2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Év Katonái Magyarországon

Art of WAR  |  2007. 10. 19., 18:26

Ahhoz, hogy valaki elnyerje ezt a címet, először is a honvédség érdekében végzett példamutató szolgálatteljesítés és természetesen a tárgyévben nyújtott kiemelkedő teljesítmény szolgálhat alapul. Ugyancsak alapfeltétel a tíz éves, tényleges hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszony, no és persze az is, hogy a katonát parancsnoka javasolja erre a címre. A „jók között a legjobbak” – ahogyan dr. Szeredi Péter, a HM kabinetfőnöke beszédében nevezte őket – egy évben összesen húszan lehetnek. Az idén, nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából adták át a plaketteket és a jelvényeket, ám a jövőben a címet a honvédelem napján, május 21-én adományozzák.

Mivel eddig még igen kevesek láthatták az Év Katonája kitüntető cím emlékplakettjét és jelvényét, érdemes néhány sorban szakszerü leírást adni róluk. Maga az emlékplakett egyszínü aranyból készült, vert kivitelben. A kör alakú, nyolcvan milliméter átmérőjü érem tetején, a kör ívét követve „a becsületes munka mindent legyőz”, az alján pedig az „Év Katonája” felirat díszeleg. Középen a Magyar Honvédség hivatalos emblémája látható, alatta pedig négy, hatágú rozetta. Az emblémában a babér és az olajág találkozásánál a minősített évszám olvasható. Az ugyancsak kör alakú, fehér tüzzománc jelvényt szakszerüen a zubbony bal felső zsebtakaróján, a gomb és a belső széles között, középen kell elhelyezni. Erre október 18-ától tizenhét katonának van lehetősége, ugyanis ők vehették át a haderő történetében először Havril András vezérezredestől, a HM HVK főnökétől a honvédelmi miniszter által alapított elismerést, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon. (A tizennyolcadik díjazott jelenleg Afganisztánban szolgál, vele együtt teljes a kitüntetettek listája.)

A haderő felső vezetése reméli, hogy szép hagyomány indult útjára az idén. Ahogyan Havril András vezérezredes az ünnepség utáni állófogadáson mondott pohárköszöntőjében fogalmazott: verseny volt, van és lesz is mindig a katonák között, ha akarjuk, ha nem. Megjegyezte azt is, hogy ez csupán a kezdeti lépés volt, hiszen a 2007-es esztendő legjobb katonái között nem találkozhattunk hölggyel és a tábornoki kar egyetlen tagjával sem… Beszélgetve a díjazottakkal, kiderült: legtöbbjüket váratlanul, de kellemes meglepetésként érte a díj. Az immár több mint huszonöt éve a haderőnél szolgáló Doma Imre főtörzsőrmester, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis híradórendszer-felügyeletese például csupán azt tudta, hogy „ünnepi állománygyülés lesz, amin meg kell jelennie”. Jó kezdeményezésnek tartja az elismerés eme formáját, hiszen teljes honvédség szintjén díjazza a szakmai munkát. Hitvallása szerint nincs megoldhatatlan probléma, mert ami az adott pillanatban megoldhatatlannak tünik, az némi idő elteltével biztosan orvosolható. Saját bevallása szerint szerencsés ember, mivel munkája egyben a hobbija is.

A Bakony Harckiképző Központban szolgáló Csepeli László zászlós – beosztását tekintve harckocsizó döntnök – 1992 óta szolgál a seregben. Meglátása szerint ezt az elismerést azért kaphatta, mert a tavaly érkezett amerikai típusú MILES szimulációs rendszer, rendszerbeállításában, illetve az amerikai féllel való kapcsolat kiépítésében tevékeny részt vállalt. Rögtön be is avat a MILES rejtelmeibe: megtudom, hogy a rendszer a kétoldalú harcászati kiképzést segíti, tehát a gyakorló fél aktív ellenerővel találkozik. Az alkalmazás gyerekcipőben jár még, de folyamatosan találkoznak vele az alakulatok. Minden egyes szakterületnek megvan a saját döntnöke, aki a rendszer kiszolgálását végzi.

– Nagyon nagy elismerés számomra ez a díj, nagyon jól esett, hogy az elöljáróim javasoltak az Év Katonája címre – foglalta össze talán mind a tizennyolc elismerésben részesült katona aktuális hangulatát az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljnál szolgáló Sekk Tibor szakaszvezető.

S noha ezt az elismerést a tárca összlétszámára vetítve arányaiban kevesen kapják meg, a kabinetfőnök bejelentésének mindenki örülhet: amennyiben a kormány elfogadja a javaslatot, a Hjt. módosításával, 2008. január elsejétől bevezetik a hadseregben a szolgálati időpótlékot.

Az Év Katonái:

Csepeli László, Tigyi István, Soós Lajos, Kada András és Orosz László Sándor zászlósok, Doma Imre és Racskó Péter főtörzsőrmesterek, Sekk Tibor szakaszvezető, Szőke Attila őrnagy, Horváth Ervin százados, Kolozsvári Sándor és Lukácsi László törzszászlósok, dr. Szabolcsi Róbert, Fodor Lajos, Zelenyánszky Pál Zoltán és Kaló Miklós alezredesek, Nagy Péter mérnök alezredes és Hajdara László őrnagy

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK