2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Esélyegyenlőség a Magyar Honvédségben

Art of WAR  |  2007. 06. 11., 10:57

Az idén kilencedik alkalommal került sor hazánkban az Esélyegyenlőség napja rendezvénysorozatra, amelynek legfontosabb célkitűzése, hogy az emberek közelebb kerüljenek a társadalom többi tagjához, megismerjék egymás problémáit, gondjait, felvilágosítást, betekintést kaphassanak a mindennapi élet sajátosságairól. Emellett közösen szórakozzanak, és töltsenek el együtt egy napot, mint ahogy azt tették a résztvevők a Honvédelmi Minisztérium Esélyegyenlőségi napján június 10-én, a Stefánia-palotában.

– A Magyar Honvédség egy olyan közösség, amelynek tagjai átélik annak a fontosságát, amit az esélyek egyenlősége, az együttélés és az emberi lehetőségek jelentenek. Mindenre, ami nők és férfiak egyenjogúságát, egyenlő kötelezettségvállalását és lehetőségeit biztosítja, mód van a Magyar Honvédségben. Valójában az a fontos, ami a minden napokban történik: nő és férfi megkapja az esélyt arra, hogy legjobb képességei szerint érvényesüljön ebben a hivatásban. Azonban tudatában vagyunk annak is, hogy számos roma származású fiatal számára az esélyek egyenlősége csak küzdelemben érhető el. Pedig nő és férfi, lány és fiú, roma és nem roma egyenrangú – hangsúlyozta megnyitó beszédében dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter. Majd hozzátette: az egyenlő esélyek, a pozitív diszkrimináció biztosítása mellett lássuk meg mindenkiben az igazi értéket, és máris sokat tettünk az esélyek egyenlősége érdekében!

A társadalmi tudatformálás egyik fontos eleme, hogy minél nagyobb teret biztosítsunk azoknak az eseményeknek, amelyek segítik az antidiszkriminációs törekvések gyakorlati megvalósítását. E mellett be kell mutatni azokat a társadalmi rétegeket, csoportokat, amelyeknek nélkülözhetetlen a társadalom megértése és elfogadása. Ehhez a tudatformáláshoz kapcsolódott a tárca is ennek a különleges napnak a megrendezésével. A Honvédelmi Minisztérium immár öt éve járul hozzá a romák társadalmi integrációjához honvédségi programokkal. Pályára irányító tábort szerveztek és szerveznek roma fiatalok, és ösztöndíjakat biztosítanak roma tanulók részére. A helyszínen roma festőmüvészek kiállítását, roma gyermekek müvészeti előadását tekinthették meg a résztvevők, és fellépett a Khamoro autentikus zenekar is.

Az esélyegyenlőség egyik leginkább előtérbe helyezett kérdése napjainkban a nők és férfiak társadalmi egyenlősége. Ezen a téren a honvédség komoly eredményeket ért el, amelyek példamutatónak mondhatók. A Magyar Honvédségben a nők és a férfiak azonos munkáért, azonos anyagi elismerésben részesülnek. Áprilisban, pedig olyan háromnapos nagy sikerü EU szintü konferenciát szervezett a tárca, amely a nők és férfiak társadalmi egyenlőségét az európai biztonság és védelempolitika szempontjából tárgyalta. Az esélyegyenlőség keretében a tárca lehetőséget adott azoknak is a minisztérium honlapjának elolvasására, akik nem látnak. Korunk technikai vívmányai lehetővé tették, hogy a Honvédelmi Minisztérium rendelkezzen vakbarát honlappal – amelyet a helyszínen be is mutattak – ugyanis a vakok és gyengénlátók számára készült felolvasó program elvárásainak megfelelően került kialakításra a www.honvedelem.hu weblap. A Magyar Honvédség középületei tekintetében eleget tett az akadálymentesítési programban meghatározott kötelezettségeinek is.

Kevesen tudják, hogy a Honvédelmi Minisztérium honlapja 2006. január 1-től  „vakbarát”

Az Európai Unió az Esélyegyenlőség évének nyilvánította 2007-et. A kormányzat, pedig azt szeretné, ha 2007. ,,a befogadás éve” lenne Magyarországon. Az egyenlőség érdekében tenni természetesen nemcsak a nemzeti kormányok egyedüli felelőssége. A közös célkitüzések megvalósításának hatékonysága érdekében az Európai év minden olyan érintett részvételét elősegíti, akik előmozdíthatják az egyenlőséget és a megkülönböztetés-mentességet. Ilyenek a szociális partnerek és a civil társadalom is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK