2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Napirenden a Magyar Honvédség további fejlesztése

Art of WAR  |  2007. 05. 09., 08:51

Az általános vitára egyhangúlag alkalmasnak találta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a Magyar Honvédség további fejlesztésének irányairól szóló országgyűlési határozati javaslatot, amelyet a honvédelmi miniszter nevében május 9-én, szerdán Iváncsik Imre a Honvédelmi Minisztérium államtitkára terjesztett a testület elé.

Az államtitkár hangsúlyozta: 2006. őszétől ez év februárjáig folytatott öt párti egyeztetés tárgyalássorozatait nagyfokú konstruktivitás jellemezte, ugyanakkor a pártok képviselőivel történt megállapodás alapján a határozati javaslat szövegét változatlan formában terjeszti a kormány az Országgyülés elé. Amennyiben a parlament jóváhagyja a javaslatot, akkor az Országgyülés a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 47. § (1) bekezdésének b) pontja alapján fogja meghatározni a honvédség hosszú távú további fejlesztésének irányait, amely biztosítja a szükséges tervezési alapokat a kormány és tárca részére.

A határozati javaslat többek között kiemeli, hogy a Magyar Honvédség fejlesztése során fő hangsúlyt a nemzeti és nemzetközi keretek közötti alkalmazás követelményeinek egyaránt megfelelő katonai képességek kialakítására kell helyezni.

A végrehajtandó képességfejlesztés, modernizáció és erőkoncentráció eredményeként jöjjön létre egy professzionális, sokoldalúan, rugalmasan és hatékonyan alkalmazható, nemzetközi (NATO, EU, ENSZ, EBESZ) együttmüködésre képes, kiképzett, feltöltött és bevethető szervezetekkel rendelkező, korszerü eszközökkel felszerelt és finanszírozható haderő.

 A Magyar Honvédség hosszú távon (10–15 év alatt), a már elért eredményekre alapozva legyen képes – a magyar külpolitikai törekvésekhez igazodva – az ország határain kívül folytatott müveletekben egyidejüleg egy dandár méretü erő hat havi harci-, és egy zászlóalj méretü erő tartós (hat hónapon túli) nem harci körülmények közötti alkalmazására; vagy egy zászlóalj méretü erő tartós harci-, és egy zászlóalj méretü erő tartós nem harci jellegü tevékenységére.

A fejlesztési feladatok fontossági sorrendjét a Magyar Honvédség professzionális, valamint a müveleti területre telepíthető, ott együttmüködésre és müködőképességének fenntartására alkalmas (expedíciós) jellegének erősítése határozza meg. Ezen belül az egyes feladatokat – a müveletre kijelölt, illetve müveleti részvételre tervezett alegységek, szervezeti elemek fejlesztése, felszerelése, NATO Reagáló Erő és EU harccsoport rotációkba felajánlott alegységek felszerelése; az irányítási-vezetési- rendszerek fejlesztésének folytatása úgy, hogy azok illeszthetőek legyenek a kialakítandó hálózat alapú hadviselés képességhez – szerint kell rangsorolni.

A fejlesztés főbb követelményei, és feladatai között szerepel a feladatok ellátására alkalmas, költségtakarékosan müködtethető haderő kialakítása és fenntartása; a védelmi képességek fokozatos erősítése, a szövetségi, illetve más nemzetközi kötelezettségek teljesítése feltételeinek javítása; a kihívások és kockázatok kezeléséhez nem szükséges képességek megszüntetése. A Magyar Honvédség szervezeti felépítése és vezetési rendje feleljen meg az országvédelem, és a nemzetközi szerepvállalás szempontjainak. A professzionális haderő követelményeinek megfelelő korszerü állományszerkezet, valamint a megfelelő állomány-, és rendfokozati arány kialakításához kerüljön kidolgozásra a jelenlegi előmeneteli rendszerre épülő hitelesebb, átláthatóbb pályakép és életpálya modell. Továbbá az igényekhez igazodó foglalkoztatáspolitika alkalmazásával folyamatosan biztosítani kell a haderő részére a szükséges számú és minőségü személyi állományt. A Magyar Honvédség gazdálkodásában a jövőben erősíteni kell a versenyszféra szolgáltatásainak igénybevételét és a piaci módszerek alkalmazását valamint a korszerüsített infrastruktúrával biztosítani kell a Magyar Honvédség gazdaságos és kultúrált elhelyezését, az állomány kiképzésének feltételeit, illetve az ország területére érkező szövetségi erők befogadó nemzeti támogatásának kapcsolódó feladatait.

A haditechnikai fejlesztés során fokozatosan végre kell hajtani az elavult, gazdaságosan rendszerben nem tartható technikai eszközök cseréjét. A beszerzések és beruházások pedig programokon keresztül valósuljanak meg.

A határozattervezet kiemeli: hosszú távon törekedni kell arra, hogy az ország teherbíró képességével összhangban a védelmi kiadásokra fordított költségvetési források GDP részaránya folyamatosan közelítsen a NATO-tagállamok átlagának megfelelő arányhoz, és a haditechnikai fejlesztésekre fordított források aránya érje el a védelmi kiadások 20 százalékát.

Az ülésen a honvédelmi tárca képviseletében jelen volt Szabó József ezredes, a HM tervezési és koordinációs főosztály helyettes vezetője valamint Birinyi István ezredes, a HM haderő-tervezési főosztály haderő-tervezési és modernizációs osztályvezetője is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK