2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyre több fiatal szeretne katona lenni

Art of WAR  |  2009. 05. 14., 19:17

A gazdasági válság munkahelyeket érintő hatása egyre jobban érezhető a Magyar Honvédség toborzóirodáiban is: az elmúlt hónapokban megduplázódott azok száma, aki szerződéses katonának jelentkeznek – tudta meg a honvedelem.hu a nyugat-magyarországi és a kelet-magyarországi hadkiegészítő parancsnokságainak illetékeseitől.

A veszprémi székhelyü MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság toborzó és érdekvédelmi osztályának megbízott osztályvezetője, Soós Gyula őrnagy elmondta: a parancsnokság alárendeltségébe tartozó toborzó és érdekvédelmi irodában tavaly október végén, november elején vették észre, hogy a szokásosnál jóval több a szerződéses katonai szolgálat iránt érdeklődő nő és férfi. S ez a „felfokozott érdeklődés” idén is folytatódott. Amíg tavaly egész évben 1603-an érdeklődtek a katonai szolgálatról, addig idén – május első hetéig bezáróan – 1264-en kerestél fel a dunántúli megyék székhelyein található toborzó irodákat.Mindez vélhetően azt jelzi, hogy egyre többen a Magyar Honvédségnél – mint biztosnak hitt munkahelynél – kívánnak elhelyezkedni.

A megbízott osztályvezető hozzátette: idén a legtöbben a székesfehérvári és a győri toborzó irodán érdeklődtek a szerződéses szolgálatról. De sok érdeklődő volt Veszprémben és Kaposváron is. Szombathelyen és Szekszárdon viszont viszonylag kevésen látogattak el az irodába.

A Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság toborzó irodái elsősorban a legnagyobb dunántúli alakulathoz, a Tatán található MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz toboroznak (itt 143 üres, szerződéses legénységi beosztás feltöltetlen jelenleg is), de a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél, illetve a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél is várják a szerződéses katonákat. Előbbi helyőrségben 28, Győrött pedig 42 legénységi állományú beosztást szeretnének feltölteni.

A legnagyobb probléma azonban az – tudtuk meg Soós Gyula őrnagytól –, hogy a feltöltetlen beosztások több mint feléhez speciális képesítés, például „C” kategóriás jogosítvány kell. Ezzel viszont sokan nem rendelkeznek, így e beosztások feltöltése vélhetően a jövőben is problémás lesz.

Soós őrnagy elmondta azt is, hogy aki most jelentkezik valamelyik toborzóirodán szerződéses katonának, az a leghamarabb már csak július első felében juthat el az alkalmassági vizsgálatra. Azaz szeptembernél hamarabb nem tudja megkezdeni szerződéses katonai szolgálatát.

A szolnoki székhelyü MH Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság alárendeltségébe tartoznak a Dunától keletre található megyék, valamint a fővárosi (amely egyben a Pest megyei is) toborzó irodái. A tíz megyeszékhelyen található irodákat január óta a tavalyinál mintegy kétszer többen keresik fel – árulta el a honvedelem.hu érdeklődésére Vitár Zsolt alezredes.

A kelet-magyarországi hadkiegészítő parancsnokság toborzó és érdekvédelmi osztályvezetője hozzátette: idén eddig megközelítően kétezren érdeklődtek a szerződéses katonai szolgálatról. Nagyjából annyian, mint tavaly egész évben. Minden természetesen betudható a gazdasági válságnak – tudtuk meg Vitár alezredestől – aki úgy véli, hogy ez a tendencia kitart majd az év végéig.

A legtöbben egyébként a fővárosi, a szegedi és a debreceni toborzó irodákban érdeklődtek a szerződéses katonai szolgálatról.

A kelet-magyarországi toborzó irodák elsősorban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségeibe keresik a legénységi állományú szerződéses katonákat. Debrecenben mintegy 100-110 hely, Hódmezővásárhelyen pedig 240 hely feltöltetlen jelenleg is. A Szolnokon található három alakulathoz és a fővárosi székhelyü MH Támogató Dandárhoz pillanatnyilag 100-100 szerződéses katonát várnának, míg Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Müszaki Zászlóaljnál 120 katonának tudnának munkát biztosítani.

Problémát jelent azonban az, hogy a feltöltetlen beosztások mintegy kétharmada gép-, és harcjármü vezetői, vagy szerelő, amelyekhez viszont nélkülözhetetlen a legalább „C” kategóriás jogosítvány megléte. Éppen ezért az osztályvezető úgy vélte, hogy a speciális beosztások feltöltése hosszabb időt vesz majd igénybe, míg a „normál” helyekre szinte azonnal megtalálják a jelentkezőket.

Vitár alezredes elmondta: pillanatnyilag egy-másfél hónapos várakozási idővel kell számolniuk az alkalmassági vizsgálatoknál a jelentkezőknek. Mindez sajnos azt jelenti, hogy az újoncok a leghamarabb szeptemberben kezdhetik meg szerződéses katonai szolgálatukat, mégpedig három hónapos alapkiképzéssel a szentendrei MH Központi Kiképző Bázison.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.