2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Több mint egymillió áldozat Irakban

Art of WAR  |  2008. 03. 14., 19:17

Ennyien vesztették életüket erőszakos cselekményekben az amerikai vezetésű csapatok 2003. márciusi inváziója óta Irakban. A napokban közzétett szám mértékletes becslésnek számít, ugyanakkor így is megrázó és kijózanító. Az adatot a The Lancet mértékadó brit egészségügyi folyóirat tette közzé egy tanulmányában. A becslést, miszerint több mint egymillió ember vesztette életét Irakban, egy neves brit társadalomkutató intézet is megerősítette még 2007 szeptemberében. Az iraki halottak száma immár meghaladja a ruandai népirtás áldozataiét. Mindez igencsak elgondolkodtató.

Az erőszakos cselekmények azonban korántsem értek véget. Íme néhány friss adat az elmúlt napok sajtócikkeiből összegyüjtve:

2008. március 2. 33 iraki meghalt, 41 megsebesült a síiták és a szunniták legutóbbi összecsapásában. A koalíciós erők részéről nem érkezett jelentés veszteségekről.

2008. március 3. Egy asszony és lánya meghalt, négy másik gyermek pedig megsebesült, amikor két 150 mm-es brit rakéta zuhant a Baszrától 9 km-re nyugatra található al-Sho la nevü lakóövezetre. 23 ember meghalt és 50 megsebesült, amikor két bomba felrobbant Bagdadban. A támadás annak ellenére következett be, hogy az iráni elnök, Mahmoud Ahmadinejad látogatása következtében az iraki főváros egész területén megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

2008. március 4. Számos bombatámadás és több összecsapás következtében a nap folyamán összesen 102 iraki halt meg, és 120 megsebesült. Az áldozatok között vannak egy korábbi szamarai bombarobbanás most elhunyt súlyos sérültjei is.– Bagdadban 5 holttestet találtak az utcákon.– Egy öngyilkos merénylő 22 embert ölt meg, és 43-at megsebesített egy rendőrség által üzemeltetett ellenőrző pontnál Bab al-Muadham körzetben.– Ghadeerban egy másik öngyilkos merénylő négy embert ölt meg, és tíz másikat megsebesített egy iraki hadsereg által müködtetett ellenőrző pontnál. A helyszínen az iraki hadsereg katonái öt újságírót bántalmaztak, akik az incidensről kívántak tudósítást készíteni.– Az al-Shurta alagút közelében egy bombarobbanás három iraki katonát sebesített meg.– Egy fegyverest megöltek, 15 társát pedig elfogták a biztonsági müveletek során. Ugyanakkor három katona meghalt, három másik pedig megsebesült. – Zayounában egy út menti pokolgép mindössze egy ezredes gépkocsijában okozott károkat.– A nyugat-samarrai al-Huweishben egy teherautóba rejtett bomba hét embert megölt, és kilencet megsebesített. Az áldozatok között nők és gyermekek is voltak.– A nap folyamán találtak egy tömegsírt is, amelyben 18 tetem volt, feltételezhetően az iraki biztonsági erők emberei.– Négy ember meghalt, négy pedig megsebesült Hussein szomszédságában, amikor a brit csapatok tüzérségi tüzet nyitottak baszrai bázisuk védelme érdekében. A sérültek többsége gyerek volt.– Shurqatban egy személygépkocsiban ülő öngyilkos merénylő két rendőrt megölt, kilenc másikat megsebesített.– Saidiyában egy Katyusa-rakétatámadás során négy ember sebesült meg.– Buhrizban három embert sebesített meg egy út menti bomba.– Egy rendőrt lelőttek Numaniyában.– Az amerikai erők öt körözött személyt megöltek, kilencet pedig őrizetbe vettek észak- és közép-iraki biztonsági müveleteik során.– Iraki biztonsági erők megöltek tíz embert, tizenkettőt pedig letartóztattak Diyala tartományi akciójuk során.– Moszulban két civil megsebesült egy fegyveres támadás során a Senaat Wadi Ekab negyedben.– Kirkukban rálőttek a Sahwa (az amerikaiak által támogatott szunnita fegyveres szervezet) egyik tagjára és a kíséretében lévő két hölgyre.– Mahmudiyában egy még 2005-ben tartott esküvőről eltünt csoport hat tagjának holttestére bukkantak rá.– Egy iraki katona Suleiman Pekben aknavető-támadás következtében vesztette életét.

A híreket az Aswat al-Iraq és a guardian.co.uk tette közzé.

A hároméves Fahad Faris apja karján otthonukat szemléli, ahol néhány napja egy rakéta becsapódása során édesanyja életét vesztette. A felvétel al-Husseinban, Baszra közelében készült. Egyelőre tisztázatlan, hogy ki lőtte ki a rakétát. A térségben állomásozó brit csapatok parancsnoka nyilatkozatában annyit közölt, hogy Basra melletti támaszpontjukat rakétatámadás érte, de azt tagadta, hogy viszonozták volna a tüzet (AP Photo/Nabil al-Jurani)

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK