2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szimulátorokkal növelik harcértéküket a flották

Art of WAR  |  2007. 08. 08., 20:15

Az elmúlt két évtizedben az USA haditengerészete jelentősen csökkentette a kiképzés költségeit úgy, hogy közben a baleseti statisztikán is sikerült szépen javítani. Az állításban lévő látszólagos ellentmondást a San Diegó-i haditengerészeti támaszponton található hajószimulátor oldja fel. A haditengerészet új szimulátorát a norvég Kongsberg Maritime szállította, amelynek PC alapú verziója is létezik. A szimulátor természetesen csak a hidat szimulálja, az ott tanulók tehát a hajók vezetésének mikéntjét sajátíthatják el.

A technológia messze nem tekinthető újdonságnak, bár a hajószimulátorok terén – ritka kivételként – a civil alkalmazás megelőzte a katonait, hiszen a kereskedelmi hajózás jóval nagyobb anyagi kockázatot vállal, ha egy tapasztalatlan kapitányra bízzák hajójukat, aki esetleg nekiütközik valaminek, vagy esetleg zátonyra fut. Nem meglepő módon először horribilis összegekért, dollármilliókért olajtankerekhez fejlesztettek szimulátort, amelyek segítségével a személyzet már előre megismerhette hajóját, s megtanulhatta navigálását.A haditengerészet természetesen messze nem olyan rugalmas, mint a kereskedelmi hajózási vállalkozások, ám a fegyvernemek közül a légierő után másodikként ismerte fel a rendszerben rejlő lehetőségeket (újabban már a gyalogság is használ szimulátorokat kiképzésre). Ráadásul az egyre nagyobb számban fejlesztett különböző szimulátorok jócskán csökkentik az árakat is. Ennek köszönhetően az elmúlt két évtizedben megközelítőleg ötven százalékkal csökkent a balesetek száma. A „nagy” szimulátorok mellett egyre népszerübbek az adott szimulátor PC-re fejlesztett változatai, így az USA haditengerészeténél használt NSST (Navigation, Seamanship and Shiphandling Trainer) szimulátornak is létezik egy „kompakt változata”, az NSST V1. Természetesen messze nem olyan látványos, mint a fix telepítésü a támaszponton. Az NSST V1-et eddig 28 hajó PC-in tették elérhetővé, így a legénység folyamatosan gyakorolhat, illetve begyakorolhat standard helyzeteket.A hajószimulátorok további jelentős előnye az anyagi és biztonsági megfontolásokon túl az aktuálisan vezetendő hajó harcértékének jelentős növekedése. Egy új személyzet ugyanis 40 órás szimulátoros kiképzéssel lényegesen több tapasztalatot szerez, mint ha ugyanennyi időt töltene el a tényleges hajón.Látni kell azonban azt is, hogy a szimulátorok technológiája messze nem olyan bonyolult, hogy azt fejletlenebb országok ne tudnák használni. Számos eleme egy kis túlzással a sarki számítástechnikai üzletben is megvásárolható. A szimulátor lelkének számító szoftver elkészítése jelenti a legnagyobb kihívást, amely azonban egyáltalán nem leküzdhetetlen. Ezt a két feltörekvő ázsiai hatalom, India és Kína is felismerte, s már a 90-es évek óta dolgoznak saját szimulátoraikon. Törekvésük gyümölcsei kezdenek beérni, hiszen az USA legnagyobb bánatára saját jelentései szerint rohamosan fejlődik a két ország haditengerészeinek képzettsége.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK