2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szőnyegbombázás Etiópiában

Art of WAR  |  2007. 12. 01., 19:55

Az etióp légierő szőnyegbombázásának célpontjai falvak és nomádok szálláshelyei voltak az olajban és földgázban gazdag Ogaden tartományban. A megpróbáltatásoknak számos halálos áldozata volt a szeparatista lázadók között. „Péntek óta az etióp légierő folyamatos légicsapásokat mér a tóvidék környékére, amelyet szomáli nyelven Haro Digeednek neveznek” – közölte az Ogadeni Nemzeti Felszabadítási Front (ONLF – Ogaden National Liberation Front) szóvivője, Abdirahman Mahdi.

„Nagyon sok ember megsebesült vagy meghalt, és rengeteg jószág is elpusztult” – tette hozzá a szóvivő, de azt nem közölte, hogy az áldozatok a felkelők harcosai vagy a civilek közül kerültek ki.

„A katonai vezetés most taktikát változtat, és a légierővel operál, mivel rájöttek, hogy a szárazföldi erőkkel nem tudnak célt érni” – mondta, hozzátéve, hogy a múlt hét szombaton már bombázta a tartományt a légierő. „Néhány ONLF-harcos is megsérült a bombázások közepette, de a légierő főleg civil településeket és javakat támadott” – magyarázta a szóvivő, kiegészítve, hogy a térségből a kedvezőtlen időjárás miatt már korábban megkezdődött a lakosság elvándorlása. Az etióp hadsereg pénteken közölte, hogy az elmúlt hónapban csaknem 100 felkelővel végeztek, és több százat elfogtak Ogaden tartomány Szomáliához közel eső területein.

Az ONLF szóvivője szerint az etióp hadsereg rendre a civilek közül szedi áldozatait, akiket később ONLF-aktivistaként tüntet fel. „Az etióp hadsereg már több száz civilt gyilkolt meg eddig is, és ezreket vetett börtönbe. Úgy véljük, a civil áldozatok ONLF-tagként való kezelése csak csel az ogadenbeli állapotokat kivizsgáló ENSZ-misszió megtévesztésére.”

A felkelők azt állítják, hogy számottevő katonai sikereket értek el az elmúlt hónapokban.

Októberben az ENSZ kihirdette, hogy engedélyezi a regionális hatóságokkal való együttmüködést alapvető élelmiszerek, gyógyszerek és orvosi ellátás biztosítására, valamint hivatalok felállítására egy ottani városban. Addisz-Abeba elkergette az Orvosok Határok Nélkül és a Vöröskereszt képviselőit Ogadenből, mivel állítólag beavatkoztak a politikába. A vádakat mindkét szervezet tagadja.

A felkelők és a hadsereg beszámolóit nem lehet objektíven értékelni, mivel az újságírókat és a segélyszervezetek dolgozóit sem engedik be már hónapok óta a súlyos harcok színhelyeire.

Az etióp hadsereg áprilisban indította meg támadását a tartomány ellen, amikor is az ONLF felkelői egy kínai olajtársaság ellen intéztek támadást, melynek során 77 ember halt meg. Azóta sokan Szomáliába menekültek, mivel a hatóságok kereskedelmi blokádot emeltek, és csak csekély mennyiségü élelmiszert engednek be a térségbe.

Emberjogi szervezetek arra hívták fel a figyelmet, hogy a hadsereg bevonulását követően jelentősen megnövekedett a térségben az erőszakos cselekmények száma, ezért az ENSZ független vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte. Addisz-Abeba rendre visszautasítja a jogsértésekkel kapcsolatos vádakat, és azt állítja, hogy csapatai „terroristák” üldözését végzik.

A kopár Ogaden tartomány sokáig nagyon szegény volt, de az olaj- és földgázmezők felfedezése új reményeket hozott a felemelkedésre, egyúttal okot is az újabb konfliktusokhoz.

A tartomány területét tekintve csaknem akkora, mint Nagy-Britannia, lakosai száma pedig közel 4 millió fő.

Etiópia Eritreát tartja a probléma fő forrásának, és azzal vádolja, hogy támogatja az ogadeni szeparatistákat, amit természetesen Aszmarában hivatalosan tagadnak.

1984-es megalakulása óta az ONLF a szomáliai etnikumúak függetlenségéért küzd Ogadenben, akiket, mint mondják, Addisz-Abeba marginalizált.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK