéd Vezérkar főnökének meghívására március 5-én hivatalos látogatásra érkezett Budapestre Häkan Syrén vezérezredes, a Svéd Fegyveres Erők főparancsnoka. A tervek szerint a háromnapos program során a magyar–svéd katonai együttműködés valamennyi fontos területét számba veszi a két katonai vezető. Havril vezérezredes tájékoztatja vendégét a haderő-átalakítás főbb célkitűzéseiről és a végrehajtás jelenlegi helyzetéről. A tájékoztatás időszerűségét hangsúlyozza, hogy a sorozáson alapuló svéd haderőben 2005-ben indult és napjainkban is folytatódik az a reformfolyamat, amely egy kisebb, a nemzetközi missziókban nagyobb hatékonysággal alkalmazható haderő kialakítását tűzte ki célul.

A Magyar Honvédség középszintü vezetési rendszerének átalakítása nyomán mindkét katonai vezetőnek vannak tapasztalatai az összhaderőnemi parancsnokság létrehozásával és alkalmazásával kapcsolatban, mivel a hasonló szervezet kialakítása Svédországban már korábban megtörtént.A magyar és a svéd fegyveres erők nemzetközi missziókban szerzett tapasztalatairól tervezett eszmecserének külön jelentőséget ad, hogy a nemzetközi békemüveletekben hagyományosan jelentős szerepet vállaló svéd haderő az afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoport (MH PRT) közelében, Mazar-e Sharifban müködtet egy 200 fős, hasonló küldetést betöltő csoportot. A svéd partnerek élénken érdeklődnek a 2007 nyarán szolgálatba álló közös, magyar–olasz–szlovén EU-harccsoport felkészülésének és rendszerbe állásának tapasztalatai iránt is. Az érdeklődés fő oka, hogy az északi országok, észt–finn–norvég–svéd összetételü, azonos rendeltetésü harccsoportja 2008 első felében éppen a magyar érdekeltségü alakulatot váltja az európai szolgálatban. Syrén vezérezredes most egy hódmezővásárhelyi csapatlátogatáson szerezhet közvetlen benyomásokat a felkészülésről.Ugyancsak a tapasztalatszerzést szolgálja majd a Szolnokon települő alakulatoknál tervezett programja. A megbeszélések fontos fejezetét képezi a Gripen repülőgépek rendszerbe állítása helyzetének, soron levő feladatainak áttekintése, amelyről a kecskeméti csapatlátogatás során tájékozódik majd Häkan Syrén vezérezredes.

A Svéd Fegyveres Erők főparancsnoka Szolnokon

Häkan Syrén vezérezredes, a Svéd Fegyveres Erők főparancsnoka március 6-án Szolnokra, az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopterbázisra látogatott. Útjára elkísérte Cecilia Björner, a Svéd Királyság Budapesten akkreditált nagykövete. A látogatókat Varga János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának helyettese, Orosz Zoltán dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnoka, helyőrségparancsnok, és a helyőrségben települt katonai alakulatok parancsnokai fogadták. A vezérezredest és kíséretét először az alakulatokról tájékoztatták. Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis, az MH 34. Bercsényi László Különleges Müveleti Zászlóalj, az MH 25/88. Könnyü Vegyes Zászlóalj és az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnokai az általuk irányított szervezet rendeltetését, feladatait ismertették. A vendégek ezt követően megtekintették a bázis repüléstörténeti emlékhelyét, majd egy dinamikus bemutatót, míg a statikus bemutatón a helikopterbázis Mi–8-as, Mi–17-es, Mi–24-es helikoptereit és JAK–52-es gyakorló-repülőgépeit szemlélték meg. A két zászlóalj fegyvereit és technikai eszközeit állította ki. A program végén a Svéd Fegyveres Erők főparancsnoka és a nagykövet asszony Mi–24-es harci helikopterrel repült. Újságírók kérdéseire válaszolva a svéd vezérezredes elmondta, hogy a magyar és a svéd haderőnek több közös kapcsolódási pontja is van, ilyen a Gripen-program, és az afganisztáni békefenntartó tevékenység is.

Hódmezővásárhelyen a svéd delegáció

A Svéd Fegyveres Erők főparancsnoka hódmezővásárhelyi látogatása során március 6-án délután az MH 5/3. Bercsényi Miklós Könnyülövész-zászlóaljjal ismerkedett. A svéd nagykövet és Varga János vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnokhelyettesének társaságában tájékoztatót hallgatott meg Kovács József dandártábornoktól, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokától és Fehér László őrnagytól, a zászlóalj parancsnokától az alakulat EU BG (EU-harccsoport) felkészüléséről.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK