2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Év Katonái Magyarországon

Art of WAR  |  2007. 10. 19., 18:26

Ahhoz, hogy valaki elnyerje ezt a címet, először is a honvédség érdekében végzett példamutató szolgálatteljesítés és természetesen a tárgyévben nyújtott kiemelkedő teljesítmény szolgálhat alapul. Ugyancsak alapfeltétel a tíz éves, tényleges hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszony, no és persze az is, hogy a katonát parancsnoka javasolja erre a címre. A „jók között a legjobbak” – ahogyan dr. Szeredi Péter, a HM kabinetfőnöke beszédében nevezte őket – egy évben összesen húszan lehetnek. Az idén, nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából adták át a plaketteket és a jelvényeket, ám a jövőben a címet a honvédelem napján, május 21-én adományozzák.

Mivel eddig még igen kevesek láthatták az Év Katonája kitüntető cím emlékplakettjét és jelvényét, érdemes néhány sorban szakszerü leírást adni róluk. Maga az emlékplakett egyszínü aranyból készült, vert kivitelben. A kör alakú, nyolcvan milliméter átmérőjü érem tetején, a kör ívét követve „a becsületes munka mindent legyőz”, az alján pedig az „Év Katonája” felirat díszeleg. Középen a Magyar Honvédség hivatalos emblémája látható, alatta pedig négy, hatágú rozetta. Az emblémában a babér és az olajág találkozásánál a minősített évszám olvasható. Az ugyancsak kör alakú, fehér tüzzománc jelvényt szakszerüen a zubbony bal felső zsebtakaróján, a gomb és a belső széles között, középen kell elhelyezni. Erre október 18-ától tizenhét katonának van lehetősége, ugyanis ők vehették át a haderő történetében először Havril András vezérezredestől, a HM HVK főnökétől a honvédelmi miniszter által alapított elismerést, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon. (A tizennyolcadik díjazott jelenleg Afganisztánban szolgál, vele együtt teljes a kitüntetettek listája.)

A haderő felső vezetése reméli, hogy szép hagyomány indult útjára az idén. Ahogyan Havril András vezérezredes az ünnepség utáni állófogadáson mondott pohárköszöntőjében fogalmazott: verseny volt, van és lesz is mindig a katonák között, ha akarjuk, ha nem. Megjegyezte azt is, hogy ez csupán a kezdeti lépés volt, hiszen a 2007-es esztendő legjobb katonái között nem találkozhattunk hölggyel és a tábornoki kar egyetlen tagjával sem… Beszélgetve a díjazottakkal, kiderült: legtöbbjüket váratlanul, de kellemes meglepetésként érte a díj. Az immár több mint huszonöt éve a haderőnél szolgáló Doma Imre főtörzsőrmester, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis híradórendszer-felügyeletese például csupán azt tudta, hogy „ünnepi állománygyülés lesz, amin meg kell jelennie”. Jó kezdeményezésnek tartja az elismerés eme formáját, hiszen teljes honvédség szintjén díjazza a szakmai munkát. Hitvallása szerint nincs megoldhatatlan probléma, mert ami az adott pillanatban megoldhatatlannak tünik, az némi idő elteltével biztosan orvosolható. Saját bevallása szerint szerencsés ember, mivel munkája egyben a hobbija is.

A Bakony Harckiképző Központban szolgáló Csepeli László zászlós – beosztását tekintve harckocsizó döntnök – 1992 óta szolgál a seregben. Meglátása szerint ezt az elismerést azért kaphatta, mert a tavaly érkezett amerikai típusú MILES szimulációs rendszer, rendszerbeállításában, illetve az amerikai féllel való kapcsolat kiépítésében tevékeny részt vállalt. Rögtön be is avat a MILES rejtelmeibe: megtudom, hogy a rendszer a kétoldalú harcászati kiképzést segíti, tehát a gyakorló fél aktív ellenerővel találkozik. Az alkalmazás gyerekcipőben jár még, de folyamatosan találkoznak vele az alakulatok. Minden egyes szakterületnek megvan a saját döntnöke, aki a rendszer kiszolgálását végzi.

– Nagyon nagy elismerés számomra ez a díj, nagyon jól esett, hogy az elöljáróim javasoltak az Év Katonája címre – foglalta össze talán mind a tizennyolc elismerésben részesült katona aktuális hangulatát az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljnál szolgáló Sekk Tibor szakaszvezető.

S noha ezt az elismerést a tárca összlétszámára vetítve arányaiban kevesen kapják meg, a kabinetfőnök bejelentésének mindenki örülhet: amennyiben a kormány elfogadja a javaslatot, a Hjt. módosításával, 2008. január elsejétől bevezetik a hadseregben a szolgálati időpótlékot.

Az Év Katonái:

Csepeli László, Tigyi István, Soós Lajos, Kada András és Orosz László Sándor zászlósok, Doma Imre és Racskó Péter főtörzsőrmesterek, Sekk Tibor szakaszvezető, Szőke Attila őrnagy, Horváth Ervin százados, Kolozsvári Sándor és Lukácsi László törzszászlósok, dr. Szabolcsi Róbert, Fodor Lajos, Zelenyánszky Pál Zoltán és Kaló Miklós alezredesek, Nagy Péter mérnök alezredes és Hajdara László őrnagy

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.