2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A katona árnyékai

Art of WAR  |  2007. 06. 14., 08:56

Minden embernek – így minden katonának is – csupán egyetlen árnyéka van. Hol előtte, hol mögötte, hol oldalt, de csakis egy… Vagy ez mégsem lenne teljesen igaz? Június 13-án, a hódmezővásárhelyi nyárban, kollégámmal együtt saját szemünkkel láttuk: alkalmanként egy katonának kettő, három, sőt, akár tucatnyi „árnyéka” is lehet. Persze átvitt értelemben – mint ahogy arra az idézőjel is utal. Az egy ember – több „árnyék” párosítás forrását angolszász nyelvterületen kell keresnünk. Onnan gyűrűzött be hazánkba is az úgynevezett „árnyékprogram”, amelynek lényege, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok egy teljes napot töltenek egy adott szakma képviselőjével, mintegy – innen származik az elnevezés – „árnyékként követve őt mindenhová”.

Eredetileg az üzleti szféra különféle szakmái mesterfogásainak ellesésére alakult program mára egyéb foglalkozásokra is kiterjed, nálunk például a szerződéses katona munkájára is. A Honvédelmi Minisztérium és az árnyékprogramokat koordináló Junior Achievement Magyarország (JAM) koprodukciójában jött létre ez a nap, amikor is mintegy 100 dél-alföldi gimnazista ismerkedett meg a szerződéses katonák mindennapi tevékenységével, különös tekintettel a magyar békefenntartók feladataira.

A katonai alakzatban vonuló diákok a fülledt melegben elég bágyadtnak tüntek. Általános élénkülés akkor következett be, amikor a lányok-fiúk az első kiképzési helyszínen rögvest beindíthattak egy BTR–80/A harcjármüvet, illetve megpróbáltak a Gepárd mesterlövész puskával pontosan célozni. Érzékelhető talán, hogy az eddigi bemutatókhoz képest igen erősen a gyakorlatra helyeződött a hangsúly.

 A fiatalok hamar megérezhették, milyen lehet a BTR-ben ülni hosszabb ideig, mintegy 40 fokban (és akkor még semmi egyebet nem csinál, csak ül…) és mennyire nehéz kezelni a Fagot páncéltörő rakétát. Átsétálva az imitált ellenőrző-áteresztő ponthoz aztán végképp élessé vált a helyzet. A bátor vállalkozók málhamellényt, gépkarabélyt kaptak és már jött is az átvizsgálandó személy. Aki nem figyelt eléggé a minden részletre kiterjedő eligazítás során, annak már rögtön az elején, az igazolvány átvételekor gondjai támadhattak, hiszen automatikusan előrehajolt, az okmányért, ami viszont tilos. A fiatalok akkurátusan ellenőrizték egymást, közben megtudták, hogy amennyiben egy körözött személy érkezik az EÁP-ra és a katonák felismerik, ugyanúgy bánnak vele eleinte, mint bárki mással. Ellenőrzik az okmányait, megvizsgálják, hogy nincs-e nála fegyver. A folyamat csak akkor válik élesebbé, amikor már teljesen az ellenőrzésük alatt tartják az illetőt. Egy katona a lapockáján térdel, két térde közé szorítva az egyik, erősen tartva a másik karját. Ilyenkor már könnyedén meg lehet bilincselni, hiszen moccanni sem bír.

A harmadik helyszín mi is lehetne más, mint a lövészet, ahol airsoft fegyverekkel kellett célba lőni, különféle testhelyzetekből. Elhallgatva az ifjakat kiderül, hogy bizony alaposan megizzadtak a „kiképzésben”. A „nahát, nem is gondoltam volna, hogy…” kezdetü mondatok pedig arról tanúskodnak, hogy a gyakorlati, „csináld magad” foglalkozás ezerszer többet ér a jövő szerződéses katonáinak toborzása szempontjából, minden más bemutatónál. S jóllehet egy katonának a valóságban mindig is csak egy árnyéka lesz, mégis lehetséges növelni az árnyékok számát… csak több katona kell hozzá.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.