2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szekeres Imre látogatása Norfolkban

Art of WAR  |  2007. 04. 24., 14:12

Dr. Szekeres Imre személyében első ízben látogatott magyar honvédelmi miniszter az egyesült államokbeli Norfolkban működő NATO-parancsnokságra, ahol a miniszter április 23-án előadást tartott a magyar haderőreformról. Szekeres Imre elmondta, hogy január 1-jétől teljesen új parancsnoki és irányítási rendet alakítottak ki a magyar haderőben: a minisztérium részét képező vezérkar feladata a stratégia biztosítása, és létrehoztak középszintű parancsnokságként egy összhaderőnemi parancsnokságot.

– Ez egy katonaikultúra-váltást jelentett – hangsúlyozta Szekeres Imre a NATO-parancsnokság tábornoki kara, valamint a nemzeti összekötő képviseletek vezetői előtt, hozzátéve, hogy az összhaderőnemi parancsnokság szintjén mind a haderőnemek, mind a fegyernemek együttmüködését biztosítják.

Elmondta, hogy a Magyar Honvédség átalakításának első lépése a honvédelmi minisztériumot érintette, egy egyszerübb, rugalmasabb és hatékonyabb szervezetet hoztak létre, a korábbi 28 szervezeti egység helyett 11 maradt. Mint mondta, a társadalom is elismeri, hogy szervezettebben és gyorsabban végzik munkájukat. „Váltottunk politikai rendszert, váltottunk szövetségi rendszert és mi Magyarországon önkéntes hadsereget hoztunk létre (...) ezek a váltások nagyon mélyek voltak, épp itt az ideje, hogy stabilitás alakuljon ki. Ezután már csak olyan változások lehetségesek, amelyek a NATO transzformációjából eredően szükségesek” – fejtette ki a miniszter, aki azzal a céllal érkezett Norfolkba, hogy megismerkedjen a NATO Átalakítási Parancsnokság, illetve az Egyesült Államok Összhaderőnemi Parancsnoksága munkájával. Annak a felmérése is céljai között szerepel, hogy a magyar átalakítási folyamatokat miképpen segíthetné e két parancsnokság.

Szekeres Imre kitért arra, hogy nagy vita kísérte a profi hadseregre való áttérést, de az erről szóló döntés már nagyon rövid idő – 2-3 év – alatt eredményt hozott. Hozzáfüzte: átalakították a toborzás és a hadkiegészítés rendszerét is. A szervezeti változások megteremtik a képességek kialakításának és bővítésének lehetőségét, továbbá azt, hogy összhangba kerüljenek a feladatok, a pénzügyi feltételek és a magyar honvédség képességei, tudása – mondta.

Szekeres Imre hangsúlyozta: a magyar honvédség nemcsak a hagyományos képességeket kívánja fejleszteni, hanem olyan különleges képességeket is, amelyek révén hozzájárulhat az észak-atlanti szövetség közös müveleteihez.

A Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalása kapcsán úgy tájékoztatott: 17 misszióban, 13 országban 1000 magyar katona szolgál, ez a váltásokkal együtt 3000 katonát jelent. Kiemelte a Balkán stabilitása érdekében Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában állomásoztatott alakulatok szerepét. Kifejtette: Magyarország „természetesen” azt tervezi, hogy bővíti a magyar honvédség részvételét az afganisztáni béketeremtő müveletekben, fenntartja a magas szintü részvételt a balkáni béketeremtésben, és folytatja feladatának teljesítését a NATO keretében Irakban a katonai képzés és továbbképzés terén.

A miniszter hétfőn megbeszélést folytatott Jan Arp altábornaggyal, a NATO-parancsnokság törzsfőnökével.

A honvédelmi miniszter norfolki látogatása során valós amerikai katonai képességekkel is megismerkedik; kedden ellátogat a világ egyik legkorszerübb hadihajójára, a USS Harry Truman repülőgép-hordozóra.

Szekeres Imre ötnapos egyesült államokbeli látogatása során Washingtonban találkozik Robert Gates amerikai védelmi miniszterrel és John Negroponte külügyminiszter-helyettessel. Megbeszéléseket folytat Tom Lantossal és Ike Skeltonnal, a képviselőház külügyi, illetve védelmi bizottságának elnökével, valamint Peter Pace tábornokkal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.