2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A honvédelmi miniszter Afganisztánban

Art of WAR  |  2007. 05. 03., 11:58

Május 3-ától (csütörtöktől) Afganisztánban tartózkodik dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A magyar delegáció Mazar-e Sharif repülőteréről biztonsági okokból – a tervezettől eltérően – nem helikopterekkel, hanem közúton érkezett Pol-e Khumriba, a magyar tartományi újjáépítési csoport bázisára. A minisztert és kíséretét szállító járműveket magyar és horvát katonai terepjárók kísérték a mintegy 200 kilométeres úton, miután Mazar-e Sharifban találkoztak az ott szolgáló magyar katonákkal is, akik közül tízen az ottani német tábori kórházban, az északi régió legnagyobb és legmodernebb kórházában dolgoznak.

A katonai bázison a delegáció tagjai megtekinthették az ott állomásozó, Tornado típusú német vadászrepülőgépek felszállását is. E gépek elsősorban légi felderítési feladatokat végeznek egész Afganisztán területén, segítségüket a magyarok is igénybe veszik alkalmanként.

A magyar csapat nagyobb részét egy körben lefüggönyözött, afgán rendszámú buszon szállították, utasainak nem volt szabad levenniük a golyóálló mellényeket. Pol-e Khumriba érve kisebb homokvihar és zápor fogadta a vendégeket. A magyar kontingens táborából azonnal a tartomány kormányzójának közeli rezidenciájára indult a honvédelmi miniszter. Mahamad Alam Iszakzaj kormányzó megköszönte a magyarok munkáját és külön kiemelte: a katonák jó kapcsolatot alakítottak ki a lakossággal. Mint mondta, a tartománynak elsősorban munkahelyekre, utakra és vízre van szüksége. Szekeres Imre elmondta, hogy Magyarország addig marad Afganisztánban katonáival, amíg munkájukra szükség van. Elsősorban a munkahelyteremtésben szeretne segíteni a tartományi újjáépítési csoport, de hazánk az egészségügy fejlesztésében is ad támogatást, és magyar agrárszakemberek is érkeznek majd az országba.

Nyáron dönt a kormány arról, hogy ne csak a korábban vállalt két évre, hanem tovább maradjanak magyar katonák Afganisztánban, mindaddig, amíg a magyar tartományi újjáépítési csoport programjai folyamatban vannak – jelentette ki Szekeres Imre honvédelmi miniszter a magyar katonák előtt május 3-án este, az állománygyülésen. A jövőben lehetőség lesz arra is, hogy magyar katonák üzemeltessék a kabuli repülőteret, később pedig akár a Baghlan tartományba tervezett rendőrképző központ katonai biztosítását is elvállalhatná hazánk – tette hozzá a miniszter a hosszú távú tervekről szólva.

Az egyik katona kérdésére Szekeres Imre elmondta: szeretné, ha a jelenleg használt AN–26-osoknál korszerübb szállító repülőgépei lennének a honvédségnek. Véleménye szerint a későbbiekben indokolt lesz egy vagy két, hasonló nagyságú gép vásárlása, amelyeket nemcsak a honvédség, hanem a kormány is használhat. Hangsúlyozta, hogy ez még csak egy ötlet, de meg kell fontolni a beszerzést. A miniszter az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: biztos, hogy 2009-2010-ben még lesz feladatuk lesz a magyar katonáknak Afganisztánban. Elmondta, hogy a nyár elején megérkeznek az ázsiai országba a katonák munkáját megkönnyítő felderítő robotrepülőgépek.

Fekete László alezredes, az MH PRT parancsnokának helyettese elmondta: 125 millió forintnak megfelelő összeget használhatnak fel civil programokra. Ezt a pénzt elsősorban oktatási és egészségügyi területen költik el, valamint a helyi kormányzati szerveket segítik belőle. Ismertetése szerint sok településen nincs iskolaépület, a szabad ég alatt zajlik az oktatás. Ezekre a helyekre sátrakat, továbbá a tanításhoz szükséges kellékeket vittek. Több kisebb településen kutakat ástak, máshova pedig az áramellátáshoz szükséges törpevízerőmüvet telepítettek. A jövőben felújítanak négy iskolát, két klinikát, megépítenek hét utat, és további három vízerőmüvet is beüzemelnek a magyar katonák.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK