2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pénzt a tűzszünetért

Art of WAR  |  2008. 01. 28., 20:07

A Niger-delta legnagyobb lázadó csoportja a MEND (MEND-Movement for the Emancipation of the Niger Delta), azaz a Niger Delta Felszabadítási Mozgalom, tűzszüneti ajánlatott tett, melynek egyik feltétele, hogy vezetőjüket, Henry Okah-t szabadonengedjék a börtönből. Okah-t Angolában tartóztatták le még tavaly, amikor fegyvereket ment vásárolni a MEND számára. Illegális fegyverkereskedelem a vád ellene és azóta is Angolában tartják fogva.

A MEND a legjelentősebb felkelő csoport, de nem ők az egyetlenek. Csaknem tucatnyi csoport van, amelyeknek többsége az Ijaw törzs valamelyik klánjának bázisán szerveződik. Az Ijaw törzs tagjai alkotják az olajlelőhelyek őslakosságának többségét. Ezek a lázadók számos büncselekményt követnek el. Megcsapolják az olajvezetékeket (ez egyébként a legjövedelmezőbb tevékenységük), megtámadnak olajlétesítményeket.

Nemrégiben egy olajszállító tankerre nyitottak tüzet, ami valójában csak baleset volt, mivel később a MEND azzal védekezett, hogy ügynökök voltak a fedélzeten és ők voltak a célpontok. De támadtak már meg olajfúró szigetre tartó hajót, ami az ellátmányt szállította a munkásoknak.

Ezeknek az akcióknak megvan a maguk hatása. Az elmúlt két év során, a napi olajkitermelés 20 %-át tartották így vissza. Csaknem fél millió hordó olajat naponta. Az idén pedig tovább növekedett ez a szám, 600.000 hordó olajat tartanak vissza naponta. A külföldi kitermelők pedig vagy emelik az árakat, vagy nem kötnek üzletet Nigériával mindaddig, amíg az erőszak hullám nem csillapodik. Az elmúlt évben például Nigéria a második helyen volt Szomáliát követően a kalóz támadások számát tekintve.

Település Nigériában

De a MEND most újfajta fegyverek bevetésével fenyeget. Idén már volt egy durva útmenti pokolgépes merénylet, amelynek során ketten megsérültek és egy jármü kiégett. A helyi hatóságokat mindezek ellenére nem sikerül megfélemlíteni, és visszautasítják a felkelők minden követelését. Csak akkor fogadnák el a tüzszünetet, ha a felkelők végleg leteszik a fegyvert. A felkelők azonban csak akkor lennének hajlandók erre, ha a kormány nagyobb pénzösszeget fizetne ki nekik. Tulajdonképpen a kormánynak a piaci árnál jóval magasabb összegért kellene felvásárolnia a felkelők fegyvereit. A kormánynál azonban úgy vélik, hogy a felkelők többsége mihelyt megkapná a pénzt, azonnal visszamenne és folytatná törvénytelen tevékenységét. A tüzszüneti tárgyalások tétje jelenleg tehát az, hogy a MEND megvesztegetési pénzt követel a kormánytól, hogy egy időre lecsillapodjanak a kedélyek.

Mindeközben a kameruni határ közelében törzsi háború tört ki, ahol a frontvonalak mindkét oldalán törzsi szövetségek küzdenek egymással a föld tulajdon jogáért. A harcok egy mindentől távoli helyen folynak, ahol nincsenek például utak sem, és az információk is csak nagyon hiányosan érkeznek a harcokról.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK